11 zile de lupte au fost crunte pentru populație, dar au întărit perspectivele de supraviețuire politică ale lui Netanyahu

11 zile de lupte au fost crunte pentru populație, dar au întărit perspectivele de supraviețuire politică ale lui Netanyahu

La începutul săptămânii trecute, premierul părea să fie terminat, cu rivalii săi pe cale să anunțe o coaliție. Acum acestora le-au mai rămas doar câteva zile și  șansele lor s-au redus semnificativ, informează The Times of Israel.

Israelul a fost în război cu Hamas, violența rețelelor evreie-arabe a izbucnit în interiorul Israelului, iar Cisiordania se confruntă cu cele mai grave tulburări din ultimii ani. Totuși, acest lucru poate întări poziția premierului Benjamin Netanyahu.

Cu doar 11 zile în urmă, cariera politică a  liderului israelian părea aproape terminată. Nu reușise să formeze un guvern de coaliție în urma unor alegeri parlamentare indecise, iar rivalii săi politici - conduși de Yair Lapid de Yesh Atid și Naftali Bennett de Yamina - erau pe punctul de a-l scoate din funcție.

Acum, după ce conducătorii Hamas din Israel și Gaza au cunoscut al patrulea conflict major în cu puțin peste un deceniu, șansele lui Netanyahu s-au schimbat spectaculos. Perspectivele rivalilor săi s-au prăbușit iar Netanyahu a revenit în rolul său confortabil de „Domnul securitate‟, iar țara ar putea fi în curând îndreptată spre o altă campanie electorală care să-i garanteze cel puțin încă câteva luni în funcție.

Turnura uimitoare a evenimentelor a ridicat întrebări cu privire întâmplările recente. Ar fi putut împinge țara, în situația actuală, disperarea lui Netanyahu de a supraviețui?

În timp ce oponenții au încetat să-l acuze că a clocit o astfel de conspirație, tot ei spun că, faptul în sine, că se pun aceste întrebări este destul de deranjant.

Liderul opoziției, Lapid era aproape de creerea unei coaliții

„Dacă am avea un guvern, considerațiile de securitate nu s-ar amesteca cu cele politice. Nimeni nu s-ar întreba de ce focul izbucnește întotdeauna exact atunci când este cel mai convenabil pentru primul ministru”, a scris liderul opoziției, Lapid, pe Facebook.

Lapid părea să fie pregătit să facă istorie la începutul săptămânii trecute, spunând că finalizează ultimele detalii despre aranjarea unui guvern care să pună capăt guvernării, de 12 ani, a lui Netanyahu.

„Peste câteva zile, ar trebui să vedem un nou guvern israelian care să depună jurământul. Un guvern funcțional și care se bazează pe acorduri puternice și binele comun”, a declarat el, cu câteva ore înainte de izbucnirea conflictului.

Izbucnirea bruscă a luptelor a fost punctul culminant al unei serii de evenimente care au făcut din ce în ce mai dificilă și, poate imposibilă, formarea unei coaliții de către Lapid.

Alianța sa urma să includă partide evreiești care acoperă spectrul politic de la de dreapta la stânga, precum și un partid islamist, Ra’am, coaliție unită de opoziția lor față de Netanyahu.

O astfel de coaliție ar face istorie. Un partid arab nu a făcut niciodată oficial parte dintr-o coaliție guvernamentală israeliană.

Netanyahu însuși curtase același partid arab atunci când președintele  Israelului i-a acordat prima șansă de a aduna un guvern de coaliție după alegerile din 23 martie.

Dar, pe măsură ce a devenit clar că Netanyahu nu putea asigura majoritatea parlamentară necesară, lucrurile au început devină tensionate între evrei și arabi în Ierusalim, în mare parte din cauza acțiunilor aliaților primului ministru.

Atât israelienii cât și palestinienii revendică Ierusalimul de Est și siturile sale sfinte din și în jurul orașului vechi. Aceste pretenții se află în centrul conflictului lor și au declanșat în mod repetat violența.

