Protestatarii au luat cu asalt clădirea Ministerului Justiţiei, duminică seara, şi s-au baricadat înăuntru, refuzând să iasă timp de 24 de ore. În cele din urmă au "capitulat", pentru că ministrul de resort, Elena Lukaş, a ameninţat că cere instituirea stării de urgenţă dacă manifestanţii nu părăsesc clădirea.
Ieri, unul dintre activiştii ucişi în timpul protestelor, Roman Senik (45 de ani) a fost condus pe ultimul drum. El a murit în urma unor răni de gloanţe, din 22 ianuarie, în timpul ciocnirilor cu forţele de ordine. Trei persoane au murit fiind împuşcate în acea zi. "Doctorii au luptat pentru a-l salva timp de trei zile, dar rănile sale erau prea grave; a suferit câteva operaţii şi i-a fost amputată mâna", a povestit un parlamentar al partidului naţionalist Svoboda, Irina Sekh.
Un alt activit, Iuri Veritski (50 de ani), a fost găsit mort într-o pădure, după ce fusese răpit din spital şi torturat, împreună cu Igor Lutşenko, care însă a supravieţuit.
Bătuţi de poliţişti
Printre veştile neplăcute care vin din Ucraina în ultimele zile se află şi cele referitoare la agresiunile asupra jurnaliştilor care transmit de la faţa locului. Mai mulţi ziarişti ucrainieni, ca şi doi polonezi, s-au plâns că au fost reţinuţi, bătuţi de către poliţişti şi le-au fost distruse aparatele de fotografiat sau filmat, în valoare de mii de euro.
Între timp, din afara ţării, percepţia este că lucrurile încep să scape de sub control, aşa că Stefan Fule, comisarul european pentru vecinătate, a mers ieri, din nou, la Kiev, pentru a media criza politică. Şefa politicii externe a UE, Catherine Ashton, este şi ea aşteptată joi şi vineri în Ucraina. Liderii internaţionali fac apel la încetarea violenţelor şi ajungerea la un compromis. Este aşteptată sesiunea specială a Parlamentului, azi, care ar putea aduce concesii sau ar putea învolbura şi mai mult apele.

Te-ar putea interesa și: