Editura Evenimentul si Capital

Zonele din București „aspiratoare” de companii. Un gram de aur pe metrul pătrat de birou corporatist | EXCLUSIV

AFI Park
Autor: | | 3 Comentarii | 5023 Vizualizari

Novo Park, West Gate și AFI Park sunt câteva din clădirile care „aspiră” companiile care sunt în căutarea unor sedii cât mai potrivite pentru afacerile lor. Costul, accesibilitatea, serviciile oferite și, nu în ultimul rând, imaginea, sunt criteriile după care firmele își aleg sediile. Nordul Capitalei este de mai mulți ani zona spre care se îndreaptă cele mai multe business-uri

Economia a evoluat bine în primele șase luni, iar patronii au mai mulți bani pe fondul creșterii consumului. Companiile vor să se mute în clădiri cât mai spațioase, accesibile și eficiente din punct de vedere energetic. Cererea totală din prima jumătate a acestui a fost în București cu 7% mai mare decât cea înregistrată în aceeași perioadă din 2014. Creșterea se datorează, în principal, companiilor din IT care fie au deschis birouri noi, fie și-au extins operațiunile. Acestea caută în special zona din Nord, a declarat pentru EVZ, Andrei Drosu, Research Consultant, JLL. „Cele mai căutate zone au fost cele din nordul capitalei, Floreasca – Barbu Văcărescu și Dimitrie Pompeiu, care împreună au reprezentat aproximativ două treimi din întreaga activitate tranzacțională”, a afirmat Drosu.

Nordul, eternul El Dorado

Aceste sub-piețe, menționate mai sus, sunt cel mai atractiv punct de pe harta chiriașilor de spații moderne de birouri din București în ultimii ani. Este de așteptat ca trendul să continue și să se extindă și în Centru-Vest, mai ales dacă ținem cont de suprafețele mari ce se construiesc în cele trei zone și gradul de ocupare destul de ridicat din celelalte sub-piețe importante (CBD, Nord). Dintre clădirile care atrag cei mai mulți clienți sunt Floreasca Park, AFI Park sau Novo Park. Dar ce le atrage pe aceste companii în zonele respective? Principalul motiv pentru care zonele Floreasca-Barbu Văcărescu și Dimitrie Pompeiu au fost și încă sunt cele de mai succes sunt accesibilitatea foarte bună din toate zonele Bucureștiului atât cu mijloace de transport în comun, inclusiv metrou, cât și cu mașina personală după lucrările de infrastructură importante făcute în zona respectivă. În plus, contează spațiile generoase pe care clădirile de aici le oferă companiilor, chiriile mai scăzute decât în Piața Victoriei, dar și gama largă de servicii oferite, inclusiv un centru comercial și multe restaurante. „Mai mult, recentul proiect de lege aprobat, prin care reducerea impozitului pe venit de 16% pentru angajații din IT nu mai este condiționată de specializarea absolvită, ar putea crește cererea din partea companiilor IT”, a afirmat Drosu.

O piață dinamică

În ultimul an a existat un număr ridicat de relocări (mutarea într-un nou sediu) din clădiri vechi în spații nouconstruite. Chiriașii preferă clădirile moderne datorită avantajelor indiscutabile pe care acestea le prezintă: posibilitatea amenajării spațiului cât mai creativ, potrivit noilor generații, locații mai bune cu servicii în imediata apropiere, locuri de parcare dar și apropierea de metrou care a devenit extrem de important. Alte clădiri, preferate atât de chiriași cât și de dezvoltatori, sunt cele verzi. Astfel, peste un sfert din suprafața de birouri existentă acum în București a obținut sau este în proces de obținere a unui certificat verde (LEED sau BREEAM).

Chirii de la 10 la 17 euro/mp

Chiria medie pentru spații premium din București a rămas ne-schimbată in ultimii trei ani, la 18.5 euro/mp/lună. Cele mai mari valori ale chiriilor se înregistrează în CBD (zona Piața Victoriei) – 18,5 euro/ mp/lună, urmată de zona de Centru Nord (Aviatorilor, Dorobanți) – 15 – 17 euro/mp/lună și zona Centru (Universitate, Piața Unirii) unde se practică tarife similare. La polul opus se afla zonele mai puțin dezvoltate sau greu accesibile cu mijloace de transport in comun și anume Pipera Nord (Voluntari) – 10 – 12 euro/mp/ lună, Sud – 10 – 12 euro/mp/lună și Băneasa – 11 – 13 euro/mp/lună.

Orașele din provincie

Chiriile medii în principalele orașe din provincie sunt asemănătoare cu cele din zonele terțiare din București. „În Cluj sau Timișoara chiriile medii sunt în jurul a 11 – 13 euro/mp/lună, în timp ce în Iași sunt puțin mai scăzute, 10 – 12 euro/mp/lună”, a declarat Drosu. Nu există foarte multe relocări din București în provincie, ci mai degrabă o diversificare a operațiunilor companiilor, în special a celor din IT și outsourcing. Acestea preferă să se extindă și în afara capitalei, încurajate de prezența unei forțe de muncă mai ieftine, dar înalt calificată.

Cele mai căutate zone ale orașului

Gradul mediu de ocupare la finalul primului semestru din 2015 era de 86.7% la nivelul întregului oraș. Sub-piețele cu cele mai mari grade de ocupare din Capitală sunt:

1. Dimitrie Pompeiu – 95%

2. Nord (Piața Presei, Expoziției, DN1 până la Pasajul Băneasa) – 92.2%

3. Floreasca - Barbu Văcărescu – 91.3%

4. Vest – 91%

5. Centru Nord – 90.6%

Clădirile-vedetă amplasate în nordul și vestul Capitalei

Sky TowerSky Tower, cea mai înaltă clădire din România, ridicată în urma unei investiții de circa 130 milioane euro, are 36 de etaje, 137 de metri înălțime și o suprafață de 40.250 mp închiriabili. „Organizăm periodic evenimente de tip open doors, în care bucureștenii pot urca la ultimul etaj și se pot bucura de priveliștea unică, chiar dacă nu este nimic amenajat”, a declarat pentru EVZ, Ruxandra Grinzeanu, managing director Raiffeisen Property International, compania care deține Sky Tower. La ultimele două etaje încă se lucrează la finisare, iar o decizie finală legată de destinația acestora urmează să fie luată la sfârșitul anului. „Avem o plajă largă de chirii, cuprinsă între 14 și 18 euro mp/lună. Avem discuții în curs pentru alte două etaje de birouri, care sunt finalizate și își așteaptă chriașii. Negocierile se vor încheia cât de curând cel târziu la finalul acestui an”, a explicat Grinzeanu. Clădirea a fost gândită și construită pentru a găzdui sediul Raiffeisen Bank România, iar cât anume ar fi rămas disponibil spre închiriere terților a fost stabilit ulterior, după numeroase discuții. „Suntem aici s-o administrăm și nu vom pleca de aici prea curând. Chiriașii actuali ai clădirii se pot baza pe noi. Au existat oferte în piață pentru a cumpăra această clădire, unele tentante, altele mai puțin tentante”, a afirmat Grinzeanu. Companii precum Oracle pun accentul pe confortul oferit angajaților, așa că există o tendință evidentă din partea lor să se îndrepte către clădirile premium. Clienții Sky Tower sunt din toate segmentele: companii de avocatură, de arhitectură, din energie. Datorită formei rotunde a clădirii, există lumină naturală în orice colț al etajului, un alt plus al imobilului. Oracle are nouă etaje, Raiffeisen are șase etaje, iar cei de la 1&1 au trei etaje.

Novo Park și West GateOmul de afaceri Liviu Tudor a investit până acum circa 300 de milioane de euro în construirea parcurilor de afaceri West Gate (vestul Bucureștiului) și Novo Park (în foto, nordul Bucureștiului), care cumulează o suprafață de 150.000 mp, și într- un campus studențesc.

AFI ParkDezvoltatorul imobiliar AFI Europe România (foto, vestul Bucureștiului) a înregistrat un venit operațional net de aproape 9 milioane de euro în primul trimestru, în creștere cu 8,1%, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea a fost adusă, în principal, de cele două clădiri de birouri AFI Park 2 și 3, de lângă mallul din Cotroceni. Compania are planuri de extindere. „Noile clădiri de birouri AFI Park 2 și AFI Park 3 au contribuit la veniturile operaționale nete ale companiei, așa cum va fi și cazul AFI Park 4&5 când vor fi finalizate la sfârșitul anului. În plus, avem în plan demararea construcției unor proiecte noi, precum AFI Business Park, situat pe Bulevardul Progresului, și proiectul cu destinație mixtă din Bucureștii Noi”, a declarat, recent, David Hay, CEO AFI Europe România.

Floreasca Park

Floreasca Park a fost dezvoltată de compania Portland Trust. Oracle are închiriați circa 20.000 mp din acest ansamblu, adică întreaga clădire B, după ce a renunțat la spațiile din Floreasca 169A și Oracle Tower (actualul Floreasca Tower), păstrând doar birourile din Nusco Tower. Portland Trust a fost fondată și este condusă de omul de afaceri britanic Robert Neale.

Criteriile care stau la baza alegerii unui birou

1. Tipul chiriașului – domeniul de activitate poate influența suprafața necesară desfășurării activității, locația (companiile de servicii vor alege zonele prestigioase spre deosebire de companiile de outsourcing), dar și spațiul în sine (clădiri cu suprafețe mai mari pe etaj, clădiri cu multe etaje etc.).

2. Costul – chiria medie lunară, costurile cu utilități.

3. Accesul – atât la transportul în comun și în special metrou cât și accesul cu mijloace de transport personale, numărul locurilor de parcare.

4. Serviciile oferite – apropierea de o școală anume, de un mall sau o zonă cu multe restaurante poate fi decisivă în unele cazuri.

5. Imaginea – în anumite cazuri, cum ar fi o companie de consultanță care are ca target clienți foarte bogați, imaginea creată de clădirea respectivă poate fi mai importantă decât celelalte patru criterii.


EVZ a lansat pagina de Facebook EVZ Premium. Urmăriţi aici o selecţie atentă a titlurilor.

Editorii evz.ro vor publica pe pagina EVZ Premium o selecţie atentă a celor mai importante ştiri, informaţii de interes din domeniile Politic, Economic, Social, Internaţional, Sport, dar şi reportaje, interviuri, seriale. 

Zonele din București „aspiratoare” de companiiNovo Park, West Gate și AFI Park sunt câteva din clădirile care efectiv...

Posted by EVZ Premium on Tuesday, September 29, 2015


Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
20:27 Marea Britanie, sub teroare. Primul suspect arestat. Bilanţul groazei - VIDEO și IMAGINI ȘOCANTE - UPDATE 17:00 Încă un nume pe lista morților atentatului din Manchester. Cine este fetița de doar opt ani care și-a pierdut viața - FOTO în articol 12:42 REACȚII din toată lumea la ATACUL TERORIST din Manchester. Ce spun politcienii, artiștii, sportivii. Oasis, Take That și David Beckham se declară DEVASTAȚI 10:56 ISIS după atentatul din Manchester: „Mai avem. Omorâți-i pe toți și peste tot” 10:56 Nicki Minaj, Chris Brown, Taylor Swift şi Cher, printre vedetele care au reacţionat după explozia de la concertul Arianei Grande din Manchester 10:19 DE ULTIMĂ ORĂ. ALERTĂ TERORISTĂ în Londra 09:03 Atacurile TERORISTE care au lovit MAREA BRITANIE din 1998 până în 2017 08:44 Marea Britanie sub TEROARE. Theresa May și Jeremy Corbyn își SUSPENDĂ CAMPANIA ELECTORALĂ 08:30 „Tablou” ÎNGROZITOR al exploziei din Manchester - Panica imensă şi haos de nedescris: oamenii urlau, fugeau şi se împingeau. Mulţi copii singuri care plângeau. 08:27 Măsuri EXTRAORDINARE de SECURITATE la New York, după ATENTATUL de la Manchester 08:26 COBRA intră în acțiune! ÎNTRUNIRE de URGENȚĂ după evenimentele din MANCHESTER 07:53 Marea Britanie sub TEROARE. Cum poți AFLA, pe Facebook, dacă PRIETENII sau RUDELE sunt în siguranță după atentat 07:10 Marea Britanie sub TEROARE. MAE a înființat un TELEFON SPECIAL pentru posibilele VICTIME 06:53 Marea Britanie sub TEROARE. Manchester Arena, locul atentatului, a doua cea mai mare sală de concerte din Europa

Articole salvate