Editura Evenimentul si Capital

EXCLUSIV EVZ. Stenogramele din dosarul celor 1.097 de șpăgi. Cum dădeau mita falșii pensionari din județul Argeș

14-08/14-spaga-shutterstock-144113617-465x390
Autor: | | 4 Comentarii | 2649 Vizualizari

„Evenimentul zilei” vă prezintă detalii exclusive dintr-un dosar în care 5 persoane s-au sinucis după ce au afl at că sunt cercetate pentru dare de mită. Doi medici au ajuns în arest, după ce au primit un număr record de șpăgi. DNA i-a fi lmat!

Zeci de persoane din Argeş, care au dat şpagă pentru a se pensiona sau pentru prelungirea concediului medical, au recunoscut faptele în fața procurorului DNA. Este vorba de cazul medicilor Iulia-Maria Mihai (președinte al Comisiei de Expertiză Medicală a Casei Județene de Pensii și Asigurări Sociale Argeș) și Camelia Săndulescu (medic în cadrul aceleiași instituții). Acuzațiile aduse medicilor: luare de mită în formă continuată. Cele două femei au doborât orice record privind numărul de mite primite în patru luni: 1.097 de șpăgi (Iulia-Maria - 495 și Camelia - 602). Mita era în bani (100 -200 de lei) și alte bunuri: produse alimentare, cosmetice, cafea.

Asistentele complice

„Evenimentul zilei” prezintă detalii inedite din ancheta procurorilor DNA în acest caz controversat. Potrivit unor surse judiciare, patru asistente sunt cercetate pentru complicitate la luare de mită: Ionela- Tatiana Vergea, Cristina – Antoanela Chivu, Carmen-Violeta Popa şi Simona-Florentina Negoiţă. Procurorii au început urmărirea penală pentru dare de mită și în cazul unor persoane care au dat bani pentru a se pensiona.

Ancheta DNA

Totul începe în februarie 2014, atunci când procurorii DNA au primit informaţii că mai multe cadre și asistente primeau mită de la persoane dispuse să se pensioneze prematur pentru incapacitate de muncă, în schimbul documentelor medicale.

Procurorul DNA a făcut şi un profil al „clienţilor” amatori de pensie pe caz de boală: persoane între 45-60 de ani, disponibilizate sau al căror loc de muncă a fost restructurat.

În martie 2014, unul dintre pacienţi a făcut plângere și a declarat că Săndulescu primeşte sume cuprinse între 100 şi 200 de lei pentru emiterea unor acte medicale nelegale. Imediat, procurorii DNA au luat mandate de la judecători și au montat aparatură de supraveghere audio-video în cabinetele medicale şi i-au monitorizat ambiental pe cei implicaţi.

INTERCEPTĂRILE DIN CABINET

Sute de persoane au fost filmate atunci când dădeau mita medicilor.

● Pe 13 februarie 2014, Camelia Săndulescu a dat o decizie de pensionare în mai puţin de două minute. La ora 11.13, în biroul ei a intrat pacientul Bidilă. Acesta i-a înmânat o bancnotă soţiei sale, care pune banii pe biroul medicului, care îi mulţumeşte. Studierea actelor a durat mai puţin de două minute. Totul fără a examina medical persoana.

Săndulescu: Mulţumesc! De unde sunteţi?

Bidilă: Din Slobozia!

Săndulescu: Da, din Slobozia! Acum sunteţi de-ai mei. Luaţi loc puţin! Bine. O să vă dea……. Ne vedem la anul…. Cred că pe 11 sau pe 12, să vedem, mă uit la calendar. Da? Să fiţi sănătos şi aşteptaţi în hol, da?

Bidilă: Da!

Săndulescu: Decizia. Încet, să vă lase cineva să staţi şi să intre Stăncilă!

În alte situaţii, Camelia Săndulescu primea atât sume de bani, cât şi bunuri.

Șpagă: bani și cafea

● În data de 23 ianuarie 2014, medicul a primit de la Mihai Zmeu o bancnotă şi un pachet de cafea. Apoi, între medic şi pacient are loc și o discuţie amiabilă cu privire la vârsta acestuia şi vechimea în muncă, fără ca susnumitul să fie examinat medical.

Săndulescu: Da. Aşa te…. aşa este legea. Mulţumesc! (în momentul în care bărbatul respectiv îi remite înscrisul având aspectul unei bancnote - n.r.). Luaţi loc. Dacă aveţi grupă, vă duceţi mai devreme la Casa de Pensii. Dacă aveţi grupă, dacă nu, noi vă dăm…..

Zmeu: Păi, grupă am patru ani, dar…

● Pe 21 ianuarie 2014, în cabinetul inculpatei Cameliei Săndulescu, începând cu ora 11.11, a intrat un alt pacient, Eugen Oprescu, cu o sacoşă voluminoasă din care a scos un „butoiaş” cu capacitatea de 8 litri.

Săndulescu: Ce e, nene?

Oprescu: Ce v-am adus...

Săndulescu: Lasă-l acolo, lasă-l acolo că-l deschide uşa, bre!Mi-ai adus butoiul opt? (râde - n.r.)

Oprescu: Da. Da.

Săndulescu: Să trăiţi?

Oprescu: Îmi luaţi şi mie dosarul?

Săndulescu: Îhî! Da’ eşti de la Coşeşti? De unde eşti?

Oprescu: Dârmăneşti!

Săndulescu: Dârmăneşti. Ia să vedem dacă a venit domnul Ianovschi. Ia deschide mata uşa. Gata, lasă că s-a închis, ia loc. Hai, că înseamnă că n-o fi venit. Ia loc acolo. Nu aici, în faţa mea. Ia loc acolo. Nu aici, în faţa mea. Să trăieşti nenea, e ultima comisie?

Oprescu: Nu am fost...

Săndulescu: N-ai 65?

Oprescu: N-am. Săndulescu: Te-a chemat la Bucureşti?

Oprescu: Da.

Săndulescu: Ai avut norocul acela? Şi ce le-ai spus, că eşti bolnav? Au văzut, nu? De câți litri ai făcut nenea butoiaşul, de opt litri?

Oprescu: Cam aşa are.

Săndulescu: Să trăieşti.

Oprescu: Nu l-am măsurat.

Săndulescu: Îhî! Îl pun şi eu în balcon, d-acela. La mansardă, nu în balcon, frumos, aşa, unde am eu d-ăstea mai rustice”.

Potrivit DNA, din această convorbire purtată în mediul ambiental rezultă cu certitudine că Săndulescu nu este interesată de examinarea medicală a lui Oprescu, ci este interesată mai mult de „butoiaşul” pe care susnumitul i l-a remis cu titlul de mită.

„Banii, înainte!”

● Dintr-o altă convorbire înregistrată în mediul ambiental, Săndulescu îl sfătuieşte pe Florian Anghel să ia legătura cu un doctor pentru a-i reface diagnosticul, dar după ce a primit bani.

Săndulescu: La Bucureşti v-au pus un alt diagnostic, înţelegeţi?

Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate