Editura Evenimentul si Capital

TOTUL despre CONTABILITATEA în partidă simplă. Iată noutățile care intră în vigoare în trei zile!

Autor: | | 1 Comentarii | 10358 Vizualizari

Ordinul MFP nr. 170/2015, care reglementează modul de ținere a contabilității în partidă simplă, va intra în vigoare începând cu 1 martie, anunță consultanții de la Benta Consult.

Potrivit noilor reglementări, vor conduce contabilitatea în partidă simplă după noile reguli, persoanele fizice ce realizează venituri supuse impozitării în sistem real, din: activități independente; cedarea folosinței bunurilor, când este cazul;  activități agricole, silvicultură și piscicultură.

Ce registre trebuie utilizate

Pentru cei ce vor conduce contabilitatea în partidă simplă vor fi obligatorii următoarele registre:

- Registrul Jurnal de încasări și plăți – cod 14-1-1/b; - Registrul Inventar – cod 14-1-2/b. În Registrul Jurnal de încasări și plăți se înregistrează cronologic toate încasările atât cu numerar cât și prin bancă, precum și plățile și sumele se totalizează lunar.

Registrul Inventar se completează cu elementele de natura activelor și datoriilor inventariate. Amintim faptul că și persoanele ce desfășoară activități independente, profesii libere etc, au obligația efectuării inventarierii patrimoniului, cel puțin o dată pe an.

Documentele ce justifică situațiile contabile ale persoanei fizice sunt:

- Fișa mijlocului fix pentru evidența activelor; - Factură, având funcția stabilită de Codul fiscal; - Aviz de însoțire a mărfii; - Listă de inventariere; - Chitanță; - Dispoziție de plată/încasare; - Ștatul de salarii.

Termenele de păstrare a documentelor sunt:

a) 10 ani pentru Registrul Jurnal de încasări și plăți și Registrul Inventar; b) 50 ani pentru ștatele de salarii; c) 5 ani pentru documentele justificative primare; d) documentele ce atestă proveniența unor bunuri cu o durată de folosință mai mare de 5 ani se păstrează pe toată durata de utilizare a bunurilor.

De asemenea, există reguli privind păstrarea documentelor:

- documentele se grupează în dosare care se numerotează; - gruparea documentelor în dosare se face cronologic și sistematic, în cadrul fiecărui an la care se referă acestea; - dosarele conținând documente financiare se păstrează în spații amenajate care să împiedice degradarea sau distrugerea.

Arhivarea electronică este permisă în condițiile OMFP nr. 3512/2008 privind documentele financiar contabile.

Se pot utiliza și alte documente prevăzute în actele normative ce reglementează activitățile specifice fiecărei persoane ( cum ar fi cele de jocuri de noroc, exploatarea masei lemnoase, agricultură).

Alte aspecte relevante:

- cele două registre amintite, Registrul Jurnal de încasări și plăți și Registrul Inventar nu mai trebuie vizate de către ANAF. Registrele contabile deja parafate se utilizează în continuare.

- elementele patrimoniale respectă principiul costului de achiziție sau de producție, când se efectuează înregistrarea în contabilitate;

- operațiunile efectuate în valută se convertesc în lei, la cursul de schimb comunicat de BNR din ultima zi bancară anterioară efectuării operației;

- dacă se utilizează casa de marcat fiscală, documentul ce atestă încasările este raportul fiscal de închidere zilnică;

- înscrierea datelor în contabilitate se face fie manual, fie se pot utiliza sistemele informatice de prelucrare a datelor;

- elementele patrimoniale sunt bunuri și drepturi care contribuie la desfășurarea activității. Acestea cuprind imobilizări corporale (mijloace fixe), stocuri și imobilizări necorporale, respectiv programe informatice, brevete, licențe, mărci comerciale, dreptui și active similare.

- persoanele care conduc contabilitate în partidă simplă nu întocmesc situații financiare anuale.

Când se poate ține contabilitatea în partidă dublă

Ca element de noutate, aceste persoane pot conduce contabilitate în partidă dublă, prin opțiunea acestora, dacă nu există vreun act normativ care să interzică această posibilitate sau care să impună conducerea contabilității în partidă simplă.

Când este permisă opțiunea, iar persoana fizică este interesată de conducerea contabilității în partidă dublă, aceasta poate conduce contabilitatea în acest mod de la începutul exercițiului financiar ulterior celui în care s-a decis schimbarea conducerii contabilității.

Persoanele înființate după intrarea în vigoare a prezentului act normativ, pot opta încă de la înființare la conducerea contabilității în partidă dublă sau în partidă simplă.

Amintim faptul că dacă se optează pentru contabilitate în partidă dublă, aceasta se va conduce aplicând reglementările valabile operatorilor economici, până la nivel de balanță inclusiv și fără a se întocmi situații financiare anuale.

Trecerea de la contabilitatea în partidă simplă la contabilitatea în partidă dublă, se realizează având ca document justificativ un inventar din care să rezulte activele și datoriile persoanei fizice, iar deschiderea inițială a conturilor se va face prin utilizarea contului 455 „Sume datorate acționarilor/asociaților”.
Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate