Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza au fost aduşi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şedinţa în care se va judeca propunerea de arestare pe numele lor a început la ora 22.00

Andrei Hrebenciuc este singurul fiu al lui Viorel Hrebenciuc
Autor: | | 142 Comentarii | 9076 Vizualizari

Ancheta procurorilor în dosarul „Retrocedărilor ilegale” a ajuns și la fiul deputatului Viorel Hrebenciuc. Prin intermediul lui, deputatul ar fi vrut să ia o șpagă de 12.000 de hectare, potrivit unor surse judiciare. Procurorii DNA au decis să-l rețină pentru 24 de ore pe fiul deputatului Viorel Hrebenciuc. Profesorul de la ASE și Paltin Sturdzaau fost aduşi, joi seară, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care va judeca propunerea de arestare pentru 29 de zile a procurorilor DNA pe numele celor doi.

UPDATE 20:00  Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza au fost reţinuţi, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov şi aduşi în jurul orei 20.10 la ICCJ.

Şedinţa în care se va judeca propunerea de arestare pe numele lor a început la ora 22.00.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov au pus în mişcare acţiunea penală şi i-au reţinut, joi, pe Andrei Hrebenciuc şi Paltin Gheorghe Sturdza.

UPDATE 15.30 Procurorii DNA Brașov l-au reținut pentru 24 de ore pe Paltin Gheorghe Sturdza. El va fi adus la sediul instanței supreme unde va fi propus pentru arestare preventivă.

În cursul anului 2012, prin intermediul lui Ioan Adam, Sturdza Paltin Gheorghe le-a solicitat judecătorilor Ordog Lorand Andras și Uță Gabriel ca, printr-o analiză și interpretare părtinitoare a probelor, să  denatureze starea de fapt și să pronunțe o hotărâre judecătorească în favoarea sa,  în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, creând astfel un prejudiciu în sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).

Imediat după ce a obținut în mod fraudulos decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, împreună cu Adam Ioan, Călugăr  Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe,  Bengescu Dan Costin, Hrebenciuc Viorel, Sturdza Paltin Gheorghe a constituit și coordonat un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să  obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de   influență sau folosirea  nelegală a  influenței, cu scopul de a  urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată.

Promisiuni

După ce a obținut în mod fraudulos decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, pentru a reuși punerea în aplicare a acesteia, inculpaţii Sturdza Paltin Gheorghe şi Adam Ioan le-au promis numiților Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin și Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar aceștia din urmă au promis că vor determina funcționarii publici cu atribuții în acest  sens (din cadrul Comisiei Județene de Fond Funciar Bacău, Direcției Silvice Bacău, Comisiilor locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava etc.) să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri.

UPDATE 15.00. Procurorii DNA vor cere arestarea lui Andrei Hrebenciuc.

UPDATE 10.05. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23.10.2014, a inculpatului Andrei Hrebenciuc, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani.

"Începând cu luna data de 24 iunie 2013, împreună cu inculpaţii Paltin Gheorghe Sturdza, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Dan Costin Bengescu, inculpatul Hrebenciuc Andrei a constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos", precizează DNA.

În baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Bengescu Dan Costin, Viorel Hrebenciu și cu suspecții Prodan Victor Adrian, Mergeani Nicolae, inculpatul Hrebenciuc Andrei a determinat-o pe suspecta Drăgoi Carmen Elisabeta, administrator al SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Bengescu Dan Sorin pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2.500 de euro/ha.

Preţul tranzacţiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău. SC Resedinta Varstinicilor are ca asociat unic pe Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Hrebenciuc Andrei.

Prin disimularea adevăratei naturi a provenienței folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracțiunea de trafic de influență. Toate persoanele implicate (Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin, Adam Ioan) cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel și al lui Bengescu Dan Costin în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012.

Inculpatului și suspecților li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 și respectiv 307 Cod de procedură penală.

Dosarul va fi înaintat la data de 23 octombrie 2014 către Înalta Curte de Casație și Justiție, cu propunere de arestare preventivă faţă de inculpatul Andrei Hrebenciuc.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale și punerea în mișcare a acțiunii penale sunt etape ale procesului penal reglementate de Codul de procedură penală, activități care nu pot, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

UPDATE. 09.00. Andrei Hrebenciuc a fost reținut 24 de ore în dosarul restituirilor de păduri anchetate de DNA Brașov. Fiul deputatului PSD, Viorel Hrebenciuc, este cercetat pentru spălare de bani, așa cum a anunțat B1.

Andrei Hrebenciuc a fost audiat toată noaptea în sediul DNA Brașov, unde a ajuns, însoțit de tatăl său, în jurul orei 4.00 dimineața. La intrarea în sediul DNA,  Viorel Hrebenciuc a decarat că el și fiul său sunt nevinovați și că, adevărata ţintă a DNA, este candidatul la președinție Victor Ponta. 

Biroul lui Andrei Hrebenciuc (29 de ani), fiul deputatului PSD Viorel Hrebenciuc, a fost percheziționat ieri de procurorii DNA, care instrumentează dosarul „Retrocedărilor ilegale”. Au fost șase percheziții în București și Brașov, și au fost vizate birourile unor cabinete de avocatură.

Interceptările

Numele lui Andrei apare în interceptările din dosarul tatălui său. Procurorii au explicat că deputatul urma să primească o șpagă de 12.000 de hectare, pentru a facilita o retrocedare de 43.000 de hectare de teren. În acest dosar mai sunt cercetați șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, deputatul Ioan Adam și senatorul Ilie Sârbu. „Hrebenciuc Viorel ar urma să fie recompensat cu o suprafață de 12.000 de hectare, pe care o va primi prin interpuși, acesta fiind și motivul pentru care l-a cooptat în demersurile ce le realizează și pe fiul său, Andrei Hrebenciuc,” se arată în referatul procurorilor DNA. Surse judiciare au arătat că potrivit unor date din anchetă, transferul celor 12.000 de hectare urma să se facă prin intermediul unui act de vânzarecumpărare.

Numele lui Andrei mai apare în interceptările discuțiilor dintre Viorel Hrebenciuc și fostul șef al SPP, generalul (r) Dumitru Iliescu. Iliescu îi cerea deputatului, printre altele, să o angajeze pe fiica sa, Ana- Maria Joițoiu-Iliescu, de profesie arhitect.

„Nu știu, poate dacă am găsi o soluție, o societate din asta, pe arhitectură, ar fi cea mai bună chestie pentru ea. Ar putea face lucrări acasă, acum se trimit lucrările pe mail!,” spunea Iliescu. „Da, da. Să vorbesc cu Andrei, să văd, că el e cu zona asta,” promitea Viorel Hrebenciuc. Andrei este lector-universitar doctor la Facultatea de Economie din ASE.

Cum a ajuns profesor

În aceleași stenograme, Hrebenciuc a explicat cum a ajuns fiul său profesor la ASE. El l-a pomenit pe Cristian Socol, consilierul premierului Victor Ponta. „Este consilierul premierului pe economic, e copil de-al meu. L-a crescut pe Andrei, l-a adus asistentul lui în primul an, e din familie, cum ar veni”, spunea Hrebenciuc. Andrei s-a însurat în august 2014 cu Irina Noapteș, fiica fostului șef al CFRCălători, Alexandru Noapteș.

Georgescu: „Nu am legătură cu acest dosar”

Fostul-șef al DGA și DGIPI, Ionel Georgescu, ne-a declarat ieri că audierea sa la DNA, în ziua de marți, nu are nicio legătură cu ancheta lui Viorel Hrebenciuc și că nu a fost niciodată audiat ca martor în dosarul fostului senator Cătălin Voicu. Georgescu nu a vrut să dezvăluie ce căuta la DNA. Agerpres și mai multe televizuni au difuzat marți știrea că acesta era audiat în dosarul lui Hrebenciuc. Numele său apare în discuțiile dintre Voicu și generalul Dumitru Iliescu, care îl voiau pentru șefia DGIPI. El mai apare în interceptările DNA, din acest an, atunci când discuta cu Adrian Duicu. „Vezi că problema ta s-a rezolvat acolo, ce-ai zis tu, ce vrei tu, la Direcția Anti- Fraudă,” spunea la telefon Duicu.
Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:36 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 07:30 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 07:16 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 08:22 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 00:32 ULTIMA MUTARE A LUI PONTA. Dragnea, luat prin surprindere 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 21:36 Gușă, previziune SUMBRĂ despre PSD: „Dragnea a pierdut războiul de supraviețuire în vârful partidului” 20:25 Scenariul-ȘOC! Cum poate Iohannis să STRICE planurile lui Dragnea 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu 16:55 CTP are un mesaj dur după moţiune: „ PSD e condus prin FRICĂ” 13:50 Prima REACȚIE de la COTROCENI, după CĂDEREA Guvernului. Consultări cu partidele, începând de luni 06:16 LIVIU DRAGNEA este în pragul SINUCIDERII POLITICE! Un lanț de greșeli a dus PSD în pragul scindării și pe punctul de a pierde puterea politică în cadrul alianței de guvernare. Ce câștigă VICTOR PONTA.

Articole salvate