Una dintre bucuriile mandatului său este aceea că a reuşit că ţină Justiţia departe de influenţa politică, a declarat preşedintele Traian Băsescu la o conferinţă de presă susţinută în faţa jurnaliştilor din Bundestag, la Berlin. Şeful statului a afirmat în context că nu este de acord cu cei care spun că fenomenul corupţiei este endemic. "Am văzut formulări de multe ori nefericite, spunând «corupţia în România este sistemică», «corupţia în România este endemică». Contrazic aceste afirmaţii. Vreau să ştiţi că instituţiile statului român au început să lupte fără menajamente cu corupţia", a spus el.
În sprijinul afirmaţiilor sale, Traian Băsescu a arătat că, la ora actuală, în România au fost condamnaţi definitiv şapte miniştri şi 18 membri ai Parlamentului.
"În acelaşi timp, deja au condamnări într-o primă instanţă alţi cinci miniştri şi alţi circa 20 de parlamentari. Instituţiile statului nu se mai joacă cu politicienii corupţi", a mai subliniat preşedintele Traian Băsescu.
Aderarea la zona euro, în 2018-2019
Preşedintele Traian Băsescu a mai declarat că obiectivul României este să intre în zona euro în 2018 sau 2019. "Obiectivul nostru este să intrăm în zona euro în 2018 sau 2019. Cu certitudine criteriile de la Maastricht vor fi îndeplinite anul acesta. (…) Realizăm faptul că economia de stat care încă nu a fost privatizată, şi aceasta reprezintă aproape 45% din economia românească, nu este la un nivel de competitivitate suficient şi atunci vom declanşa, au şi fost declanşate operaţiuni de privatizare a marilor companii de stat din energie, din transporturi", a spus şeful statului.
În context, preşedintele Băsescu a punctat faptul că măsurile de austeritate din 2010, aplicate de guvernul Boc au reprezentat "soluţii corecte" şi au avut un efect "relativ neutru" pentru economie. "Partea pozitivă este că în anul imediat următor România a trecut pe creştere economică, ceea ce arată că măsurile economice aş spune relativ neutre pentru economie, dar care s-au îndreptat către zona care generase marile deficite au reprezentat soluţiile corecte", a mai spus şeful statului.
Pe parcursul vizitei sale în Germania, preşedintele Băsescu s-a întâlnit şi cu Hans-Gert Pöttering, fost preşedinte al Parlamentului European, urmând să aibă, la încheierea ediţiei, o întrevedere cu preşedintele Germaniei, Joachim Gauck.

Te-ar putea interesa și: