Vântul i-a adus Senatorului Chiru o șpagă de 1,5 milioane de euro

Vântul i-a adus Senatorului Chiru o șpagă de 1,5 milioane de euro

Procurorii anticorupție l-au acuzat pe senatorul Gigi Chiriu (PDL) de luare de mită, spălare de bani și fals în declarații.

Gigi Christian Chiru, senator PDL, s-a luptat cu vântul care îi amenința freza când a intrat crispat, ieri, în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). La ieșire era gânditor la acuzațiile procurorilor cum că ar fi luat șpagă pentru eliberarea autorizațiilor de energie eoliană.

Actualul parlamentar ar fi cerut 1,5 milioane de euro pentru a favoriza o anumită firmă în afacerile cu parcuri de mori de vânt.

Mai exact, „pe 19 august 2010, când ocupa funcția de inspector-şef al Inspectoratului Teritorial în Construcţii Sud-Est Constanţa, Chiru a pretins de la un martor denunțător și de la un om de afaceri 1,5 milioane de euro”, susțin procurorii DNA.

Oferea protecție la judecarea litigiilor

Pentru a ascunde șpaga, senatorul a cerut întocmirea unui contract de împrumut fictiv.

Concret, în schimbul acestei sume de bani, parlamentarul a promis că, de la nivelul funcţiei de inspector şef al Inspectoratului în Construcţii, să sprijine interesele societăților Eolica Dobrogea, Eolica Dobrogea AG și Eolica Dobrogea X Gmbh. Firmele doreau autorizații pentru construcţia de parcuri eoliene în Dobrogea.

Totodată, mita ascunsă în împrumut a fost dată şi în vederea asigurării protecţiei juridice a grupului de firme, respectiv în litigiile existente cu concurentul, grupul Cez România.

În acest context, la data de 23 septembrie 2011, Chiru a început să primească șpaga. Parlamentarul democrat-liberal a primit de la omul de afaceri suma de 300.000 euro și a acceptat reînnoirea promisiunii de a primi de la aceeași persoană suma de 1.200.000 euro.

O nouă problemă în viața lui Chiru a apărut în 2012, după alegerea sa în Parlament. Proaspătul senator la aceea vreme a trebuit să-și treaca mita în declarația de avere.

A omis mita la „avere”

Cum nu putea recunoaște șpagă, a inventat o altă „gogoașă”. „Cunoscând că sumele de 1,5 milioane de euro, respectiv de 300.000 euro provin din comiterea infracţiunilor de dare și luare de mită, suspectul Chiru a disimulat adevărata natură a circulației banilor, în contracte de împrumut, respectiv de cesiune de creanță”, susțin procurorii DNA. În acest fel nu a mai fost necesar să treacă mita în acte.

„În datele de 19 decembrie 2012, 11 iunie 2013 şi 12 iunie 2014, a făcut declarații false privind creanțele deținute, în sensul, omisiunii mențiunilor privind cele două acte oneroase”, au mai precizat anchetatorii.

Recomandările noastre