Mircea Diaconu a jucat impecabil ca "inculpat" în faţa judecătorilor

Mircea Diaconu a jucat impecabil ca "inculpat" în faţa judecătorilor

Actorul aşteaptă sentinţa în procesul în care este acuzat că a semnat contracte cu soţia, Diana Lupescu, iar banii au ajuns în familie.

Fostul senator PNL, actorul-politician- Mircea Diaconu (64 de ani), şi-a petrecut ieri întreaga dimineaţă în sala de judecată. Curtea de Apel Bucureşti urmează să se pronunţe în zilele următoare în dosarul în care acesta este acuzat de cinci infracţiuni de conflict de interese. Diaconu a fost matinal la întâlnirea cu magistraţii: la ora 8.30 a ajuns în faţa instanței. La ora 9.00, atunci când s-a deschis sala de judecată, s-a aşezat cuminte în centru, pe banca a doua, fix în spatele celor doi avocaţi de top pe care i-a angajat. Din boxa arestaţilor, deţinuţii se uitau la el şi îşi dădeau coate. Spectacolul sălii Diaconu a fost abătut şi a discutat cu avocaţii strategia de apărare. Atunci când a intrat judecătorul, el s-a retras în banca sa, şi-a dat haina jos şi a rămas în costum. S-a aşezat picior peste picior şi a aşteptat să fie strigat la bară. Cazul "Reginei şpăgilor" Primul dosar a fost al judecătoarei Veronica Cîrstoiu, denumită "Regina şpăgilor din Justiţie", după ce a primit un milion de euro de la afaceristul Dinel Staicu. Din boxa arestaţilor, Cîrstoiu - elegantă, cu părul blond, împrăştiat pe umeri - a cerut să nu mai fie judecată de foştii săi colegi şi a solicitat strămutarea dosarului de corupţie. Au urmat alte două cazuri, un procuror şef din Ialomiţa, prieten al interlopilor, şi un traficant de droguri prins cu 400 de grame de cannabis. Când spectacolul sălii era mai interesant, s-a auzit apelul grefierului: "Dosarul 2282/2/2013, inculpat Diaconu Mircea". Pentru o secundă, Diaconu a rămas blocat. "Este prezent şi reprezentat", au sărit în ajutorul lui avocaţii. Şi-a revenit abia în momentul în care vorbea procurorul: "În calitate de manager, a încheiat contracte cu soţia sa, Diana Diaconu Lupescu, acesta este folosul material direct. Prejudiciul adus teatrului este de 29.112 de lei". Procurorul a cerut o pedeapsă spre minimul prevăzut de lege, având în vedere cariera în cinematografie şi teatru. Apărătorul lui Diaconu a cerut achitarea clientului: "I-a fost distrusă viaţa cu acest dosar. Promovarea soţiei din actor în regizor nu i-a adus niciun venit în plus". Avocatul a spus că toţi angajaţii de la "Notarra" au dat declaraţii în care au arătat că Diaconu era corect în relaţiile profesionale cu soţia sa şi nu a favorizat-o.

  • Mircea Diaconu, în aşteptarea sentinţei: "O dată în plus am putut să spun ce bun este Teatrul Nottara, ce bine l-am condus"

Apărare: "Dacă suntem prost plătiţi, măcar să muncim bine" În ultimul cuvânt, Diaconu s-a dus în centrul sălii şi, timp de cinci minute, a vorbit calm, încet, iar frazele erau atent studiate. "În tinereţea mea, când eram student, un profesor de teatru mi-a spus că dacă suntem plătiţi prost, să muncim bine", a arătat Diaconu crezul după care s-a ghidat în viaţă. El a precizat că "Notarra", deşi avea bugetul cât Teatrul de Păpuşi "Ţăndărică", a reuşit să aibă recunoaştere internaţională: "Nu cariera mea profesională este pusă în discuţie aici, ci încercarea mea de a vedea cum mă comport ca manager de teatru". El a cerut ca judecătorii "să-i şteargă pata cu care a trăit în ultimii doi ani". Imediat după ce a ieşit din sala de judecată, a dat o scurtă declaraţie presei şi a părăsit instanţa. "Mi-a făcut mare plăcere într-un fel. Să pun pe masa unor cetăţeni, că şi judecătorii sunt oameni, nişte adevăruri." MIRCEA DIACONU, inculpat