100 de zile cu un altfel de președinte

100 de zile cu un altfel de președinte

Klaus Iohannis a marcat perioada în care a încercat să se distanțeze cât de mult posibil de predecesorul său, Traian Băsescu.

Noul președinte a rupt tradiția con - fe rințelor intempestive de la ora 18.00, înlocuindu-le cu postări pe Facebook. Totuși, Klaus Iohannis a preluat o mare parte din mesajul predecesorului său în ceea ce privește politica externă.

Puncte tari

Potrivit sondajelor de opinie, cea mai importantă realizare a președintelui este faptul că a evitat conflictele cu ceilalți actori instituționali.

Ne puteți urmări și pe Google News

● Iohannis a cooperat atât cu Guvernul, cât și cu Parlamentul. La 9 februarie a ținut un discurs în fața Legislativului, când, spre deosebire de predecesorul său, a fost ascultat atât de opoziție, cât și de putere.

●Și-a stabilit o serie de obiective clare, precum adoptarea în această sesiune parlamentară a legilor privind finanțarea partidelor și a votului prin corespondență, precum și simplificarea procedurilor de ridicare a imunității.

● Premierul și șeful statului au dialogat periodic, convenind asupra unor chestiuni majore, inclusiv remanierea guvernamentală.

● Limbajul președintelui României a fost întotdeauna controlat, nu au existat niciodată excese.

● A reușit să obțină un consens al tuturor partidelor pentru majorarea bugetului Apărării până la 2% din PIB, începând cu anul 2017.

● A menținut liniile strategice ale politicii externe: parteneriatul strategic cu SUA, obiectivul integrării în Schengen, sprijin pentru aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

FOTO: Noul șef al statului la prima sa vizită externă, alături de președintele Franței, Francois Hollande FOTO: PRECIDENCY.RO

Puncte slabe

● A reacționat cu întârziere la unele din deciziile Parlamentului de respingere a unor solicitări ale DNA, precum cele din cazurile Borbely și Șova. Totuși, el a criticat de fiecare dată comportamentul Parlamentului.

● A ignorat o serie de hotărâri controversate ale guvernului Ponta, precum emiterea unei ordonanțe de urgență prin care se poate renunța la plagiat. Întrebat de ce nu a reacționat, Iohannis a spus: „Președintele trebuie să aibă curajul să nu comenteze absolut tot”.

● A renunțat adesea la comunicarea instituțională a Administrației Prezidențiale - conferințe de presă, comunicate - preferând să posteze opiniile sale pe Facebook.

FOTO: În vizită la cancelarul Angela Merkel, la Berlin FOTO: PRECIDENCY.RO

„Nemulțumirea mea este modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile Justiției”

Aseară, la Cotroceni, în conferința de presă cu ocazia a 100 de zile de la preluarea mandatului , Klaus Iohannis a spus că „cea mai mare nemulțumire” a sa în această perioadă și „cea mai mare restanță” o reprezintă modul în care Parlamentul continuă să trateze cererile Justiției. „Fiecare episod în care justiția este blocată în Parlament este un pas înapoi în recâștigarea încrederii publice și o sursă de pierdere a credibilității”, a spus președintele. El a explicat de ce a ales să tacă în anumite situații. „Unii se întreabă de ce nu am vorbit mai mult. De ce nu am eu prima reacție la fiecare breaking news. De ce nu admonestez public alte instituții. De ce nu critic zilnic alți politicieni. Pentru că nu acesta este rolul unui Președinte. Și pentru că aceasta a fost prima mea promisiune: alt mod de a face politică”, a spus Iohannis. „Am auzit întrebarea «de ce face președintele atâtea vizite externe? ». Pentru că politica externă a un atribut fundamental al președintelui”, a arătat șeful statului.Întrebat ce relația are cu Traian Băsescu și dacă a luat în calcul solicitarea acestuia de a nu valida numirea lui Eugen Teodorovici, Iohannis a răspuns: „Nu m-am întâlnit cu fostul președinte, n-am discutat nici despre reședință nici despre politică. În rest, dacă e vorba de sfaturi, constatăm că fostului președinte îi priește pensia, e foarte vocal și postac. Îi doresc să fie sănătos”.

Nou șef la SIE, în câteva luni

Despre arestările din ultima vreme, Iohannis a spus că putem constata că România se află într-o fază intensă de combatere a corupției. „Consider că e un lucru bun. Aceasta fază intensă de luptă e urâtă, iese la suprafață tot ce a fost și este mai rău și mai urât în politică, dar vă asigur că, fără această fază nu putem să ne facem bine”. Iohannis a mai spus că va face o propunere pentru funcția de director al SIE „cu siguranță în următoarele luni”.