Editura Evenimentul si Capital

Pentagonul confirmă: teroriștii AL-NUSRA, afiliați la Al-Qaida, luptă împotriva lui al-Assad cu armele americanilor

Armamentul primei ”promoții” de rebeli pregătite de americani a ajuns în mâinile teroriștilor al căror principal obiectiv e răsturnarea regimului de la Damasc, nu combaterea Statului Islamic
Autor: | | 24 Comentarii | 5252 Vizualizari

Nici nu au debarcat bine în Siria și rebelii pregătiți de Pentagon au și predat armamentul din dotare grupării teroriste Jabhat AL-NUSRA, filiala siriană a Al-Qaida, care luptă împotriva președintelui sirian Bashar Al-Assad, relatează BBC.

Informația, vehiculată încă de la sfârșitul lunii iulie, a fost confirmată - abia vineri seară - de oficialii armatei Statelor Unite, după ce inițial fusese dezmințită de mai multe ori. Potrivit presei americane, una din unitățile de rebeli ”moderați” debarcate de americani în Siria a predat grupării Al-Nusra șase camioane înțesate cu muniție de război.

Programul de pregătire a rebelilor sirieni moderaţi a fost lansat la începutul anului de către Statele Unite, beneficiind de o finanţare de 500 de milioane de dolari. El ar urma să formeze şi să echipeze, în primul an, circa 5.000 de rebeli care să lupte împotriva Statului Islamic.

Dar armamentul primei ”promoții” formate de 54 de combatanți (sau 70 după alte informații) a fost capturat de Frontul Al-Nusra, au anunțat reprezentanții armatei americane. Întrebarea care se ridică e dacă armamentul a fost, într-adevăr, capturat sau predat de bunăvoie, având în vedere faptul că Al-Nusra este principalul adversar al lui Bashar Al-Assad iar opoziția americanilor față de regimul de la Damasc este cât de poate de virulentă. Se mai spune că și Israelul are o înțelegere secretă cu teroriștii Al-Nusra (The Wall Street Journal relata în luna martie că Israelul a oblojit rănile mai multor luptători Al-Nusra pe care apoi i-a trimis înapoi în lupta împotriva lui al-Assad).

”Din nefericire, am aflat astăzi că unitatea NSF (Noile Forțe Siriene) a predat, într-adevăr, controversatei grupări Al-Nusra șase camioane și armament de război”, a declarat purtătorul de cuvânt de la Pentagon, căpitanul Jeff Davis. Un alt oficial al armatei americane a declarat că toată tărășenia s-a petrecut recent, cam pe 21-22 septembrie, nu în vara cum se vehicula prin presă.

”Faptul că membrii NFS au furnizat echipament militar Frontului Al-Nusra reprezintă o încălcare gravă a programului de pregătire”, a precizat colonelul Patrick Ryder, purtătorul de cuvânt al Comandamentului central al SUA.

Potrivit USA Today, rebelii antrenați de americani ar fi cedat o parte din vehicule și muniția lor teroriștrilor al-Nusra în schimbul asigurării trecerii printr-o zonă controlată de aceștia.  Washington Post scrie un înalt responsabil militar a declarat, sub protecția anonimatului, că oficialii militari americani au fost informați chiar de liderul rebelilor trimiși în Siria despre situația de la fața locului.

Pagina 1 din 1Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate