Editura Evenimentul si Capital

MARELE ZID CHINEZESC SE CLATINĂ! Un dulap din Transilvania care i-a pus în fund pe chinezi

SURSA: Agerpres
Autor: | | 0 Comentarii | 1387 Vizualizari

Un dulap din 1622, singura piesă de acest fel din colecțiile publice din România, atribuit Renașterii Transilvane, i-a uimit pe chinezii care au vizitat expoziția “Comorile României în China”

Un dulap din anul 1622, singura piesă de acest fel din colecțiile publice din România, atribuit Renașterii Transilvane - un stil unic în Europa, deținut de Muzeul Județean Mureș, i-a uimit pe chinezii care au vizitat expoziția “Comorile României în China”, organizată anul trecut sub patronajul Muzeului Național de Istorie al României. “Avem dulapul care s-a păstrat în colecția Muzeului Județean Mureș, provine de undeva din zona Brașovului — nu putem afirma cu certitudine, dar mai multe semne arată că este confecționat în Transilvania, posibil în zona Brașov, în 1622. Ceea ce oferă piesei unicitate este decorul floral foarte bogat, caracteristic Renașterii Transilvane, care este influențată, pe lângă Occident, de decorul și stilul oriental, mai ales prin filieră otomană. În cultura săsească, românească și maghiară din Transilvania se regăsesc aceste elemente. De exemplu, laleaua, care e considerat un decor tipic pentru etnografia maghiară, apare după perioada otomană. (...) În Renaștere, influența orientală se resimte și din acest motiv Renașterea Transilvană este un stil unic în peisajul european”, a declarat pentru Agerpres, directorul Muzeului Județean Mureș, Soos Zoltan.

Acum patru veacuri dulapurile erau o raritate

Acesta a spus că în perioada Renașterii nu exista foarte mult mobilier, fiindcă și-l permiteau doar orășenii mai bogați și nobilimea, pe când restul populației avea mobilier simplu, din scânduri sau lăzi.  “De obicei, dulapurile nu sunt răspândite, hainele erau ținute în lăzi, deci nu avem o cultură în care mobilierul predomină. Câteva piese s-au păstrat, avem mobilier adus din afară, din Renașterea Clasică, însă această piesă este din Renașterea Transilvană cu un decor floral și cromatic foarte bogat și frumos. În exterior, piesa a fost repictată în secolul XVIII-lea, în interior însă s-a păstrat decorul renascentist inițial. Cu tot cu repictarea barocă, este o piesă unică, probabil au fost și altele confecționate, dar din păcate nu s-au păstrat. Această piesă deosebită ni s-a transmis printr-o filieră a aristocrației transilvane, este vorba despre familia Lazar din Lăzarea, ultimul proprietar fiind Elisabeta Bissingen, care a trăit la Târgu Mureș și provine din familia Lazar”, a afirmat Soos.

Mobila e din lemn de brad cu decoraţiuni din tei

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate