Universitățile românești urcă în topul mondial de performanță

Universitățile românești urcă în topul mondial de performanță

De șapte ani încoace, instituțiile de învățământ din România avansează încet, dar sigur, în topul URAP – Clasamentul Universităților în funcție de performanța academică. Universitatea Politehnică din București și UMF Carol Davila au urcat sute de locuri în cei șapte ani de când se face clasamentul. Apoi, anul trecut aveam doar 12 universități în top, în timp ce anul acesta sunt 17

Publicat recent, Topul URAP 2017-2018 aduce câteva noutăți notabile. Între cele 2.500 de universități analizate din întreaga lume, ce-i drept, România încă nu se înscrie în primele 500 de locuri, dar se îndreaptă spre asta, dată fiind evoluția constant pozitivă a instituțiilor de profil din țara noastră. Avem trei universități în primele o mie, nouă plasate între locul 1.000 și locul 2.000 și încă cinci, între 2.000 și 2.500. În total, 17 universități din țara noastră sunt în top, față de doar 12 câte erau în precedentul sau doar 10 câte erau în primul clasament din 2010-2011.

Anul acesta, nou intrate sunt: Universitatea din Craiova (locul 2.179), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USMAV, pe 2.190), Academia de Studii Economice din București (ASE, pe 2.298), Universitatea din Oradea (pe 2.380) și Universitatea Ovidius din Constanța (pe 2.447).

Surpriză mare la Ovidius Rectorul Sorin Rugină (foto) a aflat de la EVZ că Universitatea Ovidius din Constanța este „new entry” în topul mondial al universităților cu performanță academică. „Eu zic că este un pas înainte. Încă micuț, dar important, pentru că trendul trebuie să fie ascendent. Sigur că e o bucurie. (...) Sigur, clasificările astea au un rol, să zicem, oarecum orientativ, de a sublinia credibilitatea unei universități și de a aduce implicit, în secundar, candidați. E o realizare că am intrat, chiar și pe locul 2.447 din 2.500. (...) Mi-ați deschis o temă pasionantă. Vă mulțumesc pentru veste. Avem în sfârșit și semnale bune”, ne-a spus acesta.

„Universitatea Politehnica din Timișoara (UPT, n.r.) este din ce în ce mai performantă. An de an am crescut partea de publicații și cea de contracte de cercetare, iar acest lucru se vede atunci când ”ieșim în lume” și ne comparăm cu alte instituții academice. URAP este unul din clasamentele cu notorietate, pe lângă alte cinci care contează la nivel mondial”, arată și prof.univ.dr. Viorel Șerban (foto), rectorul UPT, instituție care a urcat în top, într-un an, 52 de locuri.

UPB și UMF Carol Davila, cele mai mari creșteri Cea mai notabilă creștere o înregistrează Universitatea Politehnică din București (UPB), care, din 2010 încoace, de când se face acest clasament, a urcat 676 de locuri. O urmează îndeaproape Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila din București, cu o creștere de 586 de locuri, în șapte ani.

„Poziționarea într-o creștere constantă a performanțelor UMF Carol Davila este urmare a unui efort susținut pe care întreaga comunitate academică îl dedică cercetării științifice și publicisticii aferente în jurnale de specialitate de largă circulație, cu factor mare de impact”, arată și rectorul UMF Carol Davila, Academicianul Ioanel Sinescu (foto). Tot el atrage atenția și asupra faptului că, totuși, acest top este o analiză mai mult matematică, pe baza unor indicatori de performanță academică ce reflectă calitatea și cantitatea publicațiilor științifice. „Trebuie menționat faptul că timpul alocat cercetării de către cadrele didactice din Universitatea de Medicină este restrâns comparativ cu al celorlalte cadre didactice din alte instituții de învățământ superior, deoarece activitatea de medic implică zilnic o cantitate foarte mare de timp alocată activității clinice, adică pacienților”, ne-a explicat Sinescu. În plus, sunt diferențe și „cantitative”: UMF București, spre exemplu, include 3 facultăți (Medicină, Stomatologie și Farmacie), în timp ce Universitatea Babeș Bolyai din Cluj are 21.

Universitățile din România și locul lor în clasament:

1) Univ. Politehnica București – 709 2) Univ. Babeș Bolyai Cluj-Napoca – 739 3) Universitatea București – 764 4) Univ. Al. Ioan Cuza Iași – 1.191 5) UMF Carol Davila București – 1.229 6) UMF I. Hațieganu Cluj-Napoca – 1.296 7) UMF Grigore T.Popa Iași – 1.347 8) Univ. Gh. Asachi Iași – 1.406 9) Univ. de Vest Timișoara – 1.560 10) Univ. Tehnică Timișoara – 1.588 11) Politehnica Timișoara – 1.678 12) Univ. Transilvania Brașov – 1.823 13) Universitatea din Craiova – 2.179 14) USAMV Cluj – 2.190 15) ASE București – 2.298 16) Universitatea din Oradea – 2.380 17) Univ. Ovidius Constanța – 2.447

Ne puteți urmări și pe Google News