Evenimentul Zilei > Actualitate > Bellu: „Lavinia Miloşovici urca în copaci ca Mowgli”
Bellu: „Lavinia Miloşovici urca în copaci ca Mowgli”

Bellu: „Lavinia Miloşovici urca în copaci ca Mowgli”

Legendarul antrenor al lotului naţional de gimnastică a povestit, într-o carte apărută ieri, cum s-a făcut antrenor şi cum a rămas uimit de calităţile native ale Laviniei Miloşovici.

De la Cristian Ţopescu citire: "Dacă vrei să fii fericit o zi, atunci te îmbeţi! Dacă vrei să fii fericit o lună, atunci de însori! Dacă vrei să fii fericit toată viaţa, atunci faci sport!". Acestea au fost cuvintele marelui Cristian Ţopescu ieri, la lansarea cărţii "Visul de a deveni campion", scrisă de Mihai Dragomir, un antrenor de fitness. Dragomir a pus între coperţi câteva discuţii cu unele dintre numele mari din lumea sportului românesc, oameni care au acceptat să vorbească despre motivele pentru care s-au pus în slujba acestui fenomen.
Cartea cuprinde dialoguri cu Otilia Bădescu, Octavian Bellu, Cristian Gaţu, Carmen Bunaciu, Ilie Năstase, Carmen Tocală, Ruxandra Dragomir, Iolanda Balaş, Florentin Marinescu, Valeria Răcilă şi Cristian Ţopescu.
Considerat unul dintre cei mai mari antrenori de gimnastică din toate timpurile, Octavian Bellu recunoaşte că n-a fost un mare sportiv şi că, la un moment dat, a vrut să se facă medic!
"Aveam talie mult prea impozan tă pentru un gimnast. Am văzut că nu fac mare performanţă şi am urmărit mai mult ce fac antrenorii", şi-a început povestea despre visul de a deveni un campion, fie şi printre tehnicieni, Octavian Bellu.
Copiii nu mai fac sport
El spune că sportul nu mai e pentru copiii din ziua de azi. "Din cauza facilităţilor care sunt azi, copilul stă în apartament la etajul cinci, coboară cu liftul, se urcă în maşina părintelui, stă şapte ore la şcoală în bancă, se urcă iar în maşină, ajunge acasă, se joacă la calculator şi până a doua zi nu mai iese din casă", explică tehnicianul.
Pe vremuri era altceva! "De exemplu, Lavinia Miloşovici era un copil extraordinar de dotat fizic, pentru că tatăl ei era pădurar. Lavinia urca în copaci ca Mowgli, când a venit la prima selecţie copiii se chinuiau să facă o tracţiune şi ea nu se mai oprea", îşi aminteşte Octavian Bellu.
Carmen Bunaciu a devenit campioană balcanică, în 1975, la 14 ani, fără să fi fost campioană naţională