Statul Islamic şi Al-Qaida, unite împotriva Franţei? Doi jurnalişti francezi explică DE CE cele două grupări NU s-au aliat
- Ioana Tomescu
- 17 ianuarie 2015, 12:49
Atacurile teroriste din Franţa, în urma cărora 17 persoane au fost ucise, au fost revendicate separat de Al-Qaida şi ISIS. În aceste condiţii, sunt mulţi specialişti care au lansat ipoteza că cele două grupări teroriste care au îngrozit întreaga lume s-au aliat împotriva Franţei. Jurnaliştii francezi Kocila Makdeche şi Wassim Nasr au oferit câteva argumente prin care au infirmat această ipoteză.
Cine a revendicat atacurile?
Atacul terorist asupra publicaţiei satirice Charlie Hebdo a fost revendicat de Al-Qaida în Peninsula Arabia, informaţie confirmată de Harith bin Ghazi Al-Nadhari şi Nasser Ben Ali al-Anassi, lideri ai Al-Qaida în Peninsula Arabă. El a explicat că atacul a fost un act de răzbunare după ofensarea Profetului Mahomed.
"Operaţiunea este rezultatul ameninţărilor şeicului Osama ben Laden. El a avertizat Occidentul asupra consecinţelor persistenţei în blasfemii împotriva valorilor sfinte musulmane. Am întârziat cu mesajul de revendicare din raţiuni care ţineau de siguranţa autorilor operaţiunii", a explicat Al-Nadhari.
De altfel, fraţii Kouachi au recunoscut că au acţionat în numele Al-Qaida, aceştia fiind influenţaţi de Anwar al Awlaki, lider Al-Qaida în Peninsula Arabă, care ar fi avut în 2011, în Yemen, o întâlnire cu Said Kouachi.
În ceea ce priveşte atacurile comise de Amedy Coulibaly, asupra unei poliţiste din Paris şi a unui magazin everiesc din capitala Franţei, acestea au fost realizate în numele Statului Islamic, aşa cum a declarat şi teroristul, care şi-a recunoscut apartenenţa la gruparea teoristă într-o înregistrare video.
Având aceste informaţii, toată lumea şi-a pus întrebări cu privire la o posibilă alianţă a Al-Qaida şi ISIS împotriva Franţei. Jurnalistul francez Kocila Makdeche a oferit câteva argumente pentru a infirma această ipoteză.
Război între liderii grupărilor teroriste
Primul argument invocat de Kocila Makdeche îl reprezintă conflictul care există între liderii celor două grupări. Jurnalistul aminteşte că după ce a fost creat Statul Islamic şi Abou Bakr Al-Baghdadi s-a autoproclamat calif, acesta din urmă a negat autoritatea Al-Qaida.
De altfel, după prinderea şi uciderea lui Osama bin Laden, unul din liderii Al-Qaida, Al-Baghdadi a refuzat să se alieze cu Al-Zawahiri. Ulterior, cele două grupări teroriste au încercat să-şi impună autoritatea în lumea musulmană, iar în Siria au avut loc confruntări între combatanţii ISIS şi Front Al-Nosra (ramura siriană a Al-Qaida), în urma cărora 3.000 de persoane au fost ucise.
Atacurile au fost revendicate separat
O altă observaţie făcută de jurnalistul francez se referă la înregistrările video în care au fost revendicate aatcurile teroriste din Franţa. Astfel, atacul asupra publicaţiei Charlie Hebdo a fost revendicat de liderii Al-Qaida, însă radioul Statului Islamic a difuzat un mesaj sepaart prin care îi numea pe fraţii Kouachi "eroi ai jihadului". Tot separat a fost difuzată şi înregistrarea video în care Amedy Coulibaly şi-a detaliat acţiunile.
O observaţie foarte importantă pe care o face jurnalistul este cea asupra reacţiei rapide pe care a avut-o Al-Qaida după atacuri. El l-a citat pe jurnalistul Wassim Nasr, care a declarat că este neobişnuit pentru gruparea teoristă să revendice atacurile după câteva zile. Nasr este de părere că Al-Qaida a fost surprinsă de acţiunile lui Coulibaly şi s-a grăbit să revendice atacurile pentru ca Statul Islamic să nu şi le însuşească.
Nicio dovadă că atacurile au fost planificate împreună
Charlie Hebdo era în vizorul Al-Qaida încă din anul 2006, de la publicarea primelor caricaturi cu profetul Mahomed, aminteşte Kocila Makdeche, iar atacurile au fost pregătite meticulos. De cealaltă parte, atacul asupra poliţistei pariziene şi luare de ostatici din magazinul evreiesc arată ca nişte atacuri improvizate.
O ipoteză este aceea că acţiunile lui Amedy Coulibaly au fost precipitate de cele ale fraţilor Kouachi. Faptul că cei trei terorişti se cunoşteau de câţiva ani nu reprezintă un argument pentru teoria că atacurile au fost organizate împreună, susţine jurnalistul francez. Şi Wassim Nars este de părere că Amedy Coulibaly a acţionat din solidaritate cu fraţii terorişti.
Obiective diferite, dar care devin apropiate
Cele două grupări teroriste au obiective diferite, explică Kocila Makdeche. Al-Qaida urmăreşte lovirea "inamicului îndepărtat" (Occidentul), în timp ce Statul Islamic îşi concentrează atacurile asupra "inamicului apropiat" (Irak şi Siria).
Cu toate acestea, jurnalistul remarcă faptul că ISIS începe să se uite şi în Occident, în ţările care nu le permit jihadiştilor să se întoarcă în Siria pentru a putea lupta în numele grupării teroriste. În acest ultim caz, Wassim Nars susţine că ISIS nu are încă resursele financiare pentru a-şi extinde acţiunile în ţările occidentale.