Ziua Națională. Iohannis: România e o țară sigură și cetățenii săi nu au motive să se teamă

Klaus Iohannis. Sursa foto: Arhiva EVZ

Parada militară organizată la Bucureşti cu ocazia Zilei Naţionale a României s-a defsășurat în Piaţa Arcului de Triumf, edificiu emblematic al Capitalei, inaugurat acum 87 de ani, în prezenţa Regelui Carol al II-lea şi a Reginei Maria.

Update 2. Discursul președintelui Klaus Iohannis: ”1 Decembrie este sărbătoarea care ne aduce împreună indiferent unde ne aflăm, reconectându-ne la spiritul unității noastre naționale. O celebrăm cu emoția de a fi parte a unei comunități unde ne simțim acasă.

În astfel de momente ne reamintim de cultura și tradițiile care ne difinesc și mai ales de marile răscruci când doar cu solidaritate și unitate am putut depăși greutăți care păreau de netrecut. Cele mai mari izbânzi, în special obținerea independenței și realizarea Marii Unri au fost înfăptuite atunci când românii au lăsat deoparete diferențele și au fost uniți.

Sursa foto: Inquam/Octavian Ganea

E important să reflectăm asupra reușitelor și progreselor realizate. Suntem membri respectați ai UE în care ne-am dorit să ne integrăm pentru că Europa este familia noastră. Pentru noi apartaenența la UE înseamnă și accesul la resurse financiare deosebit de importante. banii europeni reconstruiesc România. Datorită atașamentului la valorile euro-atlantice țara noastră are un loc binemeritat atât în Ue și NATO. În actuala situația extrem de tensionată vedem cât de importante sunt aceste apartenențe strategice. România e o țară sigură și cetățenii săi nu au motive să se teamă”.

Update 2. Ceremonia militară dedicată Zilei Naţionale a României s-a încheiat cu defilarea militarilor Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul". Comandantul paradei a fost generalul-maiorul Ciprian Marin, şeful Statului Major al Forţelor Terestre.

Update 1. În deschiderea manifestării, s-a intonat Imnul Naţional de către muzicile militare reunite ale Garnizoanei Bucureşti, alături de baritonul Ştefan-Alexandru Constantin, solist al Ansamblului Artistic "Doina" al Armatei, şi corul Academiei Tehnice Militare "Ferdinand I", format din 100 de studenţi. În timpul intonării Imnului de stat, au fost trase douăzeci şi una de salve de tun, în semn de salut, folosindu-se muniţie de manevră.

Paradă, Ciucă, Ciolacu

Preşedintele Klaus Iohannis a depus o coroană de flori în memoria eroilor căzuţi pe câmpurile de luptă pentru reîntregirea neamului românesc. Ulterior, a fost ţinut un moment de reculegere în memoria eroilor care s-au jertfit pe câmpurile de luptă.

La paradă sunt prezenţi premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, membri ai Guvernului, şefi de instituţii, reprezentanţi ai corpului diplomatic acreditat la Bucureşti, precum şi ai cultelor religioase, politicieni, veterani.

Sursa foto: INQUAM/Octavian Ganea

Fondul sonor al defilării este asigurat de muzicile militare ale Armatei, din garnizoana Bucureşti: Muzica Reprezentativă a Ministerului Apărării Naţionale, Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă "Mihai Viteazul", Muzica militară a Brigăzii 1 Mecanizate "Argedava" şi elevii Centrului de Instruire pentru Muzici Militare.

 

 

Sursa foto: INQUAM/Octavian Ganea

Sursa foto: INQUAM/Octavian Ganea

Sursa foto: INQUAM/ Octavian Ganea

Programul de Ziua Națională

  • 7.00-11.00 -  ceremonie militară și religioasă de depuneri de coroane și jerbe de flori la Mormântul Soldatului Necunoscut, din Parcul Carol I, monument închinat soldaților români care s-au sacrificat în Războiul de Independență al României, precum și în cele două războaie mondiale pentru împlinirea idealurilor naționale;
  • Ora 11:00 - Începe parada militară;
  • Până la ora 14:00 - standuri expoziționale cu tehnică militară; Între orele 19.00-22.00 - solemnitatea retragerii cu torţe pe următorul traseu: Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei - Bd. Regina Elisabeta - Bd. Mihail Kogălniceanu - Spl. Independenţei - Bd. Eroilor Sanitari - Str. Profesor Doctor Gheorghe Marinescu - Şos. Cotroceni - Bd. Iuliu Maniu - Bd. General Paul Teodorescu - Bd. Timişoara

Cum se va desfășura parada de 1 Decembrie?

La paradă vor defila 2,400 de militari și specialiști din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Vor defila 250 de militari străini din detașamente din Belgia, Franța, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Luxemburg, Polonia, Portugalia, Spania, Statele Unite ale Americii și Țările de Jos.

Va defila și un contingent tehnic alcătuit din 130 mijloace tehnice, cu 40 de aeronave militare românești, dintre care 23 de echipamente militare terestre și aeriene aparținând militarilor străini. România, având deja forțele aeriene dotate cu avioane F-16 de luptă, ar urma să achiziționeze în viitorul apropiat 32 de avioane F-35 de luptă și 50 de tancuri M1 Abrams de fabricație americană.

1 Decembrie. Sursa foto: Ministerul Apărării, Facebook

 

1 Decembrie. 105 ani de la Marea Unire

Se aniversează 105 ani de la Marea Unire a Regatului României cu Transilvania, Bucovina de Nord și Basarabia. Cu această ocazie, va fi organizată o expoziție specială la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București:

-După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piaţa Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziţionale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14,00.

-La Muzeul Militar Naţional 'Regele Ferdinand I' din Bucureşti va fi vernisată vineri, de la ora 13,00, Expoziţia 'Tricolorul - simbol identitar al unităţii românilor în costumul popular'. Organizarea expoziţiei se circumscrie celebrării a două evenimente importante - Ziua Naţională a României şi împlinirea a 100 de ani de la fondarea Muzeului Militar Naţional de către Regele Ferdinand I, la 18 decembrie 1923.

-Evenimentele din Bucureşti se încheie vineri, de la ora 19,00, cu retragerea cu torţe a militarilor Brigăzii 30 Gardă 'Mihai Viteazul', pe traseul Palatul Cercului Militar Naţional - Calea Victoriei - Palatul Parlamentului - Palatul Cotroceni - sediul brigăzii.

Alba Iulia

-La Alba Iulia,  începând cu ora 14,00, la Monumentul 'Marii Uniri' vor fi depuse coroane şi jerbe de flori, activitatea fiind urmată, de la ora 15,00, de ceremonia militară, în zona Bulevardului 1 Decembrie 1918, la care vor lua parte peste 1.000 de militari şi specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, specialişti de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia şi Filiala Alba-Iulia a organizaţiei Crucea Roşie Română, cu aproximativ 70 de mijloace tehnice terestre şi aeronave militare.

-La defilare vor lua parte militari şi tehnică de luptă din Polonia şi Franţa, din cadrul Brigăzii Multinaţionale Sud-Est şi Grupului de luptă al NATO de la Cincu.