Tăriceanu: Actualul președinte al PNL devine un nou Traian Băsescu

Tăriceanu: Actualul președinte al PNL devine un nou Traian Băsescu

Fostul premier Călin Popescu Tăriceanu afirmă, la Adevărul Live, că liderul Crin Antonescu vrea să-l copieze pe actualul șef al statului. Potrivit lui Tăriceanu, Ponta are o evoluție „absolut remarcabilă” în funcția de premier. În plus, fostul prim-ministru i-a lăudat pe Ion Iliescu și Adrian Năstase pentru faptul că l-au sprijinit în 2007.

Principalele declarații ale premierului Tăriceanu:

  • Poate chiar peste noapte nu m-am gândit să plec din PNl, dar decizia de rupe USL a fost picătura care a umplut paharul. În politică, dacă nu există altruism, o serie de considerente de ordin moral, nu ai ce căuta. Trebuie să ai în prim plan elemente care ţin de interesul naţional, ce ţin de cetăţean. Nu am fost marele susţinător al USL la început, dar odată ce ne-am angajat în acest proiect, aveam datoria să ducem acest proiect la bun sfârşit. Aici este esenţa politicii: nu te poţi juca cu voturile alegătorilor.
  • Calculele pe care şi le face Crin Antonescu, după ce a gestionat de o manieră dezastruoasă relaţia cu PSD, cred că o să obţină voturile de dreapta. În final, nu va avea cum să ocolească sprijinul pe care va fi necesar să-l aibă din partea lui Traian Băsescu şi a PMP. Are nevoie ca de apă de aceste voturi. E prea mult ca, după ce Băsescu în perioada 2004-2008, a făcut toate efoturile să distrugă PNl, să-l spargă, să-l înghită, a distrus carierile politice ale unor lideri liberali, fiind trimişi în faţa DNA, nu pot să acept că mergem să dăm mâna din nou cu Traian Băsescu, chiar cu scopul de a ne alege preşedintele. Crin Antonescu n-are nicun fel de tresărire, de reţinere.
  • Îl cunosc pe Ponta de pe vremea în care era preşedinte TSD. L-am reţinut de atunci, fără să pot spune că l-am urmărit. De când a ajuns preşedinte PSD; am văzut clar cum a început să se poziţioneze, cum a evoluat, cum a crescut. A avut o evoluţie absolut remarcabilă şi i-a permis să aibă o prestaţie absolut remarcabilă ca premier, la care mulţi nu se aşteptau. Ca premier, eşti confruntat zi de zi cu probleme variate: de la politică externă, la probleme de mediu. Nu-i un lucru uşor. Este plăcut să văd că avem un premier care a performat bine, cu o agendă nu foarte simplă, într-o peroadă de criză când nu poţi să scoţi din jobenm soluţii miraculoase. De altfel, sondajele certifică acest lucru. România are în sfârşit un premier de talie, care înţelege să-şi joace rolul de premier, nu de aghiotant al preşedintelui.
  • A demarat construcția autostrăzii Comarnic-Brașov, dar trebuie terminat coridorul IV și nu trebuie abandonată autostrada Pitești-Sibiu.
  • Este un proiect la care eu țin enorm de mult: strategia Dunării. România poate să câștige enorm, se poate face exportul de cereale. Noi putem să atragem fonduri pentru zona de sud a României, unde este o tristețe, șomajul este generalizat. Strategia Dunării ar putea să consolideze industria de automobile. 
  • Politicile publice ale ministerului de Finanțe au vizat câteva elemente: reducerea TVA-ului la pâine, salariul minim. Aș fi luat aceste măsuri după ce aș fi dat o gură de oxigen economiei: reducerea CAS-ului la angajator.
  • Reducerea CAS-ului va intra în vigoare de la mijlocul anului.
  • Neimpozitarea profitului reinvestit va avea ca efect recapitalizarea firmelor mici.
  • Eu am făcut o declarație publică în care am spus că-l voi căuta pe Ponta după ce am făcut un apel către Antonescu. După declarație, l-am căutat pe Ponta. În timp ce eram cu Ponta în birou, l-am căutat pe Antonescu, l-am sunat, am discutat cu el, i-am spus că trebuie făcut încă un efort pentru a încerca o refacere a USL.Răspunsul lui a fost, la început, cu o încercare de a se ascunde in spatele deciziilor organismelor de conducere. Mi-a spus că nu are nevoie de mijlocirea mea și poate să-l sune pe Ponta.
  • A dovedit că nu-l interesează proiectul USL.
  • Ponta are deja o majoritate, dar este fragilă. Votanții USL-ului au votat opțiuni ideologice. Este normal să nu distrugem încrederea cetățenilor si este bine să existe o componentă liberală. Este sarcina mea să avem de partea noastră cât mai mulți parlamentari.
  • Eu am luat decizia de a forma Partidul Reformator Liberal. Nu este obligatoriu să se formeze prin smulgerea unor bucăți din PNL.
  • Există o reacție extrem de pozitivă, din toate județele, oameni care m-au căutat și spun că vor să mi se alăture.
  • ce mi se pare important: să arătăm că noi, USL-ul, vrem o schimbare care trebuie dusă până la capăt.
  • Actualul președinte al PNL a dovedit că devine un nou Traian Băsescu: vrea să-l copieze și face o mare greșeală. Președintele trebuie să coaguleze.
  • Se termină al doilea mandat al lui Băsescu. Cu ce rămâne România?
  • Băsescu nu a făcut decât o politică distructivă.
  • Viitorul președinte al României trebuie să fie antiteza lui Băsescu.
  • Președintele trebuie să fie activ, dar nu un alt factor de executiv. Guvernul trebuie să fie lăsat să-și facă treaba.
  • Nu dezbinarea societății trebuie să facă președintele: bugetari împotriva celor din privat, părinți împotriva profesorilor. Într-o țară normală asta ar fi dus demult la demisia președintelui.
  • În PSD există și oameni care au dimensiunea unui om de stat, în primul rând mă refer la Ion Iliescu. A avut acțiuni pe care le-am criticat, suntem adversari. Al doilea om a fost Adrian Năstase, cu care am discutat și am reușit să evităm o criză politică. Năstase este un om de cuvânt, foarte rar în politică. Ponta a învățat de la el și își ține cuvântul.
  • În măsura în care reușim să refacem proiectul USL, înțeleg din discuțiile cu PSD că există un proiect asumat, care se bazează pe ideea de a continua parteneriatul între o formațiune social-democrată și una liberală, care să sprijine un președinte liberal. Premierul a și spus că nu este intersat și sigur că eu am să mă gândesc foarte mult la această posibilitate.
  • Deteriorarea relațiilor s-a datorat modului defectuos în care a fost gestionată de Antonescu.
  • Foarte multe organizații locale din PNL au spus că avem o relație bună cu PSD-ul. Dovada clară că problema nu a fost preluată de jos și surmontată sus.Este o bună bază de a reface proiectul la nivel național.