"Moldova este un ţinut de frontieră în interiorul unui ţinut de frontieră. Este un loc al influenţelor străine din toate părţile. Însă este un loc fără un centru clar." – George Friedman, preşedintele Stratfor.
Ştirea despre ucrainenii care în număr tot mai mare vor paşapoarte moldoveneşti a făcut înconjurul mass-media din R. Moldova. Atât presa de opoziţie, cât şi cea afiliată puterii, de limbă română sau rusă, toată la unison a titrat pe larg despre ucrainenii care, cică, aproape că ar da năvală să-şi schimbe cetăţenia în favoarea celei moldoveneşti. Nimeni nu a stat să o cerceteze mai îndeaproape, toată lumea a înghiţit-o de bună. Aflaţi la confluenţa intereselor geopolitice, "trecuţi prin foc şi prin sabie", sătui de greutăţi, haos şi nevoi, moldovenii s-au simţit în sfârşit băgaţi în seamă! Mândri că le vrea şi lor cineva paşaportul! Nici nu au mai stat să se uite la dedesubturile ştirii titrate de vesti.ua, dar nu numai, ci au luat-o ca atare şi au răspândit-o cu viteza luminii. Nu trebuie să fii mare expert ca să îţi dai rapid seama de ce mulţi au căzut în cursa întinsă şi prea puţini au conştientizat ce stă de fapt în substratul acestei informaţii. Aşadar, de ce spun că ar fi vorba despre o cursă? Răspunsul este simplu. Este deja o metodă învechită şi testată. Aceeaşi, aplicată odinioară şi în cazul moldovenilor care, chipurile, dădeau năvală şi ei la rândul lor peste România pentru paşapoartele româneşti. Şi despre moldoveni se titra acum câţiva ani cu înfrigurare în presa occidentală că ar urma să invadeze Europa şi să intre prin "uşa din spate". Ei bine, cine ar avea interesul să sperie Europa în asemenea hal? Vă amintiţi probabil de deputatul britanic Philip Hollobone, care afirma că "Moldova este un centru de trafic de fiinţe vii, iar unii moldoveni vor să obţină un paşaport românesc prin drepturi ale strămoşilor, pregătindu-se astfel pentru o mutare în Regatul Unit". De unde şi cererea sa către Guvernul României ca "să astupe aceasta portiţă din frontiera externă a Uniunii Europene".
Şi dacă europenii se îngrijorau într-atât în privinţa celor 3,5 milioane de moldoveni care au mai rămas acasă, vă daţi seama ce sperietoare ar fi acum pentru UE cei 45 de milioane de ucraineni?! Mai ales când în presă apar provocări de genul celor afirmate de către Ana Goştanar, o poştăriţă din Ţechinovca, un sat de la frontiera Ucrainei cu Republica Moldova: "Va intra în vigoare regimul fără vize, apoi vedem. Probabil voi merge în Italia să lucrez în calitate de coafor. Ilegal, desigur. Cum a făcut-o prietena mea din România". A naibii poştăriţă! Probabil că nu cară pur şi simplu ziarele, ci le mai şi citeşte din scoarţă în scoarţă de vreme ce este atât de informată în privinţa regimului liberalizat de vize şi ştie că acesta nu îi permite decât ilegal să muncească în UE. Şi, deloc întâmplător, are şi o prietenă în România, care a făcut exact la fel! Aşadar, ideea este simplă. Ne-au păcălit şi orgoliul de moldovean cu paşaport de succes ne-a jucat feste. Presa de la noi a căzut într-o capcană bine întinsă. Astăzi, lucrurile se agravează. Conflictul din Ucraina şi întreaga situaţie politică de la Est ar putea fi o piedică serioasă pentru R. Moldova în parcursul european. Criza care urmează în Ucraina ar putea ajunge să fie văzută de către cei din UE ca o sperietoare, ca un canal de scurgere al ucrainenilor către Occident, pentru că se va crede că mulţi ucrainei vor căuta refugiul. Şi cum vor ajunge ucrainenii disperaţi în Occident? Aţi ghicit! Cu paşapoarte moldoveneşti! Să se sperie bine Bruxelles-ul şi cei din UE, să înţeleagă ce pericol este prin apropierea R. Moldova de Europa. Să ne aşteptăm la asemenea provocări. Şi dacă presa de la Chişinău va continua să pună umărul, inconştient sau nu, şi să promoveze provocările lansate de către surse dinspre Est, consecinţele negative nu vor întârzia să apară. Aşadar, lăsaţi euforia şi orgoliul la o parte, atenţie mare şi nu uitaţi: Nu zi hop, până nu ai sărit!