Speculanții de apartamente vechi au crescut prețurile artificial în două mari orașe

Speculanții de apartamente vechi au crescut prețurile artificial în două mari orașe

Cele mai scumpe locuințe din România sunt vechi și se găsesc la Timișoara și Cluj. Analiștii imobiliari spun că prețurile acestora crește constant de un an de zile, astfel că acum apartamentele din blocurile comuniste sau din casele istorice sunt cu 10% mai scumpe decât în 2014.

În orașul de pe Bega, pretențiile proprietarilor s-au majorat în septembrie de la 915 la 923 de euro pe metru pătrat util, fiind acum cu 10,8% mai ridicate decât în perioada similară a anului trecut (când ajungeau la 833 de euro pe metru pătrat). Apartamentele vechi sunt cu 11,2% mai scumpe decât în toamna anului trecut, când costau 825 de euro pe metru pătrat util. Locuințele nou-construite, pe de altă parte, s-au apreciat și ele de la 898 la 951 de euro pe metru pătrat , comparativ cu anul trecut.

O situație similară se înregistrează și în Cluj Napoca. Apartamentele vechi s-au apreciat în ultima lună cu 2%, de la 1.121 la 1.143 de euro pe metru pătrat, situându-se acum cu 15,5% peste valoarea atinsă în urmă cu 12 luni (respectiv 990 de euro pe metru pătrat). Per ansamblu, Clujul este orașul cu cele mai scumpe locuințe față de anul trecut, atât vechi, cât și noi.

Explicația analiștilor imobiliari este în speculă. Prețurile sunt săecualte d eproprietari pe fondul unui număr mic de locuințe noi prezente pe piață. ”Am constatat în piață, de la începutul anului, o creșetre destul de mare a interesului cumpărătorilor, tradus prin mai multe contacte și vizionări care au loc pe teren. Acest lucru determină un caracter speculativ al proprietarului care, în multe cazuri preferă să amâne tranzacția și să crească, de la o lună la alta, puțin, prețul. Spre deosebire de București,  unde există un stoc mare de locuințe noi disponibile în piață, care a rămas nevândut din perioada de boom imobiliar și care ține, acolo, prețul apartamentelor, la un nivel moderat, în Timișoara și Cluj, unde avem cele mai mari creșteri pe segmentul vechi, stocul de apartamente noi e foarte redus. Aici vorbim de o piață a proprietarilor de apartamente vechi. Prețul mare e ținut artificial, dar în momentul în care se cumpără, el devine legitimate”, arată Daniel Crainic, analist în domeniul imobiliarelor.