Editura Evenimentul si Capital

Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza au fost aduşi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Şedinţa în care se va judeca propunerea de arestare pe numele lor a început la ora 22.00

Andrei Hrebenciuc este singurul fiu al lui Viorel Hrebenciuc
Autor: | | 142 Comentarii | 9116 Vizualizari

Ancheta procurorilor în dosarul „Retrocedărilor ilegale” a ajuns și la fiul deputatului Viorel Hrebenciuc. Prin intermediul lui, deputatul ar fi vrut să ia o șpagă de 12.000 de hectare, potrivit unor surse judiciare. Procurorii DNA au decis să-l rețină pentru 24 de ore pe fiul deputatului Viorel Hrebenciuc. Profesorul de la ASE și Paltin Sturdzaau fost aduşi, joi seară, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), care va judeca propunerea de arestare pentru 29 de zile a procurorilor DNA pe numele celor doi.

UPDATE 20:00  Andrei Hrebenciuc şi Paltin Sturdza au fost reţinuţi, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Braşov şi aduşi în jurul orei 20.10 la ICCJ.

Şedinţa în care se va judeca propunerea de arestare pe numele lor a început la ora 22.00.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Braşov au pus în mişcare acţiunea penală şi i-au reţinut, joi, pe Andrei Hrebenciuc şi Paltin Gheorghe Sturdza.

UPDATE 15.30 Procurorii DNA Brașov l-au reținut pentru 24 de ore pe Paltin Gheorghe Sturdza. El va fi adus la sediul instanței supreme unde va fi propus pentru arestare preventivă.

În cursul anului 2012, prin intermediul lui Ioan Adam, Sturdza Paltin Gheorghe le-a solicitat judecătorilor Ordog Lorand Andras și Uță Gabriel ca, printr-o analiză și interpretare părtinitoare a probelor, să  denatureze starea de fapt și să pronunțe o hotărâre judecătorească în favoarea sa,  în contradicție evidentă cu principiile de drept și cu starea de fapt reală, creând astfel un prejudiciu în sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier).

Imediat după ce a obținut în mod fraudulos decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, împreună cu Adam Ioan, Călugăr  Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe,  Bengescu Dan Costin, Hrebenciuc Viorel, Sturdza Paltin Gheorghe a constituit și coordonat un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să  obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de   influență sau folosirea  nelegală a  influenței, cu scopul de a  urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier dobândit prin hotărârea judecătorească menționată.

Promisiuni

După ce a obținut în mod fraudulos decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, pentru a reuși punerea în aplicare a acesteia, inculpaţii Sturdza Paltin Gheorghe şi Adam Ioan le-au promis numiților Călugăr Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin și Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar aceștia din urmă au promis că vor determina funcționarii publici cu atribuții în acest  sens (din cadrul Comisiei Județene de Fond Funciar Bacău, Direcției Silvice Bacău, Comisiilor locale de Fond Funciar Asău, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacău, ITRSV Suceava etc.) să urgenteze îndeplinirea actelor ce intră în atribuțiile lor de serviciu sau să îndeplinească acte contrare acestor îndatoriri.

UPDATE 15.00. Procurorii DNA vor cere arestarea lui Andrei Hrebenciuc.

UPDATE 10.05. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23.10.2014, a inculpatului Andrei Hrebenciuc, în sarcina căruia s-au reținut infracțiunile de: constituirea unui grup infracțional organizat, complicitate la trafic de influență și spălare de bani.

"Începând cu luna data de 24 iunie 2013, împreună cu inculpaţii Paltin Gheorghe Sturdza, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Dan Costin Bengescu, inculpatul Hrebenciuc Andrei a constituit un grup (la care au aderat/sprijinit ulterior și alte persoane), ce urmărea să obțină venituri prin oferire de mită, cumpărare de influență sau folosirea nelegală a influenței (art. 13 din Legea nr. 78/2000) cu scopul de a urgenta punerea în posesie și eliberarea titlului de proprietate, precum și o cât mai rapidă vânzare a terenului forestier în suprafață de 43.227 ha dobândit prin hotărârea judecătorească nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, emisă în mod presupus fraudulos", precizează DNA.

În baza unei înțelegeri prealabile cu inculpații Bengescu Dan Costin, Viorel Hrebenciu și cu suspecții Prodan Victor Adrian, Mergeani Nicolae, inculpatul Hrebenciuc Andrei a determinat-o pe suspecta Drăgoi Carmen Elisabeta, administrator al SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL, să încheie un contract cu Paltin Gheorghe Sturdza, prin care societatea a dobândit calitatea de promitent cumpărător alături de Bengescu Dan Sorin pentru suprafața de 43.277 ha, dobândită prin decizia civilă nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, la prețul de 2.500 de euro/ha.

Preţul tranzacţiei, de 2.500 euro/hectar, a fost de aproximativ 3 ori mai mic decât valoarea de piaţă, întrucât contractul masca, în cuprinsul său, și cumpărarea de influență de la autoritățile din județul Bacău. SC Resedinta Varstinicilor are ca asociat unic pe Majura Limited (cu sediu social în Cipru), persoană juridică cipriotă al cărei asociat real este Hrebenciuc Andrei.

Prin disimularea adevăratei naturi a provenienței folosului primit de Viorel Hrebenciuc (dobândirea anumitor drepturi), Andrei Hrebenciuc l-a ajutat pe acesta din urmă să comită infracțiunea de trafic de influență. Toate persoanele implicate (Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Paltin Gheorghe Sturdza, Bengescu Dan Costin, Adam Ioan) cunoșteau faptul că s-a stabilit un preț mult mai mic decât cel real, deoarece diferența de preț ce urma să fie obținută din vânzarea pădurii reprezenta folosul lui Hrebenciuc Viorel și al lui Bengescu Dan Costin în schimbul exercitării de influențe față de funcționarii cu atribuții privind punerea în executare a deciziei nr. 231/R/2012.

Loading...
Pagina 1 din 2Alte articole din categoria: Justiţie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro

Articole salvate