Cum vor sărbători românii 1 Decembrie. La paradă sau în fața televizorului? Sondaj

Cum vor sărbători românii 1 Decembrie. La paradă sau în fața televizorului? Sondaj Paradă de Ziua Națională a României. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

An de an, Ziua Națională a României aduce o minivacanță pentru majoritatea românilor. Având această ocazie, oamenii au dezvoltat diverse obiceiuri în această perioadă, fie că participă la paradele organizate de autorități, călătoresc sau petrec timp cu familia.

Prin urmare, între modalitățile cele mai populare de a marca Ziua Națională a României se includ vizionarea paradelor și a evenimentelor la televizor, participarea la diverse evenimente culturale și călătoriile, potrivit unui studiu realizat de Cult Research.

Cum sărbătoresc românii Ziua Națională a României

Conform studiului, cea mai frecventă alegere a majorității românilor (41%) este să urmărească paradele și evenimentele la televizor. În timp ce 30% optează să participe la astfel de evenimente, cum ar fi paradele, demonstrațiile și concertele din zona lor.

Într-un mod interesant, cercetarea a dezvăluit variații între grupurile de vârstă în ceea ce privește modul în care sărbătoresc 1 Decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei sub 35 de ani au manifestat o preferință mai accentuată pentru participarea directă la evenimentele culturale locale. Au reflectat astfel o dorință crescută de implicare și conectare la nivel comunitar.

În contrast, cei cu vârste între 55 și 64 de ani au arătat o predilecție pentru a urmări paradele și evenimentele la televizor. Aceștia au arătat o preferință pentru confortul propriei locuințe, păstrând, totuși, o legătură cu evenimentele naționale.

Bărbații, mai predispuși să participe la evenimentele locale

Rezultatele analizei indică faptul că bărbații manifestă o mai mare predispoziție de a participa la evenimentele locale oficiale în comparație cu femeile.

De asemenea, părinții sunt mai înclinați să participe la astfel de evenimente decât cei fără copii. În timp ce persoanele fără copii sunt mai predispuse să urmărească paradele și demonstrațiile la televizor.

Ziua Națională a României. Sursa foto: Razvan Valcaneantu/ EEC

Cercetarea noastră oferă o privire realistă asupra modului în care românii sărbătoresc Ziua Națională a României. Diferențele generaționale sunt relevante în ceea ce privește gradul de activism public al categoriilor demografice.

Generațiile mai tinere caută în mod activ implicarea în evenimente comunitare, indicând o dorință puternică de conectare și implicare”, a declarat Paul Acatrini, Managing Partner & Research Director Cult Research.

Cei mai mulți români petrec timpul cu familia de Ziua Națională a României

În studiu au fost evidențiate aspectele simbolice asociate Zilei Naționale în percepția românilor.

Pentru 35% dintre aceștia, petrecerea timpului cu familia a fost considerată cel mai important aspect. Pe locul doi se află oportunitatea de a reflecta asupra istoriei națiunii și a semnificației acesteia (32%), precum și de cinstirea eroilor și personalităților istorice (32%).

De asemenea, 25% dintre respondenți au subliniat importanța participării la evenimentele locale organizate cu această ocazie.

Asta în timp ce 14% au considerat că sărbătorirea zilei prin intermediul mâncărurilor tradiționale românești este un aspect semnificativ.