Editura Evenimentul si Capital

EVZ 26 ani

Universitățile românești urcă în topul mondial de performanță

Autor: | | 2 Comentarii | 1740 Vizualizari

De șapte ani încoace, instituțiile de învățământ din România avansează încet, dar sigur, în topul URAP – Clasamentul Universităților în funcție de performanța academică. Universitatea Politehnică din București și UMF Carol Davila au urcat sute de locuri în cei șapte ani de când se face clasamentul. Apoi, anul trecut aveam doar 12 universități în top, în timp ce anul acesta sunt 17

Publicat recent, Topul URAP 2017-2018 aduce câteva noutăți notabile. Între cele 2.500 de universități analizate din întreaga lume, ce-i drept, România încă nu se înscrie în primele 500 de locuri, dar se îndreaptă spre asta, dată fiind evoluția constant pozitivă a instituțiilor de profil din țara noastră. Avem trei universități în primele o mie, nouă plasate între locul 1.000 și locul 2.000 și încă cinci, între 2.000 și 2.500. În total, 17 universități din țara noastră sunt în top, față de doar 12 câte erau în precedentul sau doar 10 câte erau în primul clasament din 2010-2011.

Anul acesta, nou intrate sunt: Universitatea din Craiova (locul 2.179), Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USMAV, pe 2.190), Academia de Studii Economice din București (ASE, pe 2.298), Universitatea din Oradea (pe 2.380) și Universitatea Ovidius din Constanța (pe 2.447).

Surpriză mare la Ovidius Rectorul Sorin Rugină (foto) a aflat de la EVZ că Universitatea Ovidius din Constanța este „new entry” în topul mondial al universităților cu performanță academică. „Eu zic că este un pas înainte. Încă micuț, dar important, pentru că trendul trebuie să fie ascendent. Sigur că e o bucurie. (...) Sigur, clasificările astea au un rol, să zicem, oarecum orientativ, de a sublinia credibilitatea unei universități și de a aduce implicit, în secundar, candidați. E o realizare că am intrat, chiar și pe locul 2.447 din 2.500. (...) Mi-ați deschis o temă pasionantă. Vă mulțumesc pentru veste. Avem în sfârșit și semnale bune”, ne-a spus acesta.

„Universitatea Politehnica din Timișoara (UPT, n.r.) este din ce în ce mai performantă. An de an am crescut partea de publicații și cea de contracte de cercetare, iar acest lucru se vede atunci când ”ieșim în lume” și ne comparăm cu alte instituții academice. URAP este unul din clasamentele cu notorietate, pe lângă alte cinci care contează la nivel mondial”, arată și prof.univ.dr. Viorel Șerban (foto), rectorul UPT, instituție care a urcat în top, într-un an, 52 de locuri.

UPB și UMF Carol Davila, cele mai mari creșteri Cea mai notabilă creștere o înregistrează Universitatea Politehnică din București (UPB), care, din 2010 încoace, de când se face acest clasament, a urcat 676 de locuri. O urmează îndeaproape Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Carol Davila din București, cu o creștere de 586 de locuri, în șapte ani.

„Poziționarea într-o creștere constantă a performanțelor UMF Carol Davila este urmare a unui efort susținut pe care întreaga comunitate academică îl dedică cercetării științifice și publicisticii aferente în jurnale de specialitate de largă circulație, cu factor mare de impact”, arată și rectorul UMF Carol Davila, Academicianul Ioanel Sinescu (foto). Tot el atrage atenția și asupra faptului că, totuși, acest top este o analiză mai mult matematică, pe baza unor indicatori de performanță academică ce reflectă calitatea și cantitatea publicațiilor științifice. „Trebuie menționat faptul că timpul alocat cercetării de către cadrele didactice din Universitatea de Medicină este restrâns comparativ cu al celorlalte cadre didactice din alte instituții de învățământ superior, deoarece activitatea de medic implică zilnic o cantitate foarte mare de timp alocată activității clinice, adică pacienților”, ne-a explicat Sinescu. În plus, sunt diferențe și „cantitative”: UMF București, spre exemplu, include 3 facultăți (Medicină, Stomatologie și Farmacie), în timp ce Universitatea Babeș Bolyai din Cluj are 21.