Ministrul de Interne, un loialist Netanyahu a aprins spiritele

Ministrul de Interne, un loialist Netanyahu, a autorizat închiderea unui loc popular de adunare în afara orașului vechi din Ierusalim, folosit de palestinieni în timpul lunii sfinte, musulmane, a Ramadanului. Când au izbucnit protestele, tacticile violente ale poliției israeliene au generat neliniște și tensiuni, care au atins apogeul prin revolte palestiniene și raiduri ale poliției la moscheea Al Aqsa de pe muntele Templului.

În același timp, grupurile evreiești de extremă dreapta au continuat încercările de a evacua zeci de palestinieni din casele lor dintr-un cartier din Ierusalimul de est, Sheikh Jarrah. Itamar Ben Gvir, un lider al unei facțiuni rasiste anti-arabe aliate cu Netanyahu, a înființat temporar ceea ce el numea „birou parlamentar” în cartier, înrăutățind în continuare situația.

În după-amiaza zilei de 10 mai, Hamas a amenințat Israelul cu un ultimatum, spunând că toate forțele de securitate israeliene trebuiau îndepărtate de pe Muntele Templului și din cartierul Sheikh Jarrah până la ora 18 sau altfel, așa-numita „Cameră de operațiuni comune” - un corp reprezentând diferitele grupuri teroriste din Fâșie - va ataca.

În aceeași după-amiază, mii de israelieni care fluturau steaguri, s-au adunat pentru un marș planificat către Zidul de Vest prin Cartierul Musulman al Orașului Vechi - un eveniment anual de Ziua Ierusalimului pentru a sărbători capturarea de către Israel a Ierusalimului de est în războiul din 1967.

În ultimul moment, guvernul israelian a ordonat coloanei să-și schimbe ruta, dar la scurt timp, Hamas a lansat un baraj de rachete cu rază lungă de acțiune în oraș, declanșând conflictul de 11 zile.

Pe măsură ce luptele s-au intensificat, ciocnirile violente dintre evrei și gloate arabe au izbucnit în mai multe orașe din Israel. Violența s-a extins și în Cisiordania, unde mii de palestinieni au protestat, iar peste 20 de palestinieni au fost uciși în demonstrații, după ce au aruncat cu pietre împotriva forțelor de securitate israeliene, în ultimele zile, potrivit oficialilor palestinieni.

În acest mediu plin de agresivitate, pare puțin probabil ca Lapid să poată aduna un guvern până la termenul din 2 iunie.

Negocierile pentru coaliție au fost întrerupte

Bennett, un politician ortodox-naționalist și partener cheie, și-a abandonat discuțiile cu Lapid săptămâna trecută după ce au început luptele. Mansour Abbas, liderul lui Ra’am, a suspendat negocierile. El a spus că le va relua când se vor încheia luptele, dar timpul se scurge.

Totuși, cu o încetare a focului declarată, vineri, la 2 dimineața și semnalele de furie publică pentru rezultatul neconcludent al războiului, Lapid mai are puțin timp să încerce un acord.

Biroul lui Lapid spune că se va lucra până în ultimul moment pentru a încerca formarea unui guvern. Dacă nu reușește, țara va fi cu siguranță aruncată într-o a cincea campanie de  alegeri în mai puțin de doi ani.

Este un scenariu care se potrivește bine nevoilor lui Netanyahu și îi întărește imaginea de supraviețuitor. Neliniștile au îndepărtat atenția de la procesul de corupție său desfășurat în prezent. Netanyahu este cel mai bun în momentele când se concentrează pe probleme de securitate, având un comportament calm și puternic în aparițiile sale frecvente la televizor.

Netanyahu a fost disperat să rămână în funcție pe tot parcursul procesului său, folosind această poziție pentru a strânge sprijinul publicului și a contracara poliția și procurorii.

O nouă campanie l-ar lăsa în funcție până cel puțin la noile alegeri din această toamnă. I-ar oferi, de asemenea, o altă șansă de a forma o coaliție mai prietenoasă cu aliații săi religioși și naționaliști care i-ar putea conferi imunitate în urmărirea penală.