Trași pe tușă. Consilierii lui Băsescu își găsesc cu greu locul în politică

Trași pe tușă. Consilierii lui Băsescu își găsesc cu greu locul în politică

Mai multe personaje importante ale Puterii din perioada 2008-2012, foști consilieri prezidențiali sau miniștri, își regăsesc cu greu un rost într-o lume politică dominată de adversarii din fostul USL

Câțiva dintre consilierii cei mai activi ai lui Traian Băsescu au dispărut pur și simplu din spațiul public. Alții au încercat să intre în structurile noii puteri, dar au fost respinși. Un fost consilier prezidențial a apreciat că o astfel de situație, în care demnitari care au avut acces la secrete de maximă importanță au probleme în a-și asigura o sursă de venit decentă, poate reprezenta un pericol pentru siguranța națională. Și PSD și PNL au abandonat, după 2012, câțiva miniștri.

Baconschi, cu ochii pe Facebook

După ani în care a fost ambasador la Vatican, Lisabona și Paris, consilier prezidențial și ministru de Externe, Teodor Baconschi a acordat consultanță geopolitică legată de vecinătatea estică și este foarte activ pe Facebook. El a și scris o carte despre această rețea de socializare, „Facebook. Fabrica de narcisism”. În 2014, Baconschi a fost activ în PMP dar, după ce a ratat intrarea în Parlamentul European, s-a despărțit de liderii formațiunii. Fostul ministru participă, sporadic, la conferințe, precum cea ținută la Maieru, în februarie, când, la invitația Parohiei Ortodoxe a vorbit despre „Credinţa bine gândită – rostul intelectualilor în Biserică” și se gândește să revină în diplomație. Și Cristian Diaconescu, fost ministru al Justiției și de Externe, a părăsit, practic, politica. El a rămas președintele Fundației Mișcarea Populară, dar, practic, s-a recalificat și a devenit avocat.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Teodor Baconschi 

Funeriu scrie doar în engleză și franceză

Și fostul consilier prezidențial și ministru al Educației Daniel Funeriu este complet retras, după ce numele său a apărut în dosarul Microsoft, fiind audiat de DNA. El a revenit în Franța, la Strasbourg, iar de atunci toate postările sale publice de pe Facebook sunt fie în franceză, fie în engleză, ignorând problemele din România. Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost ministru al Muncii și consilier prezidențial, a consiliat-o pe Monica Macovei în campania pentru prezidențiale. El a făcut parte din echipa lui Macovei împreună cu un alt fost consilier de stat de la Administrația Prezidențială, Cristian Hrițuc. După prezidențiale, nici unul nu a mers mai departe cu Macovei, în structura noului partid, M10. Sebastian Lăzăroiu a scris o vreme pe blogul „anticarton”, iar acum publică în „Evenimentul Zilei”.

FOTO: Gabriel Oprea

 

 

Deși au acumulat o lungă experiență de-a lungul vremii, foștii consilieri nu au acum unde să o folosească

Berca, refuzat de PNL

Bogdan Oprea, ultimul purtător de cuvânt al Palatului Cotroceni, fost jurnalist, a dispărut practic din spațiul public. El mai publică, sporadic, scurte comentarii pe Facebook. Un caz aparte este cel al fostului ministru de Interne și consilier prezidențial Gabriel Berca. Acesta a rămas activ în PMP și după alegerile prezidențiale, dar, brusc, în această primăvară, el a anunțat că s-a înscris în PNL și a devenit chiar coordonator regional. Câteva zile mai târziu, președintele PNL, Alina Gorghiu, nega vehement faptul că Berca ar fi fost primit în rândurile marelui partid liberal.

FOTO: Daniel Funeriu

Nici oamenii lui Iohannis nu o duc mai bine

De când a plecat de la Palatul Cotroceni, fosta purtătoare de cuvânt a președintelui Klaus Iohannis, Tatiana Niculescu Bran, este mai activă ca niciodată. După patru luni discrete petrecute la Cotroceni, acum, ea scrie zilnic pe Facebook, chiar de mai multe ori pe zi. Tatiana Niculescu Bran nu s-a dezis nicodată de fostul ei șef, dimpotrivă, continuă să îl apere în postările de pe această rețea de socializare. A fost marginalizat și George Scutaru, fost consilier al președintelui Iohannis pe probleme de siguranță națională, care a plecat din Palatul Cotroceni cu puțin înainte de a se afla că este suspectat de corupție. Scutaru nu mai are nici un fel de activități publice, nefiind recuperat nici măcar de PNL.

FOTO: Gabriel Berca

Aceeași poveste în guvernul Ponta

Și guvernul Ponta a abandonat o serie de miniștri care ocupau poziții importante, în 2012. Andrei Marga, fost șef al diplomației și apoi președintele ICR, s-a retras la Cluj, după o serie de gafe și controverse publice, inclusiv dezvăluirea relației sale cu Securitatea. Cristian David, fost ministru pentru românii de pretutindeni, a ajuns în arest, fiind acuzat că a primit mită. Aici, el s-a convertit la cultul penticostal și a rupt orice legătură cu politica. Remus Pricopie, fost ministru al Educației, s-a întors la SNSPA, unde este profesor. El continuă să laude, pe Facebook, realizările guvernului Ponta. De exemplu, el a scris că sub conducerea lui Lilian Zamfiroiu, ICR „și-a concentrat întreaga activitate în direcția promovării valorilor româneşti”.

FOTO: Sebastian Lăzăroiu