Turcia, o țară sub asediul extremiștilor

Turcia, o țară sub asediul extremiștilor

Reverberațiile manifestațiilor anti-Erdogan din vara lui 2013 au lovit după aproape trei ani sub forma unui atac terorist în inima Istanbulului.

Turcia se repliase ieri în fața unor noi atacuri ale extremiștilor, după trei incidente armate în doar două zile. La doar o zi după moartea unui procuror luat ostatic marți într-un tribunal din Istanbul, doi bărbați înarmați au deschis focul, aseară, asupra sediului central al poliției din metropola turcă. Unul a fost eliminat de forțele de ordine, potrivit celor mai recente in formații disponibile aseară. Cu doar câteva ore înainte, un bărbat înarmat intrase cu forța în sediul unei filiale din Istanbul a Partidului Justiției și Dezvoltării, formațiunea de guvernământ. Bărbatul a spart geamurile clădirii şi a desfăşurat un drapel turc pe care se afla o sabie Zülfikar, armă utilizată de ginerele profetului Mahomed, Ali, simbol al minorităţii Alevi din Turcia.

Moarte la tribunal

Incidentele s-au produs în timp ce magistrați și avocați se strângeau la Palatul Justiției din Istanbul pentru a-i aduce un ultim omagiu unui procuror care fusese luat ostatic în aceeași clădire și care a murit în timpul asaltului poliției. Teroriștii, doi membri ai unei grupări de extremă stânga (DHKP-C), au fost uciși de trupele speciale. Procurorul, Mehmet Selim Kiraz, ancheta circumstanţele morţii unui adolescent decedat după 269 de zile în comă, provocată de o grenadă lacrimogenă trasă de poliţie la Istanbul în timpul manifestaţiilor antiguvernamentale din iunie 2013. Palatul Justiției va purta de acum înainte numele fostului magistrat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Noi atacuri în plan

Poliția turcă a reacționat prompt și ieri a arestat 22 de membri ai grupării de extremă stânga care a organizat atacul de la tribunal. Autoritățile susțin că primiseră informații că noi atacuri teroriste, similare celui din Istanbul, urmau să fie organizate în diferite orașe.

Înaintea asaltului de la Palatul Justiției, pe 6 ianuarie, o femeie-kamikaze s-a aruncat în aer în fața unei secții de poliție din Istanbul, ucigând un om al legii. Atacul a fost atunci revendicat de DHKPC, dar există suspiciuni că ar fi fost și mâna Statului Islamic, femeia fiind identificată drept o militantă cecenă.

Erdogan, o vizită întreruptă

Atacul terorist de la Palatul Justiției din Istanbul l-a determinat pe președintele turc Recep Tayyip Erdogan să își scurteze vizita în România. Liderul de la Ankara a fost primit ieri de președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, cei doi discutând, printre altele, și despre consolidarea schimburilor comerciale, astfel încât volumul să urce la zece miliarde de dolari față de la cel actual, de 6,3 miliarde. România susține Turcia în eforturile de aderare la UE, i-a transmis președintele Iohannis, care a mai discutat cu liderul turc și despre consolidarea apărării colective a NATO pe fondul tensiunilor regionale. În acest context, Erdogan a precizat că ţara sa va acorda sprijinul necesar pentru crearea centrelor de comandă NATO în România.

FOTO: Președintele Klaus Iohannis și omologul său turc  Recep Tayyip Erdogan FOTO: PRESIDENCY.RO