Tudorel Toader sare la gâtul CSM!

Tudorel Toader sare la gâtul CSM!

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a apreciat, joi seară, că există o „rezistenţă” pe care unii o opun modificării legilor justiţiei și că acest lucru este provocat de trei factori, printre care „conservarea privilegiilor”. Analiza ministrului vine în contextul în care CSM a avizat negativ, de două ori, pachetul legislativ de modificare a legilor justiției.

"Nu i-aş spune chiar isterie, dar, oricum, este o dezbatere foarte intensă”, a spus ministrul, la Antena 3, despre pachetul legilor justiției.

El a spus că discuțiile aprinse au mai multe cauze.

"Pentru că nu vrem schimbare, pentru că legile justiţiei au consolidat statutul magistraţilor, au consolidat independenţa magistraţilor, dar numai că legile justiţiei, astfel cum sunt ele consolidate de 12 ani, tind să rupă ceva din echilibrul necesar puterilor statului. Această rezistenţă pe care unii o opun modificării legilor justiţiei se datorează multor factori. Pentru unii - rutina, stagnarea, spiritul acesta 'e bine şi merge şi aşa'. Alţii, mai prudenţi, poate spun 'nu cumva să se afecteze independenţa justiţiei, să mergem într-un regres instituţional'. Alţii, care, cu siguranţă, vor să-şi conserve aceleaşi privilegii pe care le au", a afirmat Tudorel Toader.

El adăugat însă că, "până la urmă, nu poţi bloca legiuitorul", adică Parlamentul, să legifereze.

"Dacă nu vrei să se adopte o lege, dacă proiectul de lege răspunde standardelor europene, asigură independenţa justiţiei, răspunde exigenţelor constituţionale, tu, categorie socio-profesională a magistraţilor, nu poţi să spui 'nu sunt de acord', că dacă ar fi aşa, ar însemna ca medicii să nu fie de acord să se modifice legislaţia din domeniul medical, profesorii să nu fie de acord să se modifice legislaţia şi, pe cale de consecinţă, legiuitorul nu ar mai fi legiuitor. De aici deosebirea dintre avizele conforme şi consultative. Până la urmă, Constituţia îi dă Parlamentului autoritatea de a legifera".

Ne puteți urmări și pe Google News