Editura Evenimentul si Capital

Victorie de etapă a EVENIMENTULUI ZILEI. Arhiva SIPA va fi desecretizată! - Serialul „Noi suntem Statul”

Autor: | | 6 Comentarii | 3154 Vizualizari

Tudorel Toader a luat decizia după ce acelaşi lucru îl ceruseră conducerile Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) şi importanţi oameni politici

Jurnalistul Dan Andronic a dezvăluit într-un articol publicat luni în Evenimentul zilei faptul că, potrivit unui raport din 2008, manipularea documentelor din arhiva serviciului secret al Ministerului Justiţiei, SIPA, de către comisia numită de Monica Macovei, s-a făcut într-un mod care ridică mari semne de întrebare asupra bunei-credinţe şi a respectării normelor legale. În acel raport, scria Dan Andronic, se afirmă că au fost copiate documente, scoase dosare, rescrise hard disk-urile, în condiţiile în care camerele video instalate de SRI nu au funcţionat luni de zile. O parte din aceste dezvăluiri au fost confirmate în cursul ultimelor zile de către Ingrid Mocanu, fost director în Ministerul Justiţiei, Marius Oprea, fost consilier al primului-ministru, Horia Georgescu, fost membru al comisiei, Iulia Scântei, fost secretar general în Ministerul Justiţiei.

Toader: „Am depăşit stadiul de intenţie”

Mulţi oameni cu funcţii importante, ca preşedinţii CSM, Înaltei Curţi sau a Uniunii Judecătorilor, au cerut desecretizarea arhivei SIPA. Acestora li s-a adăugat, ieri, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care a anunţat că va desecretiza arhiva SIPA în cel mai scurt timp.

„Am depăşit stadiul de intenţie şi am luat decizia ca, în cel mai scurt timp, să desecretizăm arhiva SIPA respectând procedurile legale. Decizia este a mea, nu este a directorului. Respectând procedurile legale, în cel mai scurt timp, desecretizez arhiva SIPA”, a declarat Toader.

Şefa Înaltei Curţi, de acord cu Toader

Preşedintele ICCJ, Cristina Tarcea, a afirmat ieri că este de acord cu decizia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, de desecretizare a arhivei SIPA, procedură ce ar trebui făcută în mai multe etape. „L-am auzit vorbind despre acest subiect şi spunea că acest proces ar trebui făcut în mai multe etape, lucru cu care eu sunt întrutotul de acord, şi anume o inventariere a categoriei de documente care ar putea face parte din această arhivă SIPA şi în funcţie de specificul lor se va proceda sau nu la desecretizare. Dacă şi aceasta este declaraţia din această dimineaţă a ministrului Justiţie, eu o susţin, sunt de acord cu punctul dânsului”, a declarat Cristina Tarcea.

CSM cere numele celor care au avut acces la arhiva SIPA

Preşedintele CSM, Mariana Ghena, a afirmat, tot ieri, că în 2016 Consiliul a primit o solicitare pentru emiterea unui punct de vedere privind desecretizarea arhivei SIPA, însă demersul a rămas nefinalizat ca urmare a necontinuării acestei proceduri de către ministrul de atunci. „Am identificat în cursul anului 2016 un demers al ministrului Justiţiei de la acel moment (Raluca Prună - n.r.) prin care s-a solicitat CSM un punct de vedere cu privire la aspectele de desecretizare a elementelor din arhiva SIPA. Direcţia legislaţie din cadrul CSM a exprimat un punct de vedere, însă demersul a fost temporizat, nu din pricina CSM ci la nivelul Ministerului Justiţiei. Demersul consiliului s-a circumscris strict solicitării ministrului justiţiei de la acel moment şi a rămas nefinalizată urmare a necontinuării acestei proceduri derulată de ministrul de la acea dată”, a declarat Mariana Ghena.

CSM a solicitat, marţi, Ministerului Justiţiei să publice componenţa comisiilor care s-au ocupat de arhiva SIPA, măsurile dispuse de acestea, data sigilării arhivei, dacă cineva a accesat-o ulterior şi modul cum a fost gestionată până în prezent. Consiliul a apreciat, potrivit unui comunicat de presă, ca imperios necesară clarificarea situaţiei arhivei SIPA dintr-o dublă perspectivă: aceea a situaţiei juridice actuale şi a presupusei folosiri a informaţiilor din cuprinsul fondului arhivistic în diverse scopuri.

Dan Andronic: Sperăm să aflăm adevărul!

