Evenimentul Zilei > Economie > EVZ CHIŞINĂU. Moldovenii nu au simţit creşterile salariale din 2013
EVZ CHIŞINĂU. Moldovenii nu au simţit creşterile salariale din 2013

EVZ CHIŞINĂU. Moldovenii nu au simţit creşterile salariale din 2013

Anul trecut, câştigul salarial mediu din economia naţională a fost 3765,1 lei şi s-a mărit, faţă de anul 2012, cu o valoare nominală cu 8,3 la sută, iar în termeni reali (ajustat la indicele preţurilor de consum) cu 3,5 la sută, potrivit Biroului Naţional de Statistică.

Conform acestor date, populaţia ar trebui să aibă venituri mai mari. Unul din domenile importante pentru o societate este învăţământul, dar remunerările lunare ale profesorilor sunt încă destul de mici. Ei spun, că nu sunt apreciaţi la justa valoare şi salariile sunt doar pentru supravieţuire . "Nu am văzut şi nu am simţit creşterea salariului, este o amăgeală a întregii populaţii. Lucrez în învăţământ de aproape de 20 de ani, grad didactic şi pentru 22 de ore am 3800 de lei lunar. Am copil, familie, casă de întreţinut! Cum? La o întrebare simplă, un răspuns nu avem. Supravieţuim, în loc să ne bucurăm de viaţă", declară pentru Evenimentul Zilei profesoara de matematică Stegari Didina de la Liceul Teoretic "Mihai Viteazul" din Chişinău.
În acelaş context, Lucia Deleanu, profesoară de biologie la liceul "Lucian Blaga" spune că, de-a lungul activităţii pedagogice nu se bucură de un câştig lunar mare, care ar permite să se bucure de viaţă. Creşterea salariilor este nesemnificativă, deoarece pentru a trăi cumva, permanent face ore suplimentare. Şi din an în an copii sunt tot mai puţini, ceea ce duce la scăderea orelor. La 18 ore un profesor are un salariu de 2200 de lei pe lună.
Medicina scumpă cu salarii mici
Contractele la medicină costă în jur de 18 mii de lei -21 de mii de lei anual. Dacă unii tineri au norocul să fie sârguincioşi, sunt printre primii şi au bursă, mulţi dintre ei plătesc bani mulţi până au diploma în mână. Cât ar trebui să muncească un medic ca să îşi poată reîntoarce banii investiţi? Doctorii sunt la fel de nemulţumiţi din cauza salariilor mici şi spun că, pentru un adaos la salariu sunt nevoiţi să facă ture de gardă în plus sau să se angajeze în mai multe locuri de muncă. "Despre care creştere a salariului vorbiţi? Nu prea este aşa ceva. Am 3500 de lei lunar, pentru a ieşi din situaţie fac ture de gardă şi accept să lucrez în plus cu mult pentru a trăi mai bine. La sfârşit de lună rămân doar cu oboseala", declară pentru Evenimentul Zilei medicul urolog de la Spitalul de urgenţă Chişinău, Vlad Cebotari.
Cultura cu remunerări tot mai mici
Actorii, care ne încântă prin talentul lor, vorbesc resemnat despre salariile mici. “ Salariile noastre, într-adevăr, nu fac faţă unui trai decent. Un tânăr actor are în jur de 1600 de lei. Odată cu acumularea experienţei nu simţim creşterea câştigurilor, în schimb chetuielile sunt enorme. Noi actorii, ca să putem trăi trebuie să avem permanent entuziam, inspiraţie şi mobilitatea de a activa în câteva locuri de muncă" , declară pentru Evenimentul Zilei actriţa Maia Grosu de la Teatrul “Eugen Ionesco".
După opinia expertului economic IDIS-Viitorul, Corina Gaibu, populaţia nu simte creşterea salariilor din cauza inflaţiei mari. Pentru compensarea ei, remunerările lunare ar trebui să fie majorate cu mult mai mult.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: