UE vrea o alianță cu țările MUSULMANE pentru combaterea TERORISMULUI
- Simona Mătieș
- 19 ianuarie 2015, 15:18
Șefa politicii externe a UE a cerut crearea unei alianțe mai largi împotriva terorismului, inclusiv cu națiuni musulmane, la o reuniune ministerială de la Bruxelles, scrie BBC News.
Federica Mogherini a declarat că trebuie să existe o colaborare mai eficientă cu țările musulmane, precum și la nivel intern în UE.
Summitul vine după atacurile armate din Paris, în care au murit 17 oameni și după raidurile anti-terorism din Belgia. Un protest de amploare a avut loc, azi, în Cecenia, față de publicarea caricaturilor cu profetul Mahomed.
Înaintea summitului, Mogherini a spus: „Amenințarea nu este doar la adresa Parisului, ci se extinde în alte părți ale lumii, inclusiv în statele musulmane. Trebuie să întărim cooperarea, în primul rând cu țările arabe și în al doilea rând în plan intern. Trebuie să facem schimb de informații, trebuie să cooperăm mai mult”.
Secretarul general al Ligii Arabe, Nabil al-Arabi, participă și el la discuțiile cu cei 28 de miniștri de Externe ai UE. Mogherini anunțase anterior că se va discuta cu secretarul general cum se poate crește nivelul cooperării, pentru că este nevoie de o alianță și de un dialog.
Și secretarul britanic de Externe, Philip Hammond, a susținut același mesaj, spunând: „Țările musulmane sunt cele care au suferit cel mai mult din cauza terorismului și vor continua să fie în prima linie. Trebuie să lucrăm îndeaproape cu aceste state, pentru a le proteja și pe ele și țările UE”.
Aurescu, la Bruxelles
Și ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, participă la reuniunea ministerială a Uniunii Europene (CAE), care se desfăşoară la Bruxelles.
Pe agenda reuniunii sunt prevăzute teme de interes european deosebit precum relaţiile Uniunii cu Federaţia Rusă, combaterea terorismului, evoluţiile din Libia şi diplomaţia schimbărilor climatice, potrivit MAE.
Miniştrii vor avea discuta cu Nabil Al-Arabi, Secretarul General al Ligii Statelor Arabe, centrată pe riscurile de securitate cu care se confruntă statele din sudul Mediteranei, cu accent pe situaţia din Siria şi Irak şi ameninţările grupării ISIL la adresa regiunii, şi vor analiza ultimele evoluţii din cadrul Procesului de Pace în Orientul Mijlociu.
În marja reuniunii CAE, demnitarul român va avea întrevederi cu Johannes Hahn, comisar european pentru Politica Europeană de Vecinătate, şi negocieri în vederea extinderii, cu Corina Creţu, comisar european pentru politica regională, şi se va întâlni cu europarlamentarii români la Bruxelles.