Speranțe pentru bolnavii de cancer. Cenușăreasa oncologiei ar putea reînvia

Speranțe pentru bolnavii de cancer. Cenușăreasa oncologiei ar putea reînvia

Bolnavii de cancer care au nevoie de radioterapie mor cu zile dacă nu au bani de tratament în mediul privat, după ce ani de zile nu s-a făcut nicio investiție în spitalele de stat. Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, promite că dacă situația nu se va schimba în doi ani, își dă demisia

Sistemul public de radioterapie este la pământ: după ce că avem puține centre unde se pot iradia tumorile, aparatele sunt vechi, se defectează frecvent și afectează și țesuturile sănătoase din jur. În plus, au rămas foarte puțini specialiști care să lucreze cu ele.

Oficialii din Ministerul Sănătății au demarat abia acum, în al nouălea ceas, un program de dezvoltare a unei rețele naționale de radioterapie. Ieri, a fost inaugurat la Spitalul Militar din Capitală un centru modern de oncologie, un proiect început anul trecut și finanțat din bugetul Ministerului Apărării Naționale.

Și iradiați, și netratați

Ne puteți urmări și pe Google News

În București, secțiile de radioterapie din spitalele publice se pot număra pe degetele de la o mână: la Institutul Oncologic și la spitalele Colțea, Elias și la Spitalul Militar. Aparatul de la cel mai mare institut oncologic din țară funcționează însă din joi în Paști, mulți dintre pacienți fiind direcționați către centrele private de tratament, unde și aparatura este de ultimă generație, însă și prețurile, pe măsură. Lipsa infrastructurii din sistemul de stat face ca 60% dintre pacienți să nu aibă acces la acest tratament salvator, după cum declara și fostul șef al Casei Naționale de Asigurări, Cristian Bușoi.

O altă problemă este legată de calitatea tratamentului, pentru că bolnavii îl fac aproape degeaba în zona publică. „Radioterapia la stat se face imprecis și sunt afectate și țesuturile din jur. Știu pacienți cu tumori în zona gâtului cărora le-a fost arsă carotida”, atrage atenția Vasile Barbu, președintele Asociației pentru Protecția Pacienților. În plus, specialiștii radiote rapeuți sunt pe cale de dispariție: au rămas mai puțin de 50 de medici în toată țara, iar absolvenții de Medicină nu se înghesuie să se înscrie la această specializare. În ultimul an, niciunul nu a mizat pe oncologie- radioterapie.

Eșecul, soldat cu demisie

Situația s-ar putea schimba însă, dar nu mai devreme de un an și jumătate. Ministerul Sănătății a semnat, recent, un acord cu Banca Mondială pentru implementarea unei rețele de radioterapie. Valoarea acestuia se ridică la 200 de milioane de euro și prevede dotarea mai multor centre și spitale cu aparatură pentru tratamentul cancerului. Rețeaua va cuprinde cele trei institute de oncologie din România, de la Cluj-Napoca, Iași și București, centrele universitare mari, precum Craiova, Târgu Mureș, Timișoara, dar și centre mai mici și spitale. „La această oră, accesul la radioterapie la nivel de țară este destul de mic, de 30 – 35%, față de 70 – 80%, cât este la nivel european”, declara, recent, președintele Comisiei de Oncologie din MS, Alexandru Irimie.

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a promis, ieri, la inaugurarea centrului de la Spitalul Militar, că programul va fi funcțional într-un an și jumătate. Mai mult, în cazul în care acest lucru nu se va realiza, e gata să își dea demisia. „Eu fac Programul național de radioterapie și, dacă el nu va fi funcțional într-un an jumătate, din această toamnă, îmi dau demisia. Dar ce faceți dumneavoastră cu ceilalți miniștri, din ultimii 25 de ani, care nu au făcut nimic pentru radioterapie?”, a conchis Bănicioiu.

„Buncăr” de radioterapie

La Spitalul Militar Central au fost inaugurate, ieri, un centru modern de oncologie și un bloc operator, de către ministrul Apărării, Mircea Dușa, și cel al Sănătății. Proiectul, în valoare de 15 milioane de lei, a început în 2013 și a fost finanțat din bugetul Ministerului Apărării. „Am achiziționat aparatură de ultimă generație. Noi tratăm pacienții din sistemul de Apărare, dar având în vedere solicitările mari, vom sta la dispoziția cetățenilor care au nevoie”, a declarat Dușa. La rândul său, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a apreciat investițiile. „Vom avea sprijin și de la nivelul autorităților locale și al MApN și vom reuși construcția mai multor asemenea buncăre de radioterapie”.