Teatrul de Comedie, la 54 de ani. Sanda Toma: „O oază de cultură într-un deșert de prostie”

Teatrul de Comedie, la 54 de ani. Sanda Toma: „O oază de cultură într-un deșert de prostie”

Teatrul de Comedie și-a deschis larg porțile celor care au venit să-i ureze „La mulți ani!” La 5 ianuarie 1961 era oferit publicului primul spectacol: „Celebrul 702”, de Alexandru Mirodan

Un ger pătrunzător avea să cuprindă Bucureștii în seara de 5 ianuarie, a Bobotezei, dar personalitățile prezente la aniversarea celor 54 de ani de la înființarea Teatrului de Comedie au încălzit atmosfera. Este unanim recunoscut faptul că evenimentul aduce împreună actori, regizori, scenografi, oameni de cultură, jurnaliști, iar bucuria cu care aceștia se revăd an de an se simte. Într-o sufragerie a anilor '60, cu tot cu pește de sticlă pe televizor și bibelourile de porțelan, au fost invitați de cei doi moderatori, Cristina Modreanu și Cătălin Ștefănescu, actorii Radu Beligan, Sanda Toma și Marin Moraru și regizorii David Esrig și Lucian Giurchescu. Cei cinci invitați speciali și actrița Stela Popescu au primit la final diplome de excelență din partea Teatrului de Comedie.

Marea familie a teatrului

Cătălin Ștefănescu a dăruit celor prezenți un fragment dintr-un interviu pe care l-a luat maestrului Dinică, în care acesta recunoștea: „Pe vremuri, titlul de maestru funcționa pe bune. Vedeai un maestru și te ridicai în picioare dintr-un reflex al admirației și al recunoașterii!”. Radu Beligan și-a rostit printre lacrimi declarația de dragoste pentru teatrul pe care l-a înființat: „Nici nu vă închipuiți cât sunt de mândru. Dacă ar fi să aleg dintre toate lucrurile bune pe care le-am făcut în această viață, fără îndoială înființarea Teatrului de Comedie ocupă de departe locul întâi. Directorului atenția: «Directore, ai grijă, Teatrul de Comedie nu este al meu, nu este al tău, ci al urmașilor urmașilor noștri»”.

Gânduri bune

„De 20 de ani am o relație cu un tip care a împlinit 54 de ani. S-a grizonat un pic pe la tâmple, cât să mă facă să mă simt protejată prin preajmă-i. E singurul care m-a văzut minunată și a închis ochii la toate rătăcirile mele. El este Teatrul de Comedie!”, a spus, pentru EVZ, Dorina Chiriac. „Nouă o să ne dea cineva plachete de excelență peste 30 de ani?”, se întreba și Emilia Popescu. „M-am bucurat din suflet că-i avem printre noi pe imenșii artiști de la care am învățat meserie: Meșterul Beligan - părintele Teatrului de Comedie, David Esrig - la ale cărui spectacole mergeam seară de seară, când eram studenți, Lucian Giurchescu - care m-a distribuit în «Cercul de cretă caucazian» pe vremea când făceam primii pași în lumea teatrului, Marinuș Moraru - uriașul și neastâmpăratul unicat într-ale Comediei, Sanda Toma - Mutter Courage-ul care ne-a rămas în suflete pe vecie, nea Gigi Dinică - alt unicat de care ne va fi dor mereu”, a spus și Valentin Teodosiu. Dar Sanda Toma avea să recunoască: „Nu regret deloc că nu mai joc pe scenă, pentru că este prea multă prostie în jur, nu mai suport. Seara aceasta este o oază de cultură într-un deșert de prostie”.