Tudorel Toader despre Kovesi: Revocarea poate veni oricând

Tudorel Toader despre Kovesi: Revocarea poate veni oricând

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a evitat, vineri, la Craiova, să se pronunțe clar cu privire la o eventuală propunere de revocare din funcție a șefei DNA, Laura Codruța Kovesi, după ce Inspecţia Judiciară a transmis ieri Secţiei pentru procurori a CSM raportul privind rezultatele controlului managerial desfăşurat la DNA.

Întrebat dacă ia în calcul să-i propună lui Klaus Iohannis revocarea Laurei Codruţa Kovesi, ministrul a spus:

Puneţi întrebarea concretă: dacă iau în calcul şi să nu o revoc. O să spuneţi că se subînţelege din.... Orice funcţionar, orice demnitar, este controlat de către autorităţile abilitate. Fiecare, indiferent că sunt eu ministru sau dumneavoastră jurnalist, trebuie să ne respectăm normele care dirijează activităţile pe care le desfăşurăm. Prin urmare, şi asupra mea poate veni oricând revocarea, avem procurori care sunt sancţionaţi pentru anumite abateri şi, ulterior, eliminaţi din corpul magistraţilor, avem (procurori - n.red.) care sunt suspendaţi până la soluţionarea procedurilor disciplinare. Vă răspund la nivel de principiu (...) Vă asigur că, dacă principul este sănătos, regulile sunt corecte şi măsurile sunt, la rândul lor, corecte

Întrebat în legătură cu controlul Inspecţiei Judiciare la DNA, a spus că acest control "deocamdată nu este gata". 

Ne puteți urmări și pe Google News

"Suntem în etapa în care DNA înţeleg că a contestat. Procedural trebuie rezolvate obiecţiile formulate de către DNA vizavi de conţinutul raportului. După ce se rezolvă, atunci se discută conţinutul raportului cu unele obiecţii admise sau respinse. Nu aş comenta eu conţinutul unui raport pe care nu îl cunosc. Aşteptăm soluţionarea obiecţiilor, vedem conţinutul şi atunci ne exprimăm punctul de vedere", a mai spus ministrul.

Cum poate fi demis procurorul-șef al DNA

Potrivit legii 303/2004 privind statutul magistraților, revocarea procurorului-șef al DNA se face de către Președintele României, la propunerea ministrului Justiției (care se poate sesiza din oficiu), cu avizul CSM, pentru următoarele motive:

- în cazul în care nu mai îndeplinesc una dintre condiţiile necesare pentru numirea în funcţia de conducere

-  în cazul exercitării necorespunzătoare a atribuţiilor manageriale privind organizarea eficientă, comportamentul şi comunicarea, asumarea responsabilităţilor şi aptitudinile manageriale

- în cazul aplicării uneia dintre sancţiunile disciplinare