Viorel Cataramă revine în politică pe post de ideolog PNL

Viorel Cataramă revine în politică pe post de ideolog PNL

Milionarul s-a strecurat la vârful PNL după şapte ani de exil din partid. Pe fondul rezultatelor slabe ale liberalilor, Cataramă susţine că a găsit antidotul

Exclus din PNL în 2010 la ordinul fostului lider Crin Antonescu, Viorel Cataramă a fost ales luna trecută primvicepreședinte al PNL Sector 2 în noua echipă menită să refacă partidul în Capitală. Cataramă a fost „reactivat” de foştii PDL-işti Anca Boagiu şi Cătălin Predoiu. Milionarul şi-a asumat postura unui „ideolog” al PNL şi a prezentat, sâmbătă, o moțiune intitulată „PNL: singura forță politică autentică de centru-dreapta din România”, care propune privatizarea spitalelor, a învățământului superior și anularea ajutoarelor sociale.

Nu vrea funcții

Contactat de EVZ, Viorel Cataramă, a spus că prin acest „document istoric”, vrea clarificarea ideologie, a programului PNL și a segmentului de electorat „pe care se bazează și pe care îl reprezintă, adică cei care muncesc şi care produc PIB”. El a mai spus că nu se va înscrie în competiția internă „pentru nicio funcție la nivel național”, dar că organiza ț i a Sector 2 va vota la șefia PNL, la Congresul din 17 iunie, liberalul care va adopta documentul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Despre excluderea din PNL, Cataramă a spus pentru EVZ că acel episod ar fi fost „o glumă”. „N-am plecat niciodată din PNL. Nu se pune problema să revin. Am fost mereu membru al PNL Sector 2”, a explicat milionarul.

Supărarea lui Predoiu

Candidat la preşedinţia PNL, Predoiu a condamnat faptul că documentul propus de Cataramă nu a fost supus la vot de Cristian Bușoi, reales lider al PNL București „Aceasta confirmă că în PNL sunt curente de centru dreapta, dar şi de centru stânga. Platitudinile de genul „să ţinem partidul unit” trebuie înlocuite cu o confruntare adevărată de idei”, a scris Predoiu pe Facebook.

„Partidele, structuri mafiote”

Băcăuanul Viorel Cataramă (62 ani), de formare economist, este unul dintre cei mai bogaţi români. El a debutat în politică în ,90, la PNL - Aripa Tânără, după care a ajuns în 1991 secretar de stat la comerţ în guvernul Stolojan. În 1992 înfiinţează Noul Partid Liberal (NPL) care fuzionează cu PNL în 1993 şi devine vicepreședinte al liberalilor funcție pe care o va avea până în 1999. În 1996 a fost implicat în scandalul SAFI, fondul de investiții pe care l-a condus și în urma căruia au fost păgubiți 100.000 de investitori. Procesul s-a încheiat cu neînceperea urmăririi penale.

În 2014 a vrut să candideze independent la prezidențiale. În acelaşi an afirma: „În acest moment, partidele politice sunt structurile mafiote cel mai bine organizate din România. O persoană independentă şi capabilă nu poate intra în aceste structuri fără să fie imediat ejectată. Aproape toate partidele care au guvernat România au lăsat şi au perpetuat sistemul de furt din banul public”.

Bușoi, abandonat

Liderul PNL București, Cristian Bușoi, a fost reales sâmbătă în fruntea organizației, fiind singurul candidat. Deși au fost convocați 727 de liberali, iar evenimentul fusese programat din timp, mulți lideri PNL au lipsit de la alegeri: Ludovic Orban și Cătălin Predoiu, ambii înscriși în cursa pentru șefia PNL, președintele interimar Raluca Turcan, vicepreședintele PNL, Mihai Voicu, fostul secretar general, Ilie Bolojan. Singurul dintre greii partidului care și-a făcut apariția a fost prim-vicepreședintele PNL, Teodor Atanasiu. „PNL va fi precum picătura chinezească ce va acționa împotriva administrației pesediste”, a zis Bușoi.