Editura Evenimentul si Capital

UPDATE. SUEDIA recunoaște astăzi OFICIAL statul Palestina. Israelul și-a rechemat ambasadorul de la Stockholm

Statul Palestiana, recunoscut de Suedia
Autor: | | 0 Comentarii | 792 Vizualizari

Guvernul suedez de centru-stânga va recunoaşte astăzi în mod oficial statul Palestina, Suedia devenind prima mare ţară europeană care adoptă o astfel de decizie, a declarat ministrul de externe Margot Wallstrom.

UPDATE ora 19.40:  Israelul şi-a rechemat, azi, ambasadorul de la Stockholm pentru consultări după recunoaşterea oficială de către Suedia a statului Palestina, informează AFP.

„Această decizie reflectă cu adevărat iritarea şi supărarea noastră faţă de o decizie inutilă care nu contribuie la posibilitatea reluării negocierilor” (israeliano-palestiniene), a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului israelian al Afacerilor Externe, Emmanuel Nahshon.

Isaac Bachman, în funcţie din 2012, a fost rechemat pentru o perioadă nedeterminată, a mai spus oficialul israelian.

Şefa diplomaţiei suedeze Margot Wallstrom a anunţat, azi, că Guvernul său recunoaşte prin decret statul Palestina.

Promisiune-manifest

Premierul Stefan Lofven declara, în octombrie, în Parlament că guvernul său social-democrat va face o promisiune manifest privind recunoaşterea unui stat palestinian, fapt ce a atras critici din partea Israelului şi a Statelor Unite ale Americii (SUA). ''Recunoaşterea de astăzi este o contribuţie la un viitor mai bun pentru o regiune caracterizată mult timp prin negocieri blocate, distrugere şi frustrare'', a declarat dna Wallstrom în cotidianul Dagens Nyheter. ''Unii vor spune că această decizie vine prea devreme. Mă tem că ea vine mai degrabă prea târziu'', a adăugat ea, preluată de Reuters. Palestinienii vor un stat al lor în Cisiordania, ocupată de către Israel, şi în Fâşia Gaza, aflată sub controlul mişcării Hamas, dar supusă unei blocade de către Israel, care să aibă capitala în Ierusalimul de Est, ocupat şi anexat de către Israel, mai scrie sursa citată. Ei au încercat să treacă peste negocierile de pace aflate în impas făcând lobby pe lângă marile puteri pentru a admite revendicarea lor privind suveranitatea. Potrivit lui Margot Wallstrom, demersul Suediei are drept scop susținerea palestinienilor moderaţi şi apropierea statutului lor de cel al Israelului în negocierile de pace, precum şi de a le da speranţe tinerilor de ambele părţi. Adunarea Generală a ONU a aprobat recunoaşterea de facto a statului Palestina în 2012, dar Uniunea Europeană şi majoritatea ţărilor din UE trebuie încă să-l recunoască în mod oficial. ''Ţările membre ale UE şi-au confirmat în 2009 disponibilitatea de a recunoaşte statul Palestina la momentul potrivit. Noi suntem acum gata să fim primii. Sperăm că aceasta poate să le arate altora calea'', a afirmat şefa diplomaţiei suedeze, preluată de Agerpres. În opinia acesteia, în pofida faptului că autorităţile palestiniene nu deţin controlul deplin al teritoriului lor şi că ţara nu are graniţele stabilite, Palestina a îndeplinit criteriile dreptului internaţional pentru recunoaştere. ''Împreună cu alte ţări europene, precum şi cu Statele Unite ale Americii şi cu alte organizaţii regionale şi internaţionale, guvernul va acţiona acum pentru susţinerea negocierilor în scopul de a se ajunge la un acord final'', a mai spus dna Wallstrom. Potrivit agenţiei France Presse, cel puţin 112 ţări din lume au recunoscut până în prezent statul Palestina. Conform Autorităţii Palestiniene, numărul lor ar fi de 134, inclusiv şapte ţări membre ale Uniunii Europene care ar fi recunoscut statul Palestina înainte de intrarea lor în UE: Republica Cehă, Ungaria, Polonia, Bulgaria, România, Malta şi Cipru.

O decizie „fără nicio utilitate”

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate