Tratament nou pentru pacienții cu diabet tip 2 care nu-și pot controla glicemia

Tratament nou pentru pacienții cu diabet tip 2 care nu-și pot controla glicemia

Prima combinație injectabilă a două clase de medicamente antidiabetice va fi disponibilă, în câteva zile, pacienților din România.

Medicamentul inovator va fi compensat integral prin programul național pentru pacienții cu diabet de tip 2, urmând ca, zilele acestea, Casa Națională de Asigurări de Sănătate să îl includă în sistemul informatic și să publice protocoalele de tratament. După aceea, medicii îl vor putea prescrie.

O injecție și un test, în loc de 8 înțepături pe zi

Este vorba de un medicament injectabil, prezentat sub formă de pen (care, în funcție de doza de insulină prescrisă, poate ajunge unui pacient și 2 săptămâni), care combină o insulină bazală cu un agonist de receptori GLP-1.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Acesta va însemna o îmbunătățire extraordinară a vieții pacienților care nu reușesc să-și țină sub control glicemia și care se îngrașă din cauza injecțiilor cu insulină clasice. Practic, dacă până acum un astfel de pacient trebuia să-și injecteze insulină și de 4 ori pe zi și tot de atâtea ori să-și și ia glicemia (alte 4 înțepături), combinația de medicamente reduce totul la un test de glicemie și o injecție pe zi. Și 24 de ore nu te mai gândești la diabet”, a arătat prof.dr. Nicolae Hâncu, membru de onoare al Academiei Române și președinte de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

„Tratamentul nu se va preta tuturor cazurilor, medicul este cel care decide cine are nevoie de el, dar noul medicament va ajuta un număr mare de pacienți să își îmbunătățească ținta de control glicemic”, a declarat prof. dr. Romulus Timar, Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice.

Tratamentul poate fi prescris doar adulților. Potrivit estimărilor, în România sunt în jur de 1,7 milioane de diabetici, dintre care 90-95% au diabet de tip 2, circa jumătate dintre ei având probleme cu controlul gliocemiei. Restul sunt pacienți cu diabet de tip 1.