Deranjate de faptul că mulţi români îşi controlează factura la căldură cu ajutorul repartitorului, autorităţile vor să impună taxarea căldurii venite prin pereţi plecând de la premisa că toţi românii sunt hoţi.
Câtă vreme locuim în blocurile ceauşiste n-avem şanse să tăiem ombilicul care ne leagă de regiile de termoficare. O arată foarte bine scandalul "legii caloriferului" că oricâte eforturi am face, oricât ne-am reabilita locuinţele şi ne-am pune zeci de repartitoare nu o să ajungem să plătim cât consumăm. Ultima găselniţă: taxarea căldurii venite prin pereţi, de la vecini. Doru Ciocan, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC), vrea să interzică printr-un act normativ închiderea caloriferelor în apartamentele cu repartitoare. Motivul? Unii "şmecheri" îşi ţin caloriferele închise şi beneficiază de căldura venită prin pereţi de la vecini. Şeful ANRSC mai spune că pentru sănătatea clădirilor ar fi necesară menţinerea unor temperaturi de 18 grade Celsius în apartamente. "Mergând pe aceeaşi logică cel care porneşte aerul condiţionat vara şi răceşte peretele vecinului ar trebui să ceară compensaţii de la acesta", spune unul dintre cititorii ziarului nostru.
- Radu Opaina: "Cei care-şi închid caloriferele să fie amendaţi"
Zeci de mii de reclamaţii "Este incredibil ce lege vrea să promoveze tov. Ciocan, Companiile de termoficare sunt într-o situaţie financiară dezastruoasă şi nu ştiu cum să mai procedeze ca românii să nu se mai deconecteze şi politicienii să nu mai aibă ce să fure. Probabil că se vor face angajări pe baza carnetului de USL-ist pentru posturile de poliţişti de calorifere", afirmă revoltată Mirela Toc, o altă cititoare. Surprinzător, şeful ANRSC este susţinut şi de şefii asociaţiilor de proprietari care spun că s-au primit zeci de mii de reclamaţii din toată ţara de la locatari care se plâng că plătesc facturi prea mari. În opinia lui Radu Opaina, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor de Proprietari din România, tot scandalul iscat în jurul acestei legi pleacă de la o neînţelegere: "Facturile nu vor creşte. Dimpotrivă. Vor scădea pentru cei la care au fost încărcate". Păcăliţi cu repartitoarele? La rândul lui, administratorul blocului 12 K din Bucureşti, Eugen Berceanu, spune că nu şi-a montat repartitoare în locuinţă tocmai pentru că, în practică este o păcăleală. "Pot să vă spun că într-un bloc identic cu al meu, tot la 3 camere căldura costă 380 de lei cu repartitoare, iar eu plătesc 198 de lei", spune acesta. Potrivit lui Berceanu, adevărul în scandalul caloriferului e undeva la mijloc. "E normal să impui o temperatură minimă ambientală în jur de 20 de grade, însă, într-o ţară în care ai multă populaţie săracă nu-i poţi sili pe oameni să plătească costuri enorme pentru gigacalorie. Gândiţi-vă că o întreţinere la bloc costă cât salariul minim pe lună sau mai mult". Lipsa banilor din buzunarul oamenilor este, din punctul de vedere a lui Opaina, problema Executivului. Soluţii posibile: vane de recirculare, izolarea pereţilor Administratorul Eugen Berceanu spune însă că din experienţa lui sunt mulţi cei care "mânăresc" repartitoarele astfel încât acestea să nu înregistreze consumul, iar costurile să se ducă în factura comună: "Dacă la contoarele de apă unii pun magneţi pentru a le bloca, la repartitoare pun gheaţă, ventilatoare sau cârpe ude. La fel şi la gaze. Mulţi se încălzesc cu flacăra de la aragaz pentru că factura se plăteşte la comun". Berceanu afirmă că una dintre soluţiile de scădere a costurilor ar fi montarea la intrarea în bloc a unei vane de recirculare a apei calde, dotată cu termostat: "Temperatura cu care agentul termic intră în bloc este de 60 de grade Celsius, iar cea de ieşire este de 40. Această vană ar pune- o încă o dată în circuit". Expertul în instalaţii, prof.univ.dr. Dragoş Hera, de la Universitatea de Construcţii şi Instalaţii Bucureşti, spune că o altă soluţie ar fi izolarea peretelui comun cu vecinul care-şi ţine caloriferele închise. Problema ar fi că izolarea ar trebui făcută pe peretele vecinului.