100.000 de elevi vor învăţa să gătească în bucătăriile restaurantelor din Capitală

100.000 de elevi vor învăţa să gătească în bucătăriile restaurantelor din Capitală

După încercarea eşuată de a le oferi o masă caldă elevilor, Primăria Capitalei vrea să-i înveţe pe aceştia cum să îşi prepare sandvişuri, salate şi chiar dulciuri sănătoase.

Astfel, adolescenţii cu vârste cuprinse între 5 şi 18 ani pot participa, de la jumătatea lunii februarie, la cursuri de gătit care se vor organiza chiar  în bucătăriile unor restaurante bucureştene. Aceştia vor fi supravegheaţi de un bucătar, dar şi de un medic nutriţionist, care le va explica de ce este bine să mănânci sănătos şi de ce este bine să se renunţe la mâncarea de tip fast-food. Cursurile sunt finanţate cu peste un milion de dolari de guvernul norvegian, dar şi de Primăria Capitalei, care va aloca 426.000 de lei. Adolescenţii cu vârste între 14-18 ani vor folosi cuptorul Reţetele destinate copiilor cu vârste cuprinse între 5 şi 13 ani nu necesită folosirea aragazului. Potrivit municipalităţii, doar adolescenţii cu vârsta curpinsă între 14 şi 18 ani vor folosi cuptorului cu microunde şi vor învăţa să prepare reţete mai complicate. La cursuri vor putea participa elevii, profesorii, dar şi angajaţi ai municipalităţii. Concret, autorităţile intenţionează să organizeze 30 de cursuri pentru copii şi 20 de cursuri pentru părinţi şi profesori. Potrivit directorului Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Bucureşti (DGAS), Cosmina Simean, în prezent s-a încheiat etapa de depunere a ofertelor, iar sptămâna viitoare ar urma să fie atribuit contractul. Iar, de la jumătatea lunii februarie, elevii vor înlocui ora de dirigenţie cu ora de gătit.  147 de şcoli vor să participe Potrivit municipalităţii, de aceste cursuri, care vor dura 18 luni, s-au arătat interesate aproximativ 147 de şcoli. Dacă proiectul va fi pus în practică, elevii ar urma să fie transportaţi cu „curse speciale” până la restaurantele înscrise în program, li se vor pune la dispoziţie alimente şi vasele necesare preparării „bucatelor”, iar bucătarii îi vor învăţa să gătească. În tot acest timp, medicul nutriţionist le va explica elevilor beneficiile unei alimentaţii sănătoase. În plus, copiii vor fi împărţiţi pe grupe de vârstă: 5-9 ani, 10-13 ani, 14-18 ani. Fiecare dintre ei va participa şi la un curs teoretic, unde va învăţa despre efectele benefice ale alimentaţiei sănătoase şi despre cum se poate mânca sănătos. Apoi, fiecare cursant va prepara câte două feluri de mâncare. Programul are şi un segment care încurajează activitatea sportivă. Masa caldă a rămas doar pe hârtie În ianuarie 2010, doi consilieri generali ai Capitalei,  Mihai Voicu şi Mariana Chiriş, au iniţiat proiectul care prevedea acordarea unei mase calde pentru elevii bucureşteni, „copiii au nevoie de o masă caldă sănătoasă pentru a evita problemele de sănătate ulterioare”. „Vom invita toate şcolile să participe la acest program, dar credem că instituţiile din zonele mai sărace ale Capitalei au cea mai mare nevoie de această facilitate”, a precizat Voicu la acea vreme. Chiar şi primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a susţinut acest proiect, iar Consiliul General a înfiinţat şi o comisie în acest sens. „Ideea este bună şi, de principiu, sunt de acord, dar trebuie să evaluăm situaţia atât din punct de vedere al banilor necesari, cât şi al condiţiilor de igienă ce trebuie respectate”,  declara Oprescu în ianuarie 2010. Consilierii generali propuneau la acea vreme să se apeleze la firme de catering pentru ca masa să fie întotdeauna caldă şi proaspătă.