Super-ofertă de la comercianți: depozite pline de marfă și mucegai

Super-ofertă de la comercianți: depozite pline de marfă și mucegai

Inspectorii ANSVSA au efectuat în perioada în ultimele două luni 14.056 de controale şi au aplicat 141 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 214.420 de lei, şi 197 de avertismente.

Controalele au avut loc în unităţi care-şi desfăşoară activitatea în domenii de activitate precum: fabricarea produselor de morărit, a pâinii şi a produselor de patiserie, a băuturilor răcoritoare şi alcoolice, a altor produse alimentare precum şi unităţi de depozitare pentru produse alimentare, seminţe, legume şi fructe. În județul Argeş amenzile au urcat la 2.600 lei și au fost aplicate pentru că în spaţiile de depozitare şi comercializare era mizerie. Aceleași nereguli au fost semnalate și în Bacău, unde inspectorii ANSVSA au aplicat amenzi în valoare de  5.400 lei pentru neîntreţinerea spaţiilor şi utilajelor, depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare, comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii necorespunzătoare fără respectarea condiţiilor de igienă.

Printre neregulile descoperite de inspectorii ANSVSA se numără și etichetarea necorespunzătoare a mărfii, personal care manipula alimentele fără să fie echipat corespunzător pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorilor,   comercializarea produselor alimentare în spaţii fără autorizație sau fără o banală sursă de apă caldă.

În cazul multor unități verificate, autorizațiile de funcționare expiraseră de multă vreme sau fuseseră suspendate de autorități, pentru nereguli. Alți comercianți s-au apucat de treabă fără să mai obțină avizele necesare. Astfel, în Giurgiu, s-au aplicat amenzi în valoare de 5.000 lei pentru producerea de varză murată fără autorizare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În Giurgiu, inspectorii au găsit lăzi pline cu carne așezate direct pe podea, neacoperite, și frigidere murdare. În Prahova, la una dintre unitățile verificate, lăzile cu alimente  erau depozitate pe un culoar pe unde angajații treceau spre și dinspre vestiare. În Sălaj, patronul unei unități s-a gândit să facă economie și să nu mai cumpere produse de curățenie, dar s-a ales cu o amendă de 2.600 lei, după ce inspectorii ANSVSA au descoperit că depozitul, după ce că era plin de mucegai, mai era și ticsit de alimente care, ajunse pe piață, puteau pune în pericol sănătatea consumatorilor.