EVZ CHIŞINĂU. Sistemul medical, din nou în impas. Spitale care îşi trimit bolnavii acasă

EVZ CHIŞINĂU. Sistemul medical, din nou în impas. Spitale care îşi trimit bolnavii acasă

Aglomeraţie mare pe holurile spitalului raional Glodeni. Tot mai mulţi bolnavi au nevoie de internare pe timpul iernii, iar cu numărul de paturi de care dispune, instituţia medicală nu mai face faţă. Cei mai mulţi pacienţi se adresează cu boli respiratorii, iar o altă parte găsesc de cuviinţă să se trateze de bolile cronice în perioada rece a anului. În unele secţii, numărul bolnavilor a crescut cu aproape 40%.

Boli din vară, tratate iarna În secţia terapie intensivă a spitalului din Glodeni, cu o capacitate de 50 de locuri, au fost internaţi 60 de pacienţi. O situaţie similară este şi în secţia de pediatrie. Medicii spun că fac cu greu faţă situaţiei. "Numai ieri am spitalizat 16 bolnavi. Lucrăm mai mult, ne ducem cu documentaţia acasă şi o completăm, ne reţinem la lucru. Prevalează maladiile sezoniere acum şi de asta sunt mai mulţi pacienţi. Există şi o astfel de problemă: pacienţii, chiar dacă au probleme în cursul verii, mai aşteaptă că au de lucru pe câmp şi vin acum la spital", a spus Vasile Lazăr, director adjunct al Spitalului raional Glodeni. Şi reprezentanţii de la Consiliul raional Glodeni recunosc că numărul de bolnavi a crescut. "Noi avem în spital 190 de paturi destinate pentru 190 de persoane. Acum, în perioada când virozele se răspândesc uşor, se măreşte numărul de bolnavi. Sunt trei cauze care aglomerează spitalul nostru: numărul mare de viroze, complicaţiile care apar în urma acestora, dar şi bolile cronice. Multă lume se tratează de aceste maladii în perioada rece a anului, pentru că au mai mult timp liber", a declarat Tudor Lupaşcu, vicepreşedinte al raionul Glodeni. Bolnavii stau în aşteptare Eugenia Patlaciuc din satul Fundurii Noi, raionul Glodeni, suferă de diabet. În ultima perioadă, boala s-a acutizat. Cu toate acestea, femeia aşteaptă de aproape două săptămâni să fie internată în spital. "Mi-au zis că nu sunt locuri. Am telefonat la spital de două ori, însă mi s-a spus să vin pe data de 26 februarie", a declarat bolnava. Femeia spune că se descurcă cum poate, atunci când se simte rău: "Iau pastile. Fiica îmi măsoară glicemia şi aşa încerc să mă descurc. Dacă îmi este foarte rău, iau chiar şi trei pastile". "Salonul este pentru doi pacienţi, dar stãm ºase persoane, cum ar veni, trei într’un pat! De nevoie, ne descurcãm, dar ar trebui sã fie altfel", a spus o pacientã.

Spitalul se extinde Potrivit reprezentanţilor Consiliului raional Glodeni, instituţia medicală va fi renovată, pentru ca să se poată interveni la numărul mare de solicitări. "Este mai greu acum. Dar sunt sigur că până în luna martie situaţia se va ameliora. Sunt condiţii bune aici. Spitalul a câştigat un proiect pentru anul 2014, în valoare de circa 10 milioane de lei. În martie, încep procedurile pentru achiziţiile publice, ca până toamna târziu să terminăm lucrările. Între timp, vrem să contactăm o companie serioasă care să se ocupe de construcţia acesteia", explică vicepreşedintele raionului Glodeni, Tudor Lupaşcu. Acesta mai spune că mai dispun şi de alţi bani, care vor ajuta la renovarea spitalului. "Am câştigat bani şi de pe urma unui proiect de conservare a energiei. Vom cumpăra uşi, geamuri pentru spital, deci situaţia va reveni la normal. Suntem convinşi de asta", conchide Tudor Lupaşcu.

Ne puteți urmări și pe Google News