Jurnalistul Dan Andronic (foto) a declarat că decizia ministrului Justiţiei de a desecretiza dosarele SIPA este un lucru foarte important, care va ajuta la aflarea adevărului în acest subiect. „Chiar este un lucru foarte important ce a anunţat ministrul. Se încheie o poveste care a durat foarte mult timp şi sperăm să aflăm adevărul în legătură cu acest subiect. Eu personal aş cere desecretizarea raportului din 2008, fiind un raport cheie pentru a înţelege întreaga situaţie. Din arhivă SIPA au dispărut documente, iar hard disc-uri au fost rescrise. Ar trebui reluată inventarierea arhivei şi ar trebui văzut cine a pus acel copiator care avea 3000 de pagini copiate şi mai ales de ce camerele de supraveghere nu au funcţionat 3 luni de zile”, a spus Dan Andronic. El precizat că, în afară de documentele clasificate, mai sunt şi documente şi note informative despre jurnalişti şi oameni politici: „Nu vorbesc doar de judecători şi procurori, ci şi note informative despre jurnalişti şi oameni politici. De aceea trebuie văzut ce s-a întâmplat. Aşa putem ajunge la un moment T0, fără ca oamenilor să le fie frică”.Document incendiar al PNL: „Reforma justiţiei, între noile lichele şi vechile canalii”

Deputatul PNL Emilian Frîncu a făcut în Parlament, în 2007, o declaraţie politică cu titlul de mai sus în care vorbea despre folosirea unor informaţii din arhiva SIPA pentru promovarea unor magistraţi obedienţi de către Traian Băsescu la propunerea Monicăi Macovei


FOTO: Emilian Frîncu remarca, în 2007, că Monica Macovei a avut doi ani la dispoziție arhiva SIPALa scurt timp după debarcarea Monicăi Macovei de la Justiție, în iunie 2007, ca de altfel a întregului PDL de la guvernare, liberalii au prezentat în parlament, oficial, un scenariu horror, prin intermediul unei declarații politice susținute de deputatul Emilian Frîncu și intitulate „Reforma justiţiei, între noile lichele şi vechile canalii”, publicate de inpolitics.ro.

Declaraţia lui Frîncu

„Timp de doi ani, fostul ministru Monica Macovei ne-a promis într-una că se face reformarea justiţiei din România şi că, în mod simultan cu adoptarea de noi legi şi reglementări, ar fi fost în curs de desfăşurare înnoirea corpului magistraţilor – procurorilor şi judecătorilor – cu persoane care nu pot fi influenţate în luarea măsurilor legale ce ţin de competenţele magistraţilor. Timp de doi ani, arhiva serviciului secret al Ministerului Justiţiei a stat la dispoziţia doamnei Monica Macovei. Arhiva conţine mii de dosare ale unor magistraţi implicaţi în abuzurile comise înainte de 22 decembrie 1989, cu numele de cod ale procurorilor şi judecătorilor care au acţionat la comandă politică şi/sau la ordinul Securităţii. Timp de doi ani, preşedintele Traian Băsescu a numit, pe bandă rulantă, mii şi mii de magistraţi în toate parchetele şi la toate judecătoriile, tribunalele şi curţile de apel din ţară. Teoretic, aceste numiri ar reprezenta înnoirea de personal de care vorbea fostul ministru Monica Macovei. Practic, însă, există destule semnale care vorbesc despre numiri de magistraţi obedienţi administraţiei prezidenţiale, ca şi de menţineri în funcţie a unor magistraţi „dalmaţieni”, ale căror dosare au putut fi conspectate şi copiate spre a deveni instrumente de şantaj şi docilizare. Sunt curios să ştiu cum stau lucrurile în realitate: cât adevăr şi câtă minciună se află în aşazisa restructurare de personal a justiţiei româneşti şi cum ar putea, la o adică, să fie justificată menţinerea în sistem a unor persoane vulnerabile prin prisma dosarului lor de dinainte de 22 decembrie 1989. Aşa ceva nu vom şti decât după o riguroasă confruntare a dosarelor de la Cernica cu decretele de numire în funcţia de magistrat, semnate timp de doi ani de preşedintele Traian Băsescu, la propunerea Monicăi şurare ma- politi- denţiale, Macovei”.

Cristi Danileţ solicită topirea arhivei SIPA

Judecătorul Cristi Dănileţ se opune categoric desecretizării arhivei SIPA, susţinând că documentele privesc aspecte profesionale şi de viaţă privată a angajaţilor din sistemul de justiţie, iar după inventariere şi sortare ar trebui topite. „Informaţiile care se află acum în arhiva SIPA, depusă în cadrul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi sigilată de o comisie din care am făcut parte şi eu, privesc aspecte profesionale şi de viaţa privată a angajaţilor din sistemul de justiţie, inclusiv a magistraţilor. Faţă de conţinutul documentelor respective (note informative realizate în urma discuţiilor cu diverse persoane, consultării de dosare judiciare ori filaje realizate de agenţii SIPA) consider că acestea nu trebuie să devină accesibile publicului!”, precizează Cristi Dănileţ într-o scrisoarea deschisă adresată lui Tudorel Toader şi postată pe pagina sa de internet. „Mă opun categoric desecretizării în totalitate a arhivei SIPA”, mai arată Cristi Dănileţ într-o postare pe Facebook. DIICOT a deschis, ieri, un dosar penal în urma plângerii depuse de Cristi Dănileţ, în legătură cu informaţiile apărute în în Evenimentul Zilei în care se spunea că din arhiva SIPA ar fi fost copiate şi distruse dosare ale unor magistraţi. Iniţial, Dănileţ a depus plângerea la Parchetul General, însă sesizarea sa a fost trimisă la DIICOT.

Dan Andronic: Cristi Danileţ este folosit de grupuri interesate de muşamalizarea scandalului

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:29 A fost DESECRETIZAT protocolul încheiat de SRI cu ICCJ. Documentul INTEGRAL 17:09 VALIDAREA MANDATULUI lui Iohannis, sub SEMNUL ÎNTREBĂRII! Teoria incendiară a judecătorului CCR Petre Lăzăroiu 12:29 Sondaj: PSD și-a revenit din pumni. PNL pe tobogan. Un nou partid face valuri 15:41 Iohannis, între suspendare și demitere. Editorial de Horia ALEXANDRESCU 14:25 Ministrul Justiției comentează scrisoarea celor 1000 de magistrați: Să difuzați materialele, astfel intrăm în derizoriu 14:23 Toader îi dă REPLICA lui Iohannis. Avem „SUPERMINISTRU” la Justiție? Scandalul REVOCĂRII Laurei Kovesi ATINGE următorul nivel 14:14 Raportul final al anchetei parlamentare: Monica Macovei a scos în 2005 din arhiva SIPA un registru cu documente 14:05 DEZVĂLUIRE: Înainte să fie uns la SIE, Vlase își programase o întâlnire cu evrei influenți. Surse PSD: Vizita a picat 13:57 Sondajul BOMBĂ care o pune pe jar pe Kovesi. Câţi români o detestă? 11:48 Gata, KOVESI ŞI-A LUAT LA REVEDERE! Reacţia şefei DNA după ieşirea de la CSM a generat NEWS ALERT ÎN JUSTIŢIE. Reacţii-bombă! 11:46 Klaus Iohannis a dat PSD-ului spionajul extern! Gabriel Vlase, doctor la SRI, va fi noul director SIE 11:11 Judecătoarea Cristina Tarcea a NEGAT că a fost în vilele de protocol ale SRI 11:04 Scandalurile se țin lanț în partidul lui Băsescu! Demisie de ultimă oră. „Așa a hotărât Eugen Tomac, îi respect decizia! Asta e” 10:34 Condamnații penal pot fi miniștri după reabilitare. Decizia senatorilor. NEWS ALERT în politică 10:28 Revocarea Codruţei Kovesi. CÂND VINE MARELE MOMENT în Justiţie? Procurorul General a răspuns. Breaking news 09:44 Dragnea TAIE în CARNE VIE. L-A CONCEDIAT! Victimele SCANDALULUI Halep-Firea se înmulțesc 09:40 Scenariu inedit post-1989: PSD îl va suspenda pe Iohannis după care îl va reînscăuna la Cotroceni 15:49 Pentru că „#rezistenții sunt corecți cu idealuri înalte, Angela Gheorghiu va da banii înapoi PG pentru construcţia unei GRĂDINIŢE” 15:33 Becali L-A NIMICIT PE DRAGNEA cu un ATAC FEROCE. Lecţie de strategie şi pentru Firea. CARE VOR FI URMĂRILE? 14:50 Fisură la vârf? O VOCE GREA DIN PSD şi-a prezentat scuzele pentru UN ATAC MURDAR, care a avut-o în prim-plan pe Halep

Articole salvate