Editura Evenimentul si Capital

EVZ 26 ani

SRI a dovedit un spion sârb, decorat de patru ori de ruși

Bratislav Zivkovic, un nume de pe lista criminalilor de război întocmită de autoritățile de la Kiev
Autor: | | 34 Comentarii | 9324 Vizualizari

Bratislav Zivkovic a scăpat ieftin, cu o interdicție pe 15 ani de a mai intra în România! De obicei, spionii prinși au o soartă cruntă. Șansa cetățeanului sârb, a cărui activitate de spionaj a fost monitorizată de Contraspionajul românesc la virgulă, rămâne învăluită în mister. Fie România a vrut să evite un scandal diplomatic, fie strategii SRI urmăresc un scop pe termen lung

După cum Serviciul Român de Informații a anunțat deja, Curtea de Apel București l-a declarat indezirabil pe cetățeanul sârb Bratislav Zivkovic. Motivele înaintate Curții au ținut în exclusivitate de activitățile de spionaj pe care sârbul le-a desfășurat pe teritoriul României. Astfel, pe parcursul anului 2017, după toate regulile muncii de spionaj, Bratislav Zivkovic a intrat de mai multe ori în România și a executat misiuni precise care au vizat configurarea unei rețele informative și observarea directă în vederea realizării de documentări cu privire la amplasamentul și caracteristicile unor instalații radar situate pe teritoriul de sud-est al țării, cu precădere în regiunea costieră a Mării Negre, dar nu numai. Contraspionajul românesc l-a documentat pe sârb cu privire la acțiunile de spionaj pe care le-a desfășurat, pas cu pas. Acestea vizau identificarea persoanelor cu acces în mediile-țintă, adică facilități militare NATO, SUA și românești, precum și deplasări în teren în vederea identificării locațiilor de interes, a studiului de obiectiv și, în final, de marcare GPS a obiectivelor.

FOTO: Frăție de arme cu drapelul de luptă al Mișcării Cetnice

Un inamic istoric

Pe tot parcursul deplasărilor sale în România, Bratislav Zivkovic a fost monitorizat de SRI. Din aceste activități, plus din cele de investigare a personajului, altele în afară de monitorizarea directă, au rezultat aspecte care evidențiază cu claritate faptul că sârbul este în slujba unui serviciu militar de informații, al unui stat ostil României, atât din perspectivă istorică, cât și din cea a prezentului. Care anume este acel stat se poate bănui ușor din parcurgerea biografiei personajului. Sarcinile pe care a încercat să le execute sunt legate de prezențele aliate în România și vizau obiective strategice militare, precum și infrastructuri critice.

Spionaj „în trei”

Cele cinci intrări pe care le-a avut în țara noastră, făcute toate dinspre Bulgaria, una singură dinspre Ungaria, au avut toate drept destinație finală litoralul românesc, mai precis obiective de mare interes tactic pentru un eventual inamic aflat în pregătirea unui atac militar. La finalul fiecărei vizite în parte, cetățeanul sârb redacta câte un raport amănunțit pe care îl trimitea, anonimizat și protejat după toate regulile moderne ale muncii de spionaj, către un coordonator aflat în exteriorul României.

Motivele pentru care SRI a ales să sesizeze Ministerul Public doar în vederea declarării lui Bratislav Zivkovic ca indezirabil și nu a solicitat reținerea și punerea sub acuzare lasă loc multor speculații. Acestea pot merge de la considerente diplomatice până la motive care țin strict de complicatele strategii pe care serviciile de informații și le elaborează în funcție de nevoi prezente și viitoare.

Pe scurt, pentru că în detalii nu se poate intra din motive care țin de siguranța multor oameni, cele de mai sus au fost motivele deciziei judecătorilor de la CAB.

Cazul prezintă însă câteva trăsături spectaculoase. Din modalitățile în care Bratislav Zivkovic a acționat s-a desprins clar că are o temeinică instruire în operațiuni de spionaj, că a beneficiat de o pregătire specială în domeniu, deși mai nimic din trecutul lui cunoscut nu ar fi indicat acest lucru. Un personaj rodat până acum, așa cum ne-o arată biografia lui profesională, în activități de combatant paramilitar pe mai multe fronturi și în confruntări care nu au nimic în comun cu războaiele clasice, acelea declarate și purtate sub steaguri statale, apare într-o afacere de spionaj, să-i spunem, „în trei”. Adică, un cetățean sârb spionează o țară, România, în slujba, în folosul unui stat, altul decât cele două menționate. Astfel, statul beneficiar al informațiilor are posibilitatea de a nega vehement acțiunea de spionaj.

Declaraţie de presă a SRI

La data de 14.11.2017, Curtea de Apel Bucureşti a dispus măsura declarării ca indezirabil, pentru o perioadă de 15 ani, din considerente de securitate naţională, a numitului ZIVKOVIC BRATISLAV (cetăţean sârb, născut la data de 12.11.1975).

ZIVKOVIC BRATISLAV este comandantul organizaţiei de cetnici din Serbia „Cetniciki Pokret”. Această organizație este cunoscută ca fiind una paramilitară cu orientări naționalist-șoviniste.

În perioada 2014-2015, cetățeanul sârb ZIVKOVIC BRATISLAV a participat de partea separatiştilor pro-ruşi (alături de alţi voluntari sârbi, membri ai organizaţiei) la conflictul din Ucraina.

În cursul anului 2017, ZIVKOVIC BRATISLAV s-a deplasat de mai multe ori în România, cu scopul de a întreprinde activităţi de culegere de informații care, potrivit cadrului legal în domeniu, constituie riscuri şi ameninţări la adresa securităţii naţionale.

ZIVKOVIC a întreprins acte preparatorii de procurare și transmitere a unor secrete de stat unei puteri sau organizații străine, ori agenților acestora, și constituirea de rețele informative pe teritoriul României.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:00 Toader l-a „atins” pe Iohannis după episodul LECTURA CONTINUĂ: „Întrebarea corectă este când va termina de înțeles?” 16:39 Asociaţia Magistraţilor din România intervine în scandalul provocat de condamnarea lui Liviu Dragnea: „Nesocotesc independența judecătorului” 15:37 În cursa pentru Cotroceni, PSD ARE UN RIVAL pentru Iohannis. „Pentru a elibera țara asta, eu voi candida în 2019!” 12:22 Orban nu-i menajează pe social-democraţi: „PSD preferă statutul de grup infracţional organizat” 10:26 Strategia secretă a lui LIVIU DRAGNEA în lupta cu Laura Codruța KOVESI. DOCUMENT INTERN al PSD 10:21 Cum putea SCĂPA DRAGNEA de CONDAMNARE. DEZVĂLUIRI de ULTIMĂ ORĂ din partea avocatului BOMBONICĂI PRODANA 10:01 Dragnea: Nu demisionez! Statul Paralel TREBUIE să DISPARĂ. NU mă SPERIE nici IOHANNIS, nici HELLVIG, nici PAHONȚU, nici KOVESI, nici alții 10:01 PSD pleacă la RĂZBOIUL TOTAL. SUSȚINERE UNANIMĂ pentru Dragnea, după CONDAMNARE, în LUPTA IMEDIATĂ contra Statului Paralel 09:50 Reacţie DURĂ a ICCJ după declarațiile social-democraților. Replica lui Toader: „Să ne cunoaștem și sa ne respectăm competențele” 08:57 EXPLOZIV - Dragnea a DEMISIONAT din TOATE FUNCȚIILE după ce a fost CONDAMNAT în 2015. Ce va face acum liderul PSD? 08:56 MIRCEA BADEA și CONDAMNAREA lui DRAGNEA. Reacție UIMITOARE din partea prezentatorului cu privire la șeful PSD 08:52 Pentru salvarea PSD și a guvernării, Liviu Dragnea trebuie să facă pasul înapoi! Gândul lui Ion Cristoiu 19:10 DECIZIE UNANIMĂ a CEx PSD: SUSȚINERE pentru Dragnea și Dăncilă; ACCELERAREA modificărilor la Legile justiției și Coduri; CONSOLIDAREA Curții Constituționale - DOCUMENT 15:49 Protest al USR în fața biroului lui Dragnea. Ce i-au transmis liderului PSD 14:35 Orban, apel la PSD înainte de CEx. „Trebuie să aleagă între a fi FIDELI României și a fi SLUGI” 08:57 REACȚIA lui MIHAI FIFOR la CONDAMNAREA liderului PSD. Ministrul Apărării susține că GUVERNUL îl preferă pe DRAGNEA la CONDUCERE 08:26 Sorina Matei, despre DRAGNEA și MODIFICAREA LEGILOR: „N-AI CUM CU ĂȘTIA!” 07:14 Ce se întâmplă în PSD după CONDAMNAREA lui DRAGNEA? PRIMA REACȚIE venită din VÂRFUL PARTIDULUI 22:16 Liderii PSD FAC SCUT în jurul lui Dragnea! Reacție de ULTIMĂ ORĂ din partid. Întrunire de URGENȚĂ în CEx 18:51 Băsescu, PRIMA reacție după CONDAMNAREA lui Dragnea. „ACUM!” „Pricepi că nu mai poţi administra discreţionar ţara şi trebuie să demisionezi”

Articole salvate