Editura Evenimentul si Capital

Statul a reușit privatizarea anului

14-06/privatizare-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 2560 Vizualizari

Vânzarea pachetului majoritar al Electrica nu va schimba major strategia companiei, dar ar putea crea perspectiva unor câștiguri frumoase pentru investitori.

Oferta Electrica, cea mai mare listare realizată de statul român, s-a încheiat ieri. Vânzarea pachetului majoritar de acțiuni al companiei de stat a fost considerată un succes de investitori. Interesul a fost cu atât mai mare cu cât cele două miliarde de lei obținute vor rămâne companiei și nu se vor duce în bugetul de stat, cum s-a întâmplat cu cea mai mare parte a veniturilor din listările de anul trecut. Potrivit premierului Victor Ponta, banii vor fi utilizați la construirea infrastructurii energetice care leagă România de Republica Moldova.

Acționarii câștigă dividende, nu și putere de decizie

Deținerea unui pachet de acțiuni într-o companie de utilități promite câștiguri frumoase investitorilor.

Pentru 2014, analiștii Tradeville estimează că profitul net al companiei va fi de circa 380 de milioane de lei, veniturile urmând să urce la circa 4,85 miliarde lei. Câștigul ce va reveni acționarilor va fi destul de important, în condițiile în care managementul companiei și-a anunțat intenția de a distribui 85% din profit către acționari, prin dividende.

Singura problemă pentru investitorii instituționali și cei mici, intrați în acționariatul companiei, ar putea fi că statul va continua să fie implicat puternic în strategia de business, care a creat pierderi consistente Electrica în anii anteriori. Fiind principalul furniztor de energie pentru companii de stat, Electrica strânsese creanțe de sute de milioane de lei numai la Oltchim și companiile feroviare, anii trecuți.

„Din câte știu, în cazul Oltchim este vorba de o creanță provizionată, așa că nu reprezintă o problemă. Referitor la strategia viitoare a companiei, nu mă aștept ca lucrurile să se schimbe prea mult. Statul rămâne cu un pachet de 49%. Pentru ca deciziile sale să fie contracarate în Adunarea Generală a Acționarilor este nevoie de acțiunea tuturor celorlalți acționari, lucru greu de realizat”, a declarat pentru EVZ Claudiu Cazacu, analist șef în cadrul firmei de brokeraj XTB România, și unul din micii investitori în oferta Electrica.

Listare de succes

Oferta Electrica a fost împărțită în trei tranșe. Astfel, un pachet de 7% din acțiuni (12,4 milioane acțiuni) a fost destinat investitorilor mici de retail în România. Alte 8 procente (14,17 milioane acțiuni) au fost alocate investitorilor mari de retail în România, iar peste 150 de milioane de acțiuni au fost destinate investitorilor instituționali.

Oferta Electrica înregistrase, cu două zile înainte de închidere, 13.700 de subscrieri, peste recordul de 12.000 de subscrieri consemnat la listarea Romgaz (în 2013), potrivit Danei Ionescu, directorul general al Raiffeisen Capital & Investment.

„Este prima ofertă publică inițială în urma căreia statul pierde pachetul majoritar și cred că poate servi ca un punct bun de pornire pentru alte companii de stat în viitor”, a mai spus Ionescu.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

marţi, 23 ianuarie 2018 Autor: Adam Popescu

NOU AEROPORT în România

marţi, 23 ianuarie 2018 Autor: Adam Popescu

LOVITURĂ de la UNGURI

marţi, 23 ianuarie 2018 Autor: Adam Popescu

VESTE BUNĂ pentru DATORNICI, au dat LEGE

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate