Editura Evenimentul si Capital

UPDATE Torționarul Alexandru Vișinescu, la judecata Înaltei Curți. La ultimul termen, Vișinescu a refuzat să dea declarații

Alexandru Vișinescu
Autor: | | 3 Comentarii | 332 Vizualizari

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a judecat un nou termen în dosarul în care fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat Alexandru Vişinescu a fost condamnat în primă instanţă la 20 de ani de închisoare, pentru săvârşirea infracţiunii de tratamente neomenoase. Sentinţa a fost dată pe 24 iulie 2015 de Curtea de Apel Bucureşti, însă Alexandru Vişinescu a atacat decizia cu apel.

UPDATE Alexandru  Vișinescu a precizat în fața judecătorilor că nu dă nicio declaraţie. Avocatul lui cere schimbarea încadrării juridice şi depune un memoriu că nu vrea să dacă declaraţii. El are un avocat din oficiu. A arătat în fața magistraților că nu e în măsură să dea nici măcar o declaraţie scrisă din cauza situaţiei medicale. Avocatul a cerut ca Vișinescu să fie supus unei expertize psihiatrice. Rudele victimelor au susținut că nu sunt de acord cu expertiza pentru că ar arată starea să actuală, nu discernământul pe care l-a avut acum 60 de ani.

O altă rudă a unei victime a susținut că nu are nimic împotriva, dar cere să nu fie tergiversat dosarul. Într-un final, judecătorii au respins expertiză psihiatrică pe motiv că nu este pertinentă. Anca Cernea, urmașa unei victime a cerut daune de 20.000 de euro pentru bunicul ei şi 40.000 de euro pentru tatăl ei.

Soția fostului general Irimia a cerut daune materiale de 50.000 de euro şi 100.000 euro daune morale. 

Avocata lui Visinescu a arătat că probleme sunt şi acum în penitenciarele din România şi nimeni nu îşi pune întrebări. „La Râmnicu Sărat, pereţii închisorii era foarte groşi, normal că era frig. Martorii au venit cu probe din ziare, cu articole, cărţi. Sunt opere de beletristică şi au încărcătură emoţională mare, normal. Nu mi se pare corect. Trebuie reapreciate toate probele. Starea de singurătate, de claustrare... E clar că i-a afectat pe deţinuţi. Corneliu Coposu chiar a zis că Securitatea era cea care îl tortura”, a arătat avocata torționarului. Pronunțarea pe aceste cereri a fost amânată pentru 10 februarie.

Degradat militar

Odată cu condamnafrea de la Curtea de Apel București, instanţa a dispus degradarea militară a lui Alexandru Vişinescu, acesta având de plătit, în solidar cu Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul de Interne şi ANP, despăgubiri de 300.000 euro către trei părţi civile, urmaşi ai deţinuţilor închişi la Râmnicu Sărat: Nicoleta Eremia - 50.000 euro, Elena Iacob - 100.000 euro şi Anca Cernea - 150.000 euro.

Alexandru Vişinescu, fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a fost trimis în judecată pe 18 iunie 2014, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, fiind acuzat de săvârşirea de infracţiuni contra umanităţii, în legătură cu abuzurile exercitate asupra deţinuţilor politici.

Acuzațiile procurorilor

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate