Victor Ponta, între Marea Unire și visul de pionier
- Maria Huculici
- 22 septembrie 2014, 12:23
Liderul PSD a avut nevoie de un stadion de aplaudaci pentru a-și lansa candidatura la președinție, în ziua în care împlinea 42 de ani. O parte dintre aceștia i-au întors spatele chiar în timp ce despre cum va face el a doua Mare Unire
Pe cât de umil este premierul atunci când seaflă în spatele ușilor închise și este prins ca un elev cu temele nefăcute, pe atât de „mândru” s-a dorit a fi fostul pionier, astăzi aspirant la poziția de primul om în stat. PSD a sunat adunarea pentru 70.000 de activişti de partid, chemați sâmbătă, la stadionul Arena Națională, ca să strige trei cuvinte dintr-o suflare „Victor Ponta președinte!”.
Evenimentul a avut loc chiar în ziua în care șeful Executivului a împlinit 42 de ani, transformându-se astfel în cea mai opulentă petrecere de naștere, stârnind comparații cu mode- lul nord-coreean și cu dictatorul Nicolae Ceaușescu.
Festivismul, înecat într-o mare de steaguri și tricouri roșii, bannere cu chipul liderului PSD, motive tradiționale și costume populare a fost dublat de discursul premierului, marcat de accente naționaliste. Practic, prezi den țiabilul PSD a încercat sâmbătă să confiște unul dintre reperele istoriei, vorbind despre cum va face cea de-a doua Mare Unire a României.
Nota naționalistă s-a simțit chiar de la venirea acestuia la stadion. Victor Ponta și-a făcut apariția împreună cu soția, Daciana, dar și de premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, transformat în agent electoral, „prieten” și autor de ode.
La PSD, toți „gândesc la fel”
Social-democrații au dansat și l-au lansat pe Victor Ponta în cursa pentru Cotroceni pe ritmurile melodiei „Noi simțim la fel”.
Unire în cuget și în simțire. Acesta a fost „mesajul” întregului eveniment dedicat lui Victor Ponta. Popcornul, berea, baloanele colorate și risipa de confetti, toate inspirate după modelul american al lansării candidaților democrați, nu au reușit să salveze aparențele. Mulți dintre cei care au privit la spectacol și au ascultat mesajele s-au dus, inevitabil, cu gândul la vremurile de dinainte de 1989.
Refrenul „Gândim la fel/Simțim la fel” a răsunat nuo dată din boxe și a deve-nit, brusc, imn oficial pentru prezidențiabilul social-de-mocrat. Pe hol, invitații, aflațila coadă la popcorn, dansează. La intrare, primeai un bilet de acces pe stadion cu motivenaționale. Bannerele afișate în tribune sau pe fațada sta-dionului, în același ton. Unele invitate au găsit de cuviință să se asorteze vestimentar. Astfel, Gabirela Firea a ales să poarte o ie.
Iar peste toate, clasicul slo-gan al PSD: „Mândri căsun-tem români”.Scena a fostaranjată și ea în același ton cumesajul naționalist, cu mo-chetă roșie, și încadrată de patru elemente arhitecturale care imită Coloana infinitului. În ele au răsărit ecrane imense pe care au fost afișate, rând pe rând, imaginile lui Victor Ponta și ale suporterilor săi: primarul Bucureștiului, Sorin Oprescu, premierul moldovean Iurie Leancă și vicepremierul Liviu Dragnea.
Străbunicul, agentelectoral
Pânăși străbunicul lui Vic-tor Ponta a fost transformat în agent electoral: pe ecrane-le stadionului a fost afișată, la un moment dat, poza acestuia, prezentat ca patriot care a luptat pentru înfăptuirea României Mari, în 1917.
„Suntstrănepotul unui român din Ardeal, care în 1917a cerut cetățenia română, sunt nepotul unui preot care m-a învățat că important este să crezi în Dumnezeu al ortodocșilor, al catolicilor, al protestanților. Sunt tatăl unor copii care voiau să crească în România. Mi-e teamă de un singur lucru: să nu vă dezamăgesc pe dumneavoastră”, și-a început Ponta discursul.
Mulțimea agită steaguri roșii, fără să audă aproape niciun cuvânt din cauza sonorizării proaste. Se aplaudă frenetic, deși nu se înțelege în tribune ce se spune pe scenă. Cei mai activi au fost oamenii lui Gabriel Oprea de la UNPR, care au venit înarmați cu fluiere și vuvuzele și au scandat „România”, ca la un meci de fotbal.
Hrebenciuc și Rus au plecat „Soarele” despre care Ponta a vorbit în discursul său nu i-a fascinat pe invitați. Mulți au început să iasă de pe teren și din tribune, deși prezidențiabilul lor încerca să le împărtășească visul său de a ajunge la Cotroceni, cu gândul de a uni o societate scindată. Printre cei care au ales să plece în toiul petrecerii au fost și social-democrații Viorel Hrebenciuc și Ioan Rus.
Ceva mai răbdător a fost edilul de Constanța, Radu Mazăre, împreună cu întregul său comando, format din fete și băieți. Aproape de final, și-a-făcut apariția și Marian Vanghelie. Premierul moldovean Iurie Leancă, s-a dovedit a fi un suporter adevărat : ”Victor Ponta va fi un președinte blând, corect, onest, un președinte al tuturor românilor!”.
Gestul său i-ar putea crea neplăceri în condițiile în care și-a declarat susținerea pentru candidatul PSD, deși face parte din familia popularilor. Socialiștii europeni au trimis și ei mesaje de susținere, alături de câteva personalități, printre acestea numărându-se și actorul Radu Beligan.