Suspendarea lui Băsescu, o simplă cacealma de campanie
- Silviu Sergiu
- 23 august 2014, 20:09
A treia suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, anunţată de Călin Popescu Tăriceanu şi catalogată drept posibilă de Victor Ponta, este, de data aceasta, un banal truc electoral. Din punct de vedere procedural, suspendarea este imposibilă, deoarece, de data aceasta, avizul al Curţii Constituţionale este obligatoriu.
Spre deosebire de vara fierbinte a anului 2012, actuala putere nu-şi poate permite să treacă peste judecătorii constituţionali. Acum doi ani, avizul negativ al CCR era facultativ şi a fost ignorat de puciştii din USL.
Între timp, însă, lucrurile s-au schimbat, tocmai pentru a împiedica o putere politică anti-democratică să săvârşească abuzuri de drept, aşa cum s-a întâmplat la a doua suspendare a şefului statului. Potrivit articolului 95 din Constituţie, preşedintele nu poate fi suspendat şi nu se poate organiza referendumul de demitere, cu excepţia situaţiilor în care savârşeşte fapte grave, iar acest lucru este constatat în mod inechivoc de magistraţii CCR. Ori, o întâlnire între Traian Băsescu şi liderii PMP la Palatul Cotroceni cu greu poate fi catalogată drept o abatere gravă a lui Traian Băsescu de la reglementările constituţionale în vigoare.
Adevărul este că suspendarea preşedintelui a ajuns doar o banală păcăleală electorală, menită a crea iluzia că USL trăieşte, chiar dacă PNL a părăsit-o. Crin Antonescu a fost înlocuit de Călin Popescu Tăriceanu, care se recomandă drept liberal. Şi reformator, pe deasupra. Adică un liberal bun. Nu intâmplător primul care a vorbit de ipoteza suspendării lui Băsescu a fost Tăriceanu, iar confirmarea a venit ulterior de la Victor Ponta. Am asistat la un veritabil balet electoral pus în scenă de cei doi.
Şeful PSD este conştient că victoria sa în alegerile prezidenţiale depinde în mare măsură de prestaţia lui Tăriceanu în primul tur de scrutin. Mai precis, de numărul de voturi pe care fostul membru PNL le va obţine şi le-ar putea direcţiona eventual către premier.
Pentru a-i creşte şansele lui Tăriceanu, strategii PSD se străduiesc să-l transforme pe acesta şi pe Victor Ponta în primii antibăsişti ai patriei, "eroii" care vor scăpa România de "dictatură". În primul tur, Tăriceanu trebuie să fie mai antibăsist decât Ponta, tocmai pentru a încerca să acceadă în finala prezidenţială. Pentru actualul premier, aceasta ar fi o situaţie ideală.
Este foarte posibil ca, în perioada următoare, Tăriceanu să fie prezentat drept posibil premier, tocmai pentru a-i aduce mai mulţi susţinători. Victor Ponta a anunţat deja că nu este obligatoriu ca viitorul premier să fie membru PSD, lucru reiterat public, zilele acestea, de Viorel Hrebenciuc. Este, desigur, o utopie, pentru că PSD nu va accepta nici în ruptul capului să împartă puterea cu un om din afara partidului. Dacă Victor Ponta va ajunge la Cotroceni presiunea asupra sa, din interiorul PSD, pentru a numi un premier social-democrat va fi foarte mare.
Întreţinerea iluziei suspendării preşedintelui de către Victor Ponta şi Călin Popescu Tăriceanu are avantajul de a acapara agenda publică în plină campanie electorală şi de a-i scoate, astfel, din joc pe ceilalţi prezedenţiabili, care vor avea dificultăţi în a-şi promova propriile mesaje.