Întâlnirea de ieri dintre ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, și reprezentanții studenților s-a soldat cu un eșec total
Reprezentanții Asocia ției Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) nu au obținut nimic, ieri, în urma întâlnirii cu ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Cea mai mare doleanță a studenților - care au început în urmă cu câteva zile să ocupe universitățile - este de a avea o reprezentare de 25% la alegerea rectorilor.
Ministrul Educației își bate joc de studenți
Cum aceste alegeri încep peste circa o lună, studenții au cerut ministrului emiterea unei ordonanțe de urgență care să amendeze Legea Educației. „Ni s-a spus că, întrucât Guvernul a fost criticat că dă prea multe ordonanțe de urgență, nu va mai promova un astfel de act normativ”, a declarat Vlad Cherecheș, vicepreședintele educațional al ANOSR.
După întrevederea cu studenții, ministrul Cîmpeanu a declarat că eventualele schimbări la Legea Educației vor putea fi făcute doar prin inițiative parlamentare și nu altfel. Studenții pierd astfel orice șansă de a avea un cuvânt important de spus în alegerea rectorilor.
Tinerii sunt nemulțumiți și pentru că, spun ei, în anii de când se află la guvernare actualul Executiv a produs ordonanțe de urgență în serie pentru modificarea Legii Educației. „Am protestat față de aceste ordonanțe pentru că nu erau discutate cu nimeni și serveau alte interese. Aceasta servește doar interesul studenților de aceea nu va fi promovată”, a mai spus Cherecheș.
El a afirmat că se vor alătura protestului și Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea din Reșița și cea din Oradea.
Până la închiderea ediției, cinci instituții de învățământ superior din toată țara fuseseră ocupate de studenți: Universitatea de Vest din Timișoara, Dunărea de Jos din Galați, Universitatea Maritimă din Constanța, Universitatea București și Universitatea „Al.I.Cuza” din Iași.
La Timișoara, studenții au sechestrat un autobuz al Regiei Autonome de Transport cu care au început să se plimbe prin oraș, de la o facultate la alta, în semn de protest. Alte revendicări ale studenților sunt legate de situația dezastruoasă și mizeria din cămine, de cursurile învechite, menținute doar pentru a păstra catedrele profesorilor și 6% pentru Educație, așa cum prevede legea.
Reprezentanții ANOSR au mai spus că acțiunile lor de protest vor continua în funcție de decizia luată de organizațiile afiliate, dar că vor cere sprijinul Federației Europene a Studenților la întâlnirea care urmează să aibă loc la Erevan, în Armenia. (A contribuit Georgeta Petrovici)