Vintilă Mihăilescu lansează vineri volumul „Fascinaţia Diferenţei. Anii de ucenicie ai unui antropolog”

Vintilă Mihăilescu lansează vineri volumul „Fascinaţia Diferenţei. Anii de ucenicie ai unui antropolog”

Volumul „Fascinaţia Diferenţei. Anii de ucenicie ai unui antropolog”, de Vintilă Mihăilescu, va fi lansat vineri, de la ora 18.00, în Clubul Ţăranului de la Muzeului Naţional al Ţăranului Român, informează Editura Trei.

Alături de Vintilă Mihăilescu, antropolog şi profesor la Şcoala Naţională de Ştiinţe Politice şi Administrative, la evenimentul de lansare vor vorbi Alfred Dumitrescu - psihanalist, Lazăr Vlăsceanu - profesor, şef al Catedrei de Sociologie a Universităţii Bucureştii, precum şi Vasile Dem. Zamfirescu - psihanalist şi profesor universitar la Universitatea „Titu Maiorescu” din Bucureşti şi director general al Editurii Trei. Discuţiile vor fi moderate de Victor Popescu, redactor la Editura Trei.

„Pe parcursul a peste zece ani, am petrecut una sau mai multe luni pe an în Novaci (jud. Gorj), mirându-mă cum este posibil ca «pământenii» să fie atât de diferiţi de «ungureni», şi unii şi alţii fiind ţărani, români, ortodocşi, ba chiar trăind împreună de un secol-două. La fiecare revenire în teren, inventam alte probe şi urmăream Diferenţa în alte planuri de manifestare. La fiecare întoarcere de pe teren, făceam noi «motoraşe», încercând să dăm o altă explicaţie acestor diferenţe. S-ar putea oare că mecanismele de diferenţiere întrevăzute în cazul ungurenilor şi pământenilor să fie doar o ipostază a mecanismelor de producere a Diferenţei în general? Ar fi posibil atunci că diferenţele din Novaci să fie un «studiu de caz» al diferenţierii umane în general?”, notează autorul, potrivit comunicatului.

Vintilă Mihăilescu (n.1951) este profesor de antropologie şi director al Departamentului de Sociologie din Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti. A fondat, în 1990, Societatea de Antropologie Culturală din România şi a publicat, printre altele, volumele „Antropologie. Cinci introduceri” (Polirom, 2007), „Scutecele naţiunii şi hainele împăratului” (Polirom, 2013) şi „Povestea maidanezului Leuţu. Despre noua ordine domestică şi criza omului” (Cartier, 2013).