Tehnici de supraviețuire. Un urs carpatin a ținut trei turiști francezi sechestrați, într-un brad, o zi întreagă

Tehnici de supraviețuire. Un urs carpatin a ținut trei turiști francezi sechestrați, într-un brad, o zi întreagă

Trei francezi au fost salvați sâmbătă de către echipa Salvamont Gorj. Ei au fost găsiți atârnați într-un brad, sub atenta privire a unui urs, care se afl a la câțiva metri de copac.

Tinerii sosiți în România în concediu au dorit o vacanță în care să-și testeze calitățile în tehnici de supraviețuire în munții Gorjului.

„Suntem parizieni și am venit în zonă pentru a petrece câteva zile în sălbăticie. Ne-am suit pe munte joi, iar vineri a plouat foarte tare. În plus, un urs ne-a urmărit și ne-am suit într-un brad”, ne spune Nicholas. Sâmbătă, după aproape o zi de stat în copac, nu au mai rezistat și au sunat după ajutor. 

Trei operațiuni de salvare, concomitent

Ne puteți urmări și pe Google News

Salvamontiștii de la Rânca au plecat imediat după primirea apelului de ajutor și i-au găsit, după trei ore, în Pasul Vâlcan, la circa 40 de kilometri de Târgu Jiu.

„Cei trei francezi: Nicholas, Bernard și Thomas, au fost găsiți sub vârful Straja, suiți într-un brad. Cu o seară înainte a plouat puternic, iar temperatura a scăzut sub 10 grade Celsius. Echipamentul lor nu era potrivit cu condițiile de munte, iar când am ajuns la ei erau într-o stare de hipotermie ușoară. Acțiunea de sâmbătă a fost o premieră pentru noi, întrucât în timp ce căutam francezii am mai primit două solicitări. Toate trei căutări s-au desfășurat simultan și în trei locații diferite”, ne spune salvamontistul Claudiu Mitache, de la Stația Salvamont Rânca.

Astfel, în același timp a sosit un apel prin dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Gorj care anunța salvamontiștii despre producerea unui nou eveniment montan în zona vârfului Reciu din masivul Parâng, unde un copil suferise un traumatism cranian sever, în urma căderii de pe o stâncă.

La puțin timp, un al treilea apel de urgență a trimis o altă echipă de salvamontiști să intervină în ajutorul unei persoane care suferise o fractură la membrul inferior, în zona Rânca.

Echipajul de salvamontiști din baza Salvamont Rânca a intervenit rapid, a acordat primul ajutor medical și a ținut persoana accidentată în cabinetul medical al bazei salvamont până la sosirea ambulanței solicitate pentru preluarea victimei.

O aplicație care poate salva vieți

De câtva timp, smartphonurile au o aplicație specială pentru Salvamont, care se poate descărca cu ușurință. „«0salvamont» este aplicația pe care o recomandăm tuturor turiștilor care pleacă în drumeție la munte, inclusiv copiii care sunt în tabere montane. Aceasta ne permite, cu acordul deținătorului de smartphone, să monitorizăm traseul fiecăruia și, în caz de pericol, să știm exact unde să-i căutăm. Aplicația conține un buton de Track și unul de SOS, în caz de urgență. Toate apelurile SOS se verifică pentru a nu fi ținta unor glume proaste. Toți salvamontiștii sunt conectați la această aplicație și pot interveni imediat, în caz de necesitate”, a adăugat Claudiu Mitache.

12 profesioniști supraveghează o zonă de 140 de kilometri

Zona de care au grijă cei de la Stația Salvamont Rânca se întinde de la Muntele Godeanu, pe valea Oltețului, apoi un versant al muntelui Căpățânii. Aproximativ 140 de kilometri din Gorj. În total sunt 9 baze de salvare în județ. Anual, doar cei de la Rânca salvează peste 300 de turiști. „Cele mai multe și mai dramatice cazuri le avem iarna. Atunci sunt grupuri mari care solicită ajutor. Sunt accidentări frecvente, mai ales pe cele cinci pârtii de schi. Mulți turiști pleacă în drumeții și îi surprinde viscolul, iar din cauza vizibilității reduse se rătăcesc. La acest capitol ne este de ajutor și Recco, un Border Collie de doi ani, pregătit în Norvegia și Bulgaria, pentru salvarea oamenilor din zăpadă”, ne spune Claudiu Mitache.