Editura Evenimentul si Capital

Un blestem al presei postdecembriste: Lingușirea Noului Stăpîn de la Cotroceni | ROMÂNIA LUI CRISTOIU

Ion Cristoiu
Autor: | | 20 Comentarii | 4263 Vizualizari

Duminică, 24 ianuarie 2016, Klaus Iohannis a fost la Iași. Despre cea făcut și cea dres Klaus Iohannis la Iași în afara de purtarea unei căciuli de delapidator de pe vremuri, am dat în presa noastră de un titlu care m-a făcut să tresar:

Reacție fabuloasă a lui Klaus Iohannis.

Reacție nu firească, nu deșteaptă, nu înțeleaptă, ci – țineți-vă bine! fabuloasă, ca de basm!

Ce-o  fi făcut Klaus Iohannis de  a putut fi binecuvîntat cu un adjectiv întîlnit de regulă în poveștile cu Făt Frumos fiul iepei?

Curios, am citit știrea, dată de toate site-urile nu doar cu același titlu, dar și cu același conținut.

Klaus Iohannis a răspuns unei acuzații c-ar fi sluga americanilor.

Dincolo de faptul că răspunsul  a fost nătîng, chiar dacă ar fi atins culmile unor ziceri de  Cicero, o presă  adevărată n-ar fi folosit un asemenea termen pentru  un om viu.

Suntem în ianuarie 2016.

Klaus Iohannis are doar un an  și ceva de mandat.

Mai stă încă sub puterea unui blestem al  presei noastre postdecembriste:

Lingușirea Noului Stăpîn de la Cotroceni.

Mi-am amintit imediat că toți președinții postdecembriști au trecut prin această  văcsuire cu limba plină de cerneală din partea presei românești.

Că e așa o dovedește comentariul publicat de mine în Național din 23 februarie 1988 sub titlul Temă fără variațiuni, despre felul în care îl cînta presa noastră pe un alt trecător prin viața noastră sub masca de președinte:

Emil Constantinescu.

Republic mai jos fragmente din articolul respectiv atrăgînd atenția că, asemenea lui Klaus Iohannis de acum, Emil Contantinescu era la început de Domnie la  Cotroceni.

”(…) Parcurgerea jurnalelor de sîmbătă, 21 februarie1998, mi-a evidenţiat un fenomen contrar celui descris de Caragiale în celebra proză Temă cu variațiuni. E vorba de un fapt banal, lipsit de orice importanţă jurnalistică, abordat însă de cîteva gazete în acelaşi stil: O temă fără variaţiuni.

TEMA

Vineri, 20 februarie 1998, preşedintele Emil Constantinescu a făcut o plimbare pe jos prin centrul Capitalei.

VARIAŢIUNI

I.

Surpriză ieri, la Universitate

Bucureştenii au dat nas în nas cu Emil Constantinescu

Ieri după-amiază, doar şansa ne-a oferit posibilitatea de a surprinde instantaneele de mai sus. Bucureştenii aflaţi în staţia de la Universitate au dat nas în nas cu... preşedintele Emil Constantinescu, care se plimb agale pe trotuar, spre librăria «Eminescu», talonat doar de aghiotantul său. O doamnă în vîrstă, care l-a recunoscut prima, s-a frecat la ochi şi, dezmeticindu-se, s-a îndreptat spre şeful statului, care s-a oprit să stea de vorbă cu dumneaei. Apoi. În cîteva momente, trecătorii s-au strîns roată în jurul celor doi, întrebîndu-l pe preşedintele Constantinescu de toate cele şi îndemnîndu-l să rămînă vertical, ca pînă acum. Sigur că s-a vorbit despre greutăţile reformei, despre preţuri, viaţa grea, dar n-au lipsit nici buchetele de flori cumpărate la repezeală şi oferite cu suflet deschis, cum n-au lipsit nici cererile de autografe, date pe ziare, pe reviste, pe pachete de ţigări chiar. Şeful statului s-a oprit la o cerşetoare, dîndu-i nişte bani, apoi la frizer, după care, lîngă «Romarta copiilor», s-a urcat în maşină şi a plecat în aplauzele trecătorilor.

Text şi foto: Dan Vişan” („Cronica română”)

II.

Emil Constantinescu a constatat cu bucurie că românii au bani de dat pe cărţi

Profitînd de o pauză în program, preşedintele Emil Constantinescu s-a plimbat ieri dimineaţă prin centrul Bucureştiului. Însoţit de un prieten, şeful statului a vizitat librăriile din zona Universităţii (să fi căutat oare ultima carte, recent lansată, a lui Ion Iliescu?). Fiind recunoscut de cumpărătorii ocazionali, Emil Consantinescu a constatat cu surprindere, dar şi cu plăcere, că din nou «Cartea se vinde, este cerută şi vîndută bine».

Irina Bârlă” („Naţional”)

III.

Cetăţeanul Emil Constantinescu, la pas pe bulevard

Vremea frumoasă de ieri l-a determinat pe Emil Constantinescu, preşedintele României, să părăsească birourile şi să facă o plimbare pe jos în centrul Capitalei. Bucureştenii aflaţi în jurul orei 15,20 în preajma Cercului Militar Naţional au avut surpriza să-l vadă pe şeful statului oprindu-se la semafor şi acordînd prioritate maşinilor din trafic, fapt nemaiîntîlnit în România ultimelor cinci decenii.

Însoţit doar de doi ofiţeri SPP, unul civil şi altul în uniformă, preşedintele a făcut relaxat cîţiva paşi pe Calea Victoriei, culegînd aplauze de la trecători şi de la vînzătorii de ziare.

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Opinii EVZ

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate