Un primar fără proiecte și-a acordat spor de ”muncă în condiții vătămătoare”. Din cauza Poliției

Un primar fără proiecte și-a acordat spor de ”muncă în condiții vătămătoare”. Din cauza Poliției

Primarul orașului Miercurea Sibiului și-a acordat nelegal un spor 15% pentru ”muncă în condiții vătămătoare”, au descoperit inspectorii Camerei de conturi a județului Sibiu. Explicația alesului: lucrează în același sediu cu Poliția.

184.000 de lei este prejudiciul produs bugetului local al orașului Miercurea Sibiului prin faptul că primarul Ioan Troancă și viceprimarul Ioan Ludoșan acestui oraș și-au acordat, fără justificare legală, un spor de 15% ”pentru condiții vătămătoare”, se arată în Raportul Camerei de conturi Sibiu pe anul 2013, raport întocmit în urma controalelor efectuate anul trecut. Cele 15 procente au fost aplicate indemnizației încasate lunar de primar și viceprimar, dar și salariilor celorlalți angajați, aceasta fiind explicația dată de primarul Troancă prejudiciului ridicat stabilit de Camera de conturi.

Explicația: ”lucrăm în sediu cu Poliția”

”În sediul în care funcționăm și noi sunt și cei de la Poliție, care au tot felul de antene, de… aparate din acestea care produc… Și în urma unor verificări și evaluări avizate, beneficiază toată lumea de acest spor”, explică primarul Ioan Troancă motivul care a dus la introducerea respectivului spor. În urma acestor verificări, inspectorii Camerei de conturi au dispus recuperarea sumelor plătite în afara legii. ”Stabilirea întinderii prejudiciului reprezentând sporuri acordate fără temei legal, persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică, respectiv primar şi viceprimar, înregistrarea şi recuperarea acestora în condiţiile prevederilor legale”, este măsura amintită în raportul citat. Primarul nu a mai contestat raportul deoarece, între timp (adică anul trecut), Guvernul a extins plaja de ”datorii iertate”. ”Nu am contestat raportul. Noi am beneficiat de ceea ce a dat Guvernul, de amnistia fiscală”.

Primarul nu ”s-a mai hazardat” cu fondurile europene

Același raport al Camerei de conturi Sibiu include Miercurea Sibiului la capitolul ”așa nu” atunci când vine vorba de atragerea de fonduri europene. Inspectorii camerei de conturi au constatat că cei din Miercurea Sibiului nu au prea atras niciun euro. Pentru că nu au avut proiecte. ”Gradul scăzut de atragere a finanţărilor nerambursabile şi finanţărilor atractive de parteneriat public-privat pentru realizarea de obiective sociale, tehnic edilitare şi de protecţie a mediului s-a constatat la UATO Miercurea Sibiului care a efectuat studii de fezabilitate şi documentaţii pentru care investiţiile de bază n-au fost începute întrucât proiectele in cauză n-au fost eligibile la obţinerea de finanţări nerambursabile”. Iarăși, primarul Troancă nu are nimic de contestat când vine vorba de eșecul în atragerea de fonduri europene. ”Da, e adevărat. Nu am… am căzut sub linie, am reușit fără loc, să spun așa. Am muncit la proiecte. Dar nu am cheltuit mult după ce am văzut că suntem tot respinși, nu ne-am mai hazardat. Din fericire avem un buget acceptabil ca să ne rezolvăm problemele curente. Norocul nostru este că pe apă și canal atragerea de fonduri se face direct de către societatea Apă Canal. Și cu ce avem noi, ne descurcăm… Zugrăveli și ce mai avem pe acolo”, încheie primarul.

Orașul ca un sat

Miercurea Sibiului a fost comună până în 2004, când puterea pesedistă de atunci a convins oamenii să accepte ridicarea la rangul de oraș. În realitate, Miercurea Sibiului este oraș mai mult cu numele. Spre exemplu, locuitorii nu beneficiază nici măcar de rețele de apă și canalizare - investițiile pentru aceste rețele au început abia anul trecut și asta datorită proiectului accesat de SC Apă Canal SA Sibiu, devenit operator regional.

Foto: Primăria Miercurea Sibiului

Ne puteți urmări și pe Google News