Turismul pe Litoral, „sabotat” de vreme și autorități

Turismul pe Litoral, „sabotat” de vreme și autorități

Până acum, 2014 este un an mult mai prost pentru Litoralul românesc decât anul trecut. O excepție ar putea să o facă luna august, în condițiile în care românii au contractat deja majoritatea ofertelor.

Conform primelor estimări făcute de patronatele din domeniu, numărul de turiști care au ajuns pe Litoral ar fi scăzut în perioada mai – iunie cu peste 20% față de aceleași luni de anul trecut. Este rezultatul vremii instabile, dar și a politicilor autorităților.

Dragoș Răducan, vice- președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), spune că nepublicarea normelor de aplicare pentru tichetele de vacanță a dat o lovitură de grație operatorilor din turism. În prezent, patronii nu mai au la îndemână niciun stimulent pe care îl pot acorda angajaților, pentru vacanțe. Coroborată cu vremea proastă și perioada de examene pentru admiterea la licee și facultate, lipsa voucherelor a condus la scăderea drastică a numărului de turiști. „Practic, odată ce a fost emisă legea privind voucherele de vacanță, nu mai pot fi acordate celelalte alternative, adică tichete de vacanță sau prime, de către patroni. Nefiind publicate normele de aplicare, nici voucherele de vacanță nu au putut fi oferite. Cum, din cauza taxelor tot mai mari, gradul de sărăcire a populației a crescut, mulți angajați ajungeau la mare doar datorită stimulentelor de la patroni”, a comentat pentru EVZ Răducan. În plus, vremea ploioasă, coroborată cu faptul că în plin sezon au loc examenele de admitere, au contribuit la scăderea numărului de turiști. „Să nu uităm că sunt circa 200.000 de absolvenți în fiecare serie. Pe vreme bună își mai făceau timp, în câte un weekend, și pentru relaxare. Dar ploile nu ne-au lăsat în pace”, mai spune acesta.

Potrivit lui Răducan, starea hotelurilor s-a îmbunătățit mult în ultimul timp. „Majoritatea sunt acum de trei stele, și au îmbunătățiri”. În schimb, infrastructura stațiunilor lasă de dorit: „Eforie era un șantier la început de sezon, și așa a rămas, pentru că lucrările au fost stopate”. În ciuda vremii proaste, există multă vânzoleală în stațiuni, deoarece mulți turiști se cazează „la negru”, la prețuri mici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oferte all-inclusive, mai ieftine decât la bulgari

Pe fondul cererii scăzute, și a concurenței acerbe a vecinilor bulgari, hotelierii și-au îmbunătățit oferta. Dacă în anii trecuți sejururile all-inclusive pe litoral erau „o raritate”, patronii din turism fiind de părere că românii consumă prea mult când au mâncare și băutură la discreție, acum lucrurile s-au schimbat. Pe litoral, există o mulțime de oferte allinclusive care, spune Dragoș Răducan, sunt mai ieftine decât la bulgari, în sezon, dacă ținem cont și de prețul plătit pentru transport.

Reduceri pentru turiștii din Moldova

Operatorii încearcă să crească numărul de vizitatori din țările vecine, în special din Republica Moldova, peste 20.000 de moldoveni fiind așteptați în această vară pe Litoral. Pentru vecinii de peste Prut, care preferă de regulă sejururile ieftine, din stațiunile din Sudul Litoralului, FPTR pergătește crearea unui sistem de rezervări on-line unde se vor găsi oferte cu 20% mai ieftine.

De asemenea, peste 2.000 de turişti israelieni sunt aşteptaţi în staţiunea Mamaia.