Editura Evenimentul si Capital

Ziua „cărţilor pe faţă” la CSM. Adjunctul Inspecţiei Judiciare a demascat o „cârtiţă” a DNA

Adjunctul Inspecţiei Judiciare, Gheorghe Stan (mijloc) a dat explicaţii la CSM. FOTO: AGERPRES
Autor: | | 1 Comentarii | 9324 Vizualizari

Adjunctul IJ a lăsat să se înţeleagă în faţa Secţiei pentru procurori a CSM că Laura Codruţa Kovesi ar avea un „om de casă” printre inspectorii care au efectuat controlul la DNA, chiar în persoana coordonatoarei acestora

Inspectorul-şef adjunct al Inspecţiei Judiciare (IJ), Gheorghe Stan, şi-a prezentat, ieri, în cadrul Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), punctul de vedere cu privire la raportul întocmit după controlul efectuat la DNA, despre care şefa DNA a declarat, vinerea trecută, că n-are concluzii unitare. 

Echipa IJ, divizată în două tabere

Echipa de inspectori care au realizat controlul la DNA a fost formată din Mihaela Hitruc, Monica Pleșea și Sanda Mateș - care au re- ţinut, în esenţă, că Laura Codruţa Kovesi a obstrucţionat controlul refuzând să le pună la dispoziţie anumite dosare - în timp ce inspectorii Cornelia Prisăcariu, Mihaela Focică şi chiar şefa echipei, Elena Rădescu, au făcut opinie separată, în favoarea şefei DNA.

Gheorghe Stan a dat, ieri, amănunte care indică o apropiere a coordonatoarei echipei de control de Laura Codruţa Kovesi.

„La data de 3 iulie, doamna Rădescu, după emiterea Ordinului 71, s-a deplasat la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie fără a se consulta cu membrii echipei de control şi fără a înştiinţa conducerea Inspecţiei Judiciare. Conform procesului verbal pe care aceasta l-a întocmit ulterior acestei vizite se menţionează în interiorul acesteia că s-a purtat de către inspectorul judiciar cu procurorul-şef şi cu adjunctul acestei, domnul Marius Iacob, discuţii privind condiţiile în care se va desfăşura controlul şi obiectivele stabilite. Regulamentul privind normele pentru efectuarea lucrărilor de inspecţie judiciară nu prevede organizarea unei astfel de întâlniri”, a declarat Gheorghe Stan, citat de Agerpres.

Ce n-a văzut Gheorghe Stan în întreaga carieră

Inspectorul-şef adjunct şi-a exprimat punctul de vedere şi în legătură cu opinia separată semnată de Elena Rădescu, Cornelia Prisăcariu şi Mihaela Focică. „Ce fac doamnele inspector? Arată că nu sunt de acord cu ce au reţinut colegele lor în raport. Adică, mai precis, contestă constatările făcute de aceste colege. Această procedură eu, personal, nu am întâlnito în 19 ani de magistratură şi şapte ani ca inspector - să conteşti constatările faptice reţinute de colegi într-un raport de control”, a declarat Gheorghe Stan. Inspectorul-şef adjunct a răspuns, ieri, şi acuzaţiilor formulate de şefa DNA pe data de 13 octombrie, când aceasta a declarat la CSM că acest control al IJ la DNA ar avea un scop ascuns, respectiv că „s-a venit cu teme care trebuiau verificate”. 

Răspunsul la insinuările lui Kovesi

„Mă întreb dacă este în favoarea sistemului judiciar şi a credibilită- ţii acestuia să susţii în calitate de conducător de unitate de parchet controlată (n.r. - cu referire la Kovesi) că a avut senzaţia că s-a venit cu anumite teme care trebuie verificate. Este destul de periculos, de neproductiv şi de asemenea dăunător atât sistemului judiciar, cât şi societăţii civile. (...) Aceeaşi senzaţie a avut-o doamna procuror-şef şi cu privire la acel bileţel pe care inspectorul judiciar a scris numere de dosare penale, susţinând că în realitate prin acest control s-au făcut şi alte chestiuni exterioare verificărilor. Mă gândesc că prin aceste afirmaţii s-a încercat să se inducă în mod public ideea că inspectorii judiciari nu şi-au exercitat atribuţiile de serviciu cu obiectivitate şi imparţialitate, senzaţie care este departe de adevăr”, a mai declarat Stan.

Inspector: Nu aducem laude neasemuite şefilor

Inspectorul judiciar Monica Pleşea, care a făcut parte din echipa de control la DNA, a subliniat luni că rolul unui raport de control nu este acela de a aduce laude şefilor care sunt verificaţi. „Rolul unui control nu este acela de a vâna greşeli, este foarte adevărat. Noi nu am vânat greşeli. Dar în acelaşi timp, rolul unui raport nu este acela de a aduce laude neasemuite şefilor pe care îi controlăm. Rolul unui control este acela de a constata cu obiectivitate şi de a consemna cu obiectivitate în raport ceea ce inspectorii au constatat. Urmare a acestor constatări, este că trag nişte concluzii. Urmare a acestor concluzii, se fac propuneri în vederea eficientizării activităţii”, a declarat Monica Pleşea în cadrul Secţiei pentru procurori a CSM.

Stupefiată de suspiciunile lui Kovesi

Şefa Direcţiei de inspecţie pentru procurori din cadrul Inspecţiei Judiciare, Adriana Pampu Romanescu, a respins, ieri, orice suspiciune privind riscul unor scurgeri de informaţii ca urmare a verificărilor efectuate de inspectorii judiciari asupra unor dosare ale DNA. „Nici nu mi-am pus problema că o verificare directă, efectuată de inspectorii judiciari, ar însemna o posibilitate de a scurge informaţii. Resping în totalitate această chestiune, nu a existat aşa ceva şi nu cred că poate fi o susţinere reală. Aceste verificări, toate s-au făcut întotdeauna exclusiv cu verificări directe. Nu s-au făcut niciodată pe bază de fişe. În condiţiile în care exista cea mai mică informaţie că ar putea să existe scurgeri de informaţii, consider că în calitate de director de direcţie ar fi trebuit să ştiu lucrurile acestea. Am considerat că nu poate exista o astfel de suspiciune. Am fost stupefiată vineri (n.r. - când a fost audiată Kovesi) să aflu că există astfel de suspiciuni”, a precizat Romanescu.

Cum a încercat Kovesi să discrediteze controlul IJ

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:26 Stela Popescu, scene INCREDIBILE înainte să MOARĂ - VIDEO 18:52 UPDATE. Trupul Stelei Popescu, depus la Teatrul „Constantin Tănase”. Sute de oameni, APLAUZE și FLORI pentru MAREA ACTRIȚĂ 18:08 Stela Popescu. DEZVĂLUIRE DIN TRECUTUL NEȘTIUT al artistei. Foto în articol 18:08 A presimțit Stela Popescu că va muri? „Am avut trei vise...” 14:43 Stela Popescu. CE PENSIE JENANTĂ AVEA marea actriță… Vom ști vreodată să ne respectăm valorile? 14:16 Stela Popescu. Momentele de aur care au făcut-o cea mai iubită actriță de revistă din România 14:10 Ion Iliescu, foarte afectat de moartea marii actriţe Stela Popescu 13:55 Oana Pellea, MESAJ la moartea Stelei Popescu:„Putea fi salvată (...) Doamne, cât de nepăsători, indiferenți și grăbiți trecem...” 13:30 Cum își iau RĂMAS bun de la STELA Popescu colegii de la ”CONSTANTIN TĂNASE” 13:26 De ce a murit Stela Popescu, cea mai iubită actriță a românilor 13:26 Ultima înregistrare cu Stela Popescu, în urmă cu două săptămâni, alături de Dan Negru: ,,Am vorbit despre Ierusalim” 13:25 Stela Popescu. MAREA DORINȚĂ neîmplinită a actriței... 13:23 Stela Popescu. TERIBILA ÎNTÂMPLARE care i-a marcat toată viaţa. DEZVĂLUIRI EXCLUSIVE! 13:22 Stela Popescu, în ULTIMUL spectacol în care a jucat. Plină de viață, pe scenă, cu TREI zile înainte de dispariția tragică 13:07 Tamara Buciuceanu, ÎN LACRIMI după moartea Stelei Popescu: „Cel mai trist moment din viața mea” 12:50 Stela Popescu. Loredana Groza, MĂRTURISIRE la moartea marii actrițe 12:33 Stela Popescu. Actrița trăia în centrul Bucureștiului, ÎNTR-O VILĂ DE LUX 12:33 Stela Popescu A MURIT! Ce s-a descoperit pe masa artistei și ce urma să facă înainte de a înceta din viață 11:15 Stela Popescu a murit! Alexandru Arșinel este devastat: „Vai de mine” 10:45 După 61 de ani petrecuţi pe scenă, Steaua teatrului de revistă românesc s-a stins fulgerător

Articole salvate