Universitatea de Vest din Timișoara (n.r. – UVT) este de la începutul topului listata, iar anul acesta, față de poziția de acum șapte ani, a urcat peste 100 de locuri. Rectorul UVT explică faptul că, practic, topul URAP demonstrează că instituția pe care o conduce este în primele 5% cele mai bune la nivel mondial. ”Topul URAP ia în calcul primele 10% din cele mai bune universități din lume. Anual realizatorii topului iau în calcul primele 3.000 de universități, iar pe 2.500 din ele le listează. În acest context, noi suntem în poziția 1.500 mondial, ceea ce înseamnă că suntem în primele 5% din cele mai bune din lume. În alte ranking-uri suntem mai sus”, a declarat prof.univ.dr. Marilen Pirtea, rectorul Universității de Vest din Timișoara. Menținerea universității în top demonstrează că aici calitatea activității științifice este în creștere, iar acest lucru e meritoriu, având în vedere că, în comparație cu alte instituții de învățământ superior din România (universități politehnice sau de medicină, mai degrabă orientate spre cercetare), la UVT numărul cadrelor didactice care pot face cercetare e la jumătate sau chiar la o treime. Cu toate acestea, alături de 180 de universități din 38 de țări, Universitatea de Vest din Timișoara este este actor important în implementarea Experimentului ATLAS care se derulează sub egida celui mai mare proiect științific de colaborare internațională din istoria științei, CERN – Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire, având ca obiect efectuarea unor cercetări fundamentale privind structura materiei, începutul și evoluția Universului.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro

Rubato

24,00Lei

Zăpada

38,00Lei

libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
15:06 CINE SUNT PIONII lui Coldea? Vanghelie a dezvăluit cele două nume în direct, la TV. MINUT DE AUR 12:44 Strategia secretă a lui LIVIU DRAGNEA în lupta cu Laura Codruța KOVESI. DOCUMENT INTERN al PSD 09:42 Toader l-a „atins” pe Iohannis după episodul LECTURA CONTINUĂ: „Întrebarea corectă este când va termina de înțeles?” 08:02 LIVIU DRAGNEA este o VICTIMĂ a SISTEMULUI! Editorial de Dan Andronic 16:39 Asociaţia Magistraţilor din România intervine în scandalul provocat de condamnarea lui Liviu Dragnea: „Nesocotesc independența judecătorului” 15:37 În cursa pentru Cotroceni, PSD ARE UN RIVAL pentru Iohannis. „Pentru a elibera țara asta, eu voi candida în 2019!” 12:22 Orban nu-i menajează pe social-democraţi: „PSD preferă statutul de grup infracţional organizat” 10:21 Cum putea SCĂPA DRAGNEA de CONDAMNARE. DEZVĂLUIRI de ULTIMĂ ORĂ din partea avocatului BOMBONICĂI PRODANA 10:01 Dragnea: Nu demisionez! Statul Paralel TREBUIE să DISPARĂ. NU mă SPERIE nici IOHANNIS, nici HELLVIG, nici PAHONȚU, nici KOVESI, nici alții 10:01 PSD pleacă la RĂZBOIUL TOTAL. SUSȚINERE UNANIMĂ pentru Dragnea, după CONDAMNARE, în LUPTA IMEDIATĂ contra Statului Paralel 09:50 Reacţie DURĂ a ICCJ după declarațiile social-democraților. Replica lui Toader: „Să ne cunoaștem și sa ne respectăm competențele” 08:57 EXPLOZIV - Dragnea a DEMISIONAT din TOATE FUNCȚIILE după ce a fost CONDAMNAT în 2015. Ce va face acum liderul PSD? 08:56 MIRCEA BADEA și CONDAMNAREA lui DRAGNEA. Reacție UIMITOARE din partea prezentatorului cu privire la șeful PSD 08:52 Pentru salvarea PSD și a guvernării, Liviu Dragnea trebuie să facă pasul înapoi! Gândul lui Ion Cristoiu 19:10 DECIZIE UNANIMĂ a CEx PSD: SUSȚINERE pentru Dragnea și Dăncilă; ACCELERAREA modificărilor la Legile justiției și Coduri; CONSOLIDAREA Curții Constituționale - DOCUMENT 15:49 Protest al USR în fața biroului lui Dragnea. Ce i-au transmis liderului PSD 14:35 Orban, apel la PSD înainte de CEx. „Trebuie să aleagă între a fi FIDELI României și a fi SLUGI” 08:26 Sorina Matei, despre DRAGNEA și MODIFICAREA LEGILOR: „N-AI CUM CU ĂȘTIA!” 07:14 Ce se întâmplă în PSD după CONDAMNAREA lui DRAGNEA? PRIMA REACȚIE venită din VÂRFUL PARTIDULUI 18:51 Băsescu, PRIMA reacție după CONDAMNAREA lui Dragnea. „ACUM!” „Pricepi că nu mai poţi administra discreţionar ţara şi trebuie să demisionezi”

Articole salvate