Apărare europeană: cine deţine arme nucleare în Europa?
- Iuliu Vlădescu
- 4 mai 2024, 12:51
Doar Marea Britanie și Franța au arme nucleare în Europa. Ogive americane ar urma să fie de asemenea dislocate la baze din statele membre NATO.
Câte arme nucleare au statele europene
"Să punem totul pe masă și să vedem ce ne protejează cu adevărat într-un mod credibil", a declarat Emmanuel Macron într-un interviu cu tinerii europeni, publicat sâmbătă, 27 aprilie, în ziarele grupului Ebra.
După un discurs despre Europa susţinut joi, 25 aprilie, la Sorbona, președintele francez s-a declarat încă o dată că este gata să "deschidă dezbaterea" asupra unei apărări europene care să includă "apărare antirachetă, arme cu rază lungă de acțiune, arma nucleară pentru cei care o au sau care deţin arme nucleare americane pe pământul lor". Dar care sunt aceste țări?
Construirea unei Europe de apărare este o ambiție a Franței de foarte mult timp, dar Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), în care sunt membre 30 de state europene din 32 (inclusiv 23 ale Uniunii Europene), este cea care asigură în mare măsură această apărare colectivă.
Câte arme atomice au Statele Unite în Europa
Invadarea Ucrainei de către Rusia din 2022 și posibila revenire la Casa Albă a lui Donald Trump au reaprins dezbaterea asupra autonomiei europene în materie de apărare. "A fi credibil înseamnă și a avea rachete cu rază lungă de acțiune care i-ar descuraja pe ruși", a adăugat șeful statului francez în interviul său.
În Uniunea Europeană, Franța este singura țară care are arme nucleare. Are și Marea Britanie, care a părăsit UE în 2020. În alte părți ale Europei, Rusia, împreună cu Statele Unite, dețin 90% din armele nucleare ale lumii.
Mai multe state europene (Germania, Belgia, Italia, Ţările de Jos), precum și Turcia, ar găzdui bombe americane ca membre ale NATO, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Sipri). Institutul estimează că Forțele Aeriene americane au desfășurat "aproximativ o sută de bombe B61 în afara Statelor Unite pentru a putea fi utilizate de către avioanele de luptă" operate de acești membri NATO pe șase baze aeriene, deși armele rămân în custodia Forțelor Aeriene ale Statelor Unite.
Raport defavorabil Europei la arme nucleare
În total, în 2023, Franța avea 290 de focoase desfășurate sau depozitate, iar Marea Britanie, Unit 225. Rusia avea 4.489 de focoase, fără a lua în calcul armele retrase în așteptarea demontării.
"Descurajarea nucleară" se află "în centrul strategiei franceze de apărare, este prin urmare, în esență, un element esențial în apărarea continentului european, a declarat Emmanuel Macron în discursul său "de la Sorbona, joi, 25 aprilie. În interviul publicat sâmbătă, șeful statului subliniază că "doctrina franceză presupune că o putem folosi atunci când interesele noastre vitale sunt amenințate. Am spus deja că există o dimensiune europeană a acestor interese vitale, fără a le detalia deoarece această descurajarea ar contribui la credibilitatea apărării europene.
Emmanuel Macron adaugă că Franța își va păstra "specificitatea, dar este pregătită să contribuie mai mult la apărarea solului european". Comentarii care au fost criticate duminică de François-Xavier Bellamy, șeful listei republicane la alegerile europene din 9 iunie, și de grupul parlamentar La France Insoumise într-un comunicat de presă în care se estimează că șeful statului "tocmai a dat o nouă lovitură credibilității descurajării nucleare franceze".
(Articol de Séverine Mermilliod, L'Express; Traducerea: Rodezia Costea, RADOR RADIO ROMÂNIA)