Editura Evenimentul si Capital

Spania – Cea mai mare CRIZĂ de la Războiul Civil încoace: RUPEREA Cataloniei

Autor: | | 7 Comentarii | 3924 Vizualizari

Pe 1 octombrie guvernul regional catalan a convocat un referendum, declarat ilegal de Curtea Constituțională a Spaniei. Va folosi Madridul forța?

Cu trei săptămâni înainte de referendumul privind ruperea Catalonia de Spania (o uniune care datează de 500 de ani, nici guvernul spaniol, nici cel catalan nu discută argumentele pro și contra secesiune.

În schimb, dezbaterile se concentrează aproape exclusiv în jurul legalității dreptului de secesiune.

Președintele Cataloniei, Carles Puigdemont, sprijinit în parlamentul regional de o majoritate separatistă, a promis că nu va renunța la organizarea referendumului pe 1 octombrie, declarat ilegal de Curtea Constituțională a Spaniei.

Totuși, și Puigdemont și cabinetul lui evită să vorbească prea mult despre viitorul stat catalan, preferând să se concetreze pe campania de organizare. Deviza lor este că trebuie să li se permită cetățenilor să-și decidă viitorul, nu să le fie dictat de la Madrid.

În același timp, guvernul spaniol invocă argumentele legale, premierul Mariano Rajoy repetând că va face „tot ceea ce este necesar” pentru a împiedica organizarea referendumului.

Spania se află în fața uneia dintre cele mai grave crize din ultimii zeci de ani, scrie Politico. Mulți membri ai regimului sunt îngrijorați că situația ar putea degenera în tulburări masive de stradă și se întreabă cum va proceda Rajoy pentru a împiedica votul fără a recurge la măsuri drastice – cum ar fi preluarea controlului asupra guvernului regional.

„Vreau o țară corectă, mai socială și stângistă, și cred că ceea mai bună cale de a o avea este despărțirea de Spania”, spune Marc Becat, de 22 de ani, care lucrează în domeniul vânzărilor. „Spania mi s-a părut dintotdeauna cam conservatoare, nu doar la nivel politic, ci și ca mentalitate.”

Însă în calea împlinirii visului lui Becat stau o serie de obstacole legale.

Puigdemont și alți oficiali catalani sunt cercetați de justiție pentru organizarea referendumului și ei riscă pedepse cu închisoarea. Ministerul Public a dispus poliției să monitorizeze activitățile legate de vot: o tipografie și o sală de presă au fost închise în ultimele zile, fapt ce a provocat proteste publice.

Sute de primari din Catalonia au sfidat decizia justiției și și-au oferit sprijinul pentru organizarea referendumului, în vreme ce alții, mai ales din orașele mari, au refuzat să o facă.

În ciuda acestor tensiuni organizatorice, există prea puține dezbateri politice despre motivele care au determinat un număr important de catalani (circa 41%, potrivit Centre d’Estudis d’Opinio, finanțat de guvernul catalan) să dorească ruperea de Spania.

Cercetarea CEO enumeră printre motivele invocate de cetățeni: dorința pentru o autonomie mai mare (26%), credința că în Catalonia va fi mai bine dacă este liberă (23%) și dorința pentru un nou model de conducere a țării (19%).

Forțele unioniste din Catalonia, ca și guvernul spaniol, îi acuză pe separatiști că alimentează populația cu minciuni și cu un val de informații distorsionate, cu scopul de a agrava sentimentele de victimizare ale catalanilor față de spanioli. Totuși, nici unioniștii nici guvernul nu s-au dovedit capabili să combată aceste percepții, fie ele bazate pe fapte reale sau false.

Mizând mai ales pe economia sa, Catalonia are 16% din populația țării și generează 20% din PIB.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Internaţional

